Kutay 1933 doğumludur. Yahşihan Köyünde doğmuştur. Çalışkan bir cumhuriyet çocuğudur. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde okumuştur. Başarılı bir siyaset adamıdır. 17’nci ve 18’inci dönem Ankara Milletvekili olarak seçilmiş. Gelmiş geçmiş siyasiler içinde, Kırıkkale’ye yaptığı hizmetler için saygıların en büyüğünü göstermek görevimizdir.

İlçe iken Kırıkkale’nin İl yapılmasında ve 5 kasabanın ilçe yapılması Hazım Kutay’ın eseridir. Kırıkkale, Türkiye’de en büyük ilçelerden biridir. İl yapılmayı çoktan hak etmiştir. Ben biliyorum. Üç genel seçimde, aldatmacı politika liderleri, “Oyunuzu benim partiye verin. Kırıkkale’yi İl yapacağım” demiştir. Seçimler bitmiş. Seçimleri kazanmışlar. Fakat Kırıkkale seçmenlerine verdikleri sözleri tutmamışlar, unutmuşlardır.

Hazım Kutay Kırıkkale’nin İl olmasını unutmayan siyasetçilerimizdendir. Anavatan Partisi’nde üst düzey yöneticilerinden olduğu bir dönemde, Kırıkkale’yi İl ve Bahşılı, Yahşihan, Balışeyh, Karakeçili, Çelebi kasabalarını da ilçe yapmıştır. Bu hizmetinden dolayı teşekkür ediyorum.

Bugünlerde Yahşihan, Bahşılı, Karakeçili ilçelerimizde ki çalışmaları ve gelişmeleri gördükçe daha da çok teşekkür ediyorum. Kutay bir köylü çocuğudur. İktisat okumuştur. Maliyeci olarak, iş adamı olarak ve siyaset adamı olarak ve Kırıkkale, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olarak, Kırıkkale Belediye Meclis Üyesi olarak, başkanı olarak ve Ankara İl Genel Meclisi üyesi olarak görevler yapmıştır.

Bu başarılı Kutay’ı başka siyasilerde pek göremeyiz. Hazım Kutay’ın başarılarını söylemeye çalıştım. Hakkında şunu da söyleyim. Hiçbir zaman kendisini “ben yaptım, bana sizler hizmet ediniz” sevdasına kaptırmamıştır. Çünkü Milletvekilliği sona erdikten sonra, ben kendisini çok duymadım. Sadece 89 yaşında ölümünü duydum. Allah rahmet etsin.

Size Kırıkkale’ye hizmetlerin en büyüğünü yapmış olan bir siyaset adamından da söz etmek istiyorum. Bu siyasetçi Sağlık Bakanımız Sayın Halil Şıvgın’dır. Halil Şıvgın’a da ne kadar teşekkür etsek azdır. Kırıkkale, Ankara’nın ilçesidir. Ankara’da Sağlık Meslek Lisesi vardır. Oysa Halil Şıvgın, Kırıkkale’ye Kırıkkale Sağlık Meslek Lisesi, Kırıkkale Atatürk Sağlık Meslek Lisesi, Sulakyurt Sağlık Meslek Lisesi, Keskin Sağlık Meslek Lisesi, Çerikli Sağlık Meslek Lisesi, Kalecik Sağlık Meslek Liselerini açmıştır. Ayrıca Lise mezunları için altı aylık bir sağlık kursu açmıştır.

Kursu önce elli kişilik olarak açmıştır. Bu sayı bir ay kadar sonra yüz kişiye çıkarılmıştır. Yetmedi kursiyer öğrenci sayısını, iki yüz öğrenciye çıkarmıştır. En sonunda öğrenci sayısını beş yüz öğrenciye çıkarmıştır. Bu öğrenciler kurs diplomalarını almışlardır. Bu belgeleri alan kursiyerler, sağlık bakanlığında memur olarak işe girmişlerdir. Dönemin İlçe Sağlık Müdür Vekili Yusuf Güler’e de çok teşekkür. Bu konudaki cesaretini ve özverili çalışmalarını biliyorum.

Sırası gelmişken Kırıkkale Polis Okulumuzu da dönemin Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kaan Köksal, benim anlayışıma göre hiç kimseye danışmadan, basın açıklaması yaptı. “Kırıkkale’ye yüz kişilik Polis Okulu açtım” diye demeç verdi. Sonra bu karar gözden geçirildi. Yüz kişilik bir okul olamaz dediler. Bin kişilik Polis Okulu olarak Kırıkkale’de açıldı. Şimdi bu okul polisler yetiştirmekte. Mezun olanlar devlette görev yapmaktadırlar.

Kırşehir’de de Sayın Ramazan Mirzaoğlu’na da saygılar sunuyorum. Onun da Kırşehir’e çürümeye terk edilmiş Şeker Fabrikası’nın ödeneğini çıkartması, Fabrikanın inşaatının tamamlanmasını ve şeker üretimine geçirdiğini biliyoruz. Bu hizmetini de saygıyla karşıladığımızı söylüyorum. Onun döneminde iken PETLAS Lastik Fabrikası’nın özelleştirilmesi döneminde, fabrikadan atılan ve işsiz kalan işçileri, sırasıyla kamuda işe yerleştirilmesini sağladığını biliyoruz. Bu çalışmasından dolayı da kendisine çok teşekkürler ediyoruz.