Ramazan1 copy

Manevi duyguların yoğunlaştığı sevgi ve hoşgörünün yaşandığı, kalplerin yumuşadığı gönüllere kök salan 11 ayın sultanı, mübarek Ramazan ayı bu akşam ilk teravih namazının kılınıp, gece sahura kalkılmasıyla başlayacak. Bu yıl 29 gün oruç tutulacak. Kırşehir’de imsak vakti bu gece 03.15 olarak açıklanırken, yarın ki ilk iftar saati de 20.21 olarak açıklandı.
Bu gece yarısından sonra sahura kalkacak müminler, yarın ilk orucunu tutacak. İslam alemi, Ramazan ayının son sahuruna 15 Temmuz Çarşamba günü kalkacak. Kadir Gecesi 13 Temmuz Pazartesi gününe rastlarken, Ramazanın son günü olan arife günü 16 Temmuz 2015 tarihine gelecek. Ramazan Bayramı da 17 Temmuz Cuma günü başlayacak. Bayram namazı ise Kırşehir'de saat 06.14’te kılınacak.
Kırşehir'de Ramazan'ın ilk imsakı, İl Müftülüğü’nce 03.15 olarak açıklanırken, yarın ki ilk iftar saatinin de 20.21 olduğu hatırlatıldı.
Kırşehir'e bağlı ilçeler ile merkez arasındaki saat farkı da şöyle:
Akçakent, Boztepe ve Çiçekdağı, Kırşehir'le aynı, Mucur Kırşehir'den 2 dakika önce, Akpınar Kırşehir'den 1 dakika, Kaman ise 2 dakika sonra.
KIRŞEHİR’DE İLK GÜN YAKLAŞIK 17 SAAT ORUÇLU KALINACAK
Bu yıl yaklaşık 17 saat oruç tutulacakken, her geçen yıl oruçlu geçen süre artacak. Kırşehir Müftülüğü'nün Ramazan ayı için açıkladığı ilimizde geçerli imsakiyeye göre, ilk gün Kırşehir için sahur vakti 03.15, iftar vakti 20.21 olacak. Kırşehir halkı ilk gün, yaklaşık 17 saat oruçlu kalacak. Günlerin kısalması ile birlikte oruçlu kalma süresi de her gün 1-2 dakika azalacak.
Bu yıl Ramazan ayı için zekat miktarı 80,18 gram altın olarak belirlenirken, fitre ve günlük fidye miktarı 11,50 TL.
Vatandaşlar SMS aracılığıyla BAGIS yazarak 5601’e 5 TL bağışta bulunabilecek.
Türkiye Diyanet Vakfı Kaman Şubesi’nin 0273 1975 5862 / TR830001000273000019755862 nolu zekat hesabına, 0273 1975 5863 / TR560001000273000019755863 nolu fitre hesabına zekat ve fitrelerini yatırılabilinecek.
Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu ise cehennemden kurtuluş olduğuna inanılan Ramazan ayı, büyük bir sevinçle eda edilecek. İnsanlar arasında dayanışma ve kaynaşmanın arttığı, aç ve yoksul insanların hatırlandığı, kurulan iftar sofralarıyla sevginin paylaşıldığı, kırgınlıkların son bulup, huzur ve güvenin arttığı, bolluk ayı Ramazan, Kuran-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı ay olduğu için en kutsal ay olarak da kabul edilirken, yarın gece saat 03.15’te imsak vaktinin girmesi ile Mübarek Ramazanı ilk Ardahan ili karşılayacak.
RAMAZANA ÖZEL WEB SAYFASI AÇILDI
BU ARADA Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından her yıl yeni bir tema ile hazırlanan Ramazan Özel Web sitesi, bu yıl da zengin içeriği ile Ramazan ayı ile ilgili bilmek istediğiniz her şeye ulaşabilinecek.
Site Ramazan ayı ile ilgili ayet, hadis, oruç hakkında sorular ve cevapları, Türkiye genelinde Ramazan ayına özel vaaz-irşat faaliyetleri, imsakiye ve fitre miktarı gibi çeşitli bilgiler içeriyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı bu yıl, “Hiç Kimse Kimsesiz Kalmasın Bu Ramazan ve Her Ramazan” temasıyla gönül dünyamıza sesleniyor. Siteye http://ramazan.diyanet.gov.tr/ adresinden ulaşabilinecek.

Fitre 11,5 lira

Diyanet İşleri Başkanlığı, 2015 yılı fidye ve fitreyi günlük 11.5 lira olarak belirledi.

RAMAZAN ayında zorunlu olarak oruç tutamayanların oruç fidyesi veya sadaka-ı fıtır bedeli Diyanet İşleri Başkanlığı’nca 10 liradan 11,5 liraya çıkartıldı. Kırşehnir’de oruç tutamayanlar en az bu miktar üzerinden fitre verebilecek. 2015 yılı fidye ve fitreyi günlük 11.5 lira olarak belirledi. Geçen yıl bu miktar 10 TL olarak açıklanmıştı.
Kırşehir İl Müftüsü Mehmet Şahin, Ramazan ayının yarın başlayacak olması nedeniyle yaptığı açıklamada “Artık Ramazan-ı Şerif ile aramızda hiçbir perde kalmamıştır. Adeta on bir ayın sultanını,
geliş ufkundan çıplak gözle görmeye başladık. Allah’ın ömür ve imkân bahşedeceği her mümin,
18 Haziran 2015 perşembe günü Ramazana girmiş olacak ve bu yılın orucuna başlayacaktır. Allah nasip ederse, 17 Haziran Çarşamba akşamı ilk teravih namazını kılmış olacağız. Aynı gece de sahura kalkacağız. Bu yüzden, şimdiden heyecan duymakta ve o günleri beklemekteyiz. Allah Teala bizleri ulaştırsın, kavuştursun! Ramazan ayı on bir ayın sultanıdır. Yani diğer ayların üstünde bir değeri, kıymeti, şerefi bulunmaktadır. Onun için Ramazan, inananların nazarında çok büyük ve aziz bir misafirdir. Bu bakımdan onun geleceği zaman yaklaştıkça müminlerin heyecanı doruğa çıkar, hazırlıklar zirve manada yapılır ve tamamlanır. Ramazan ayı neden on bir ayın sultadır: Çünkü onun değerini ve yüceliğini başta Allah’ımız bildirmiştir” dedi.
Kırşehir İl Müftüsü Mehmet Şahin, 'oruç fidyesi' ve fitrenin yoksulların ihtiyaçlarının karşılanmasına katkıda bulunmak, toplumda karşılıklı sevgi ve kardeşlik bağlarının pekişmesine vesile olan 'mali ibadet' olarak değerlendirildiğini vurguladı.
"GÜCÜ YETEN DAHA FAZLA VEREBİLİR"
Şahin, bu ramazan ayında zorunlu olarak oruç tutamayanların günlük oruç fidyesi veya sadaka-ı fıtır günlük bedelinin 11.5 TL olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Sadaka-ı fıtır ve oruç fidyesi ödeyen Müslüman, ihtiyacı olan yoksullara az da olsa bir şeyler verebilmenin ve yardımlaşmanın sevincini yaşar. Bundan dolayıdır ki fıtır sadakası (fitre) ve fidye, zekattan farklı olarak, yerine getirilir. Fıtır sadakası müslüman toplumların neredeyse tamamına yakın bir kesimi tarafından verilmektedir. Ülkemizdeki mevcut sosyo-ekonomik hayat şartlarını ve bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacını göz önünde bulundurarak; 2015 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2016 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan sürede, sadaka-i fıtır ve günlük fidye miktarının 11.5 lira olarak belirlenmiştir. Bu miktar en alt sınırdır. Gücü yeten ve durumu iyi olan daha fazla verebilir. Yani, üst sınırı yoktur."
GEÇEN YIL 10 TL OLARAK BELİRLENMİŞTİ
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından oruç fidyesi ve sadaka-ı fıtır 2011 yılında 7.5, 2012'de 8.5, 2013 yılında 9.5, 2014 yılında 10 TL olarak belirlenmişti.
ORUÇ FİDYESİ NE DEMEK?
Fidye, bazı ibadetlerin yapılamaması ve bir takım kusurların işlenmesi halinde ödenen dini-mali yükümlülük olduğunu ifade etti. İbadetlerle ilgili fidye, oruç ve hac da söz konusu olarak nitelendirildi. İhtiyarlık ve şifa ümidi olmayan bir hastalık sebebiyle oruç tutamayan ve daha sonra da kaza etmesi mümkün olmayan kimsenin, oruç tutamadığı her güne karşılık bir fidye ödemesi öngörülüyor. Kuran-ı Kerim'de Bakara Suresi'nde, "Oruç tutmaya güç yetiremeyenler, bir fakir doyumu kadar fidye öder" denilirken, fidyenin bir kişiyi 1 gün için doyuracak yiyecek veya karşılığı para olan 'sadaka-i fıtır' miktarı olduğu hatırlatıldı.
Fidye vermek durumunda olan fakat buna ekonomik durumu uygun olmayanların Allah'tan af dilemesi gerektiği vurgulandı. Günler uzun olduğu için oruç tutamayan hasta ya da yaşlıların, kısa günlerde oruç tutabilirlerse tutamadıkları orucu kısa günlerde kaza etmeleri gerektiğine dikkat çekildi. Bu durumdaki kimselerin vermiş oldukları fidyelerin sadaka yerine geçtiği, oruç fidyelerinin, Ramazan ayının başı veya sonunda toptan, ayrıca bu kutsal ay içinde günlük olarak verilebileceği ifade edildi.
Muhabir: TE Bilişim