Kırşehir’de seçim süreci büyük bir yarış ile ilerliyor. Dengeler oldukça hassas.

Kırşehir’de seçim süreci büyük bir yarış ile ilerliyor.
Dengeler oldukça hassas. Her seçimde olduğu gibi ilimizin aldığı yüzdelik oy oranı Türkiye geneline eş değer. Partilerin genel başkanlıklarından tabana doğru seçim bildirgeleri hemen hemen su yüzüne çıktı.
Bir tarafta 13 yıllık iktidarı sürdüren ve kamuoyuna göre yönetmekte ve siyasette kamuoyuna göre doyum noktasına ulaşmış AKP. Diğer tarafta tam 92 yıl boyunca ayakta kalmayı başarmış ve tarih atlatmış ana muhalefetin kalesi CHP. Öte yandan muhalefetin hep gerisinden gelen MHP. Tarihsel ve geçmişin yıkıcı dayanaklarıyla büyük bir ivme yakalayan HDP. Azınlıkta da olsa seçim sürecine katılan bir çok siyasi parti var aynı zamanda.
Yarış içindeki AKP, CHP, MHP ve HDP çıkışlarına karşı, sosyal, ekonomik, eğitim, sağlık ve tarım etkenlerine dönük kuşku, kaygı ve merak içinde bekleyen bir seçmen. Zira bu seçimde geçim ve gelecek kaygısı taşıyan bir seçmenin ciddi anlamda tırmanışa geçtiğini göz ardı etmemek gerekir doğrusu.
Peki seçim bildirgelerine bakıldığında parti ve adaylar halka ne sunuyorlar?
AKP:
2015’in ikinci yarısında asgari ücreti 1.000 TL’nin üzerine çıkarıyor. 2003-2014 yılları arasında mazot desteği verdiklerini beyan ediyor. Gençlerin evliliğine teşvik vereceklerini söylüyor. Öğrenciye kredili burs ve kısmı süre iş gücü fırsatı sunuyor. Son olarak yurtdışı vaadiyle, askerlik bedelinin 6.000’den 1.000 euroya çekeceklerini ve pasaport harçlarını düşüreceklerini belirtiyor.
CHP:
Emekliye bayramlarda birer maaş ikramiye ve öğrenciye 240 TL karşılıksız eğitim desteği sunmakla birlikte, asgari ücret içerisinden kesilen gelir vergisini kaldırarak asgari ücreti 1.500 TL’ye çıkaracaklarını beyan ediyor. Aynı zamanda askerlik sürelerini kısaltacaklarını, üniversite harçlarını tamamen kaldıracaklarını, mazot alışlarında yine tutarın içerisinde yer alan ÖTV’yi kaldırarak çiftçiye mazotun litre fiyatını 1.5 lira olarak vereceklerini taahhüt ediyor.
MHP:
Evlenecek gençlere iki yıl vadeli 10.000 TL kredi vereceklerini, evi olmayan ailelere 250 TL. kira yardımı yapacaklarını, emekliye yılda iki kez emekli destek ödeneği sağlayacaklarını, başarılı her öğrenciye öğrenim süresince 10.000 TL’ye kadar işe girdiklerinde faizsiz dört yılda ödemeleri koşulu ile öğrenim kuponu vereceklerini taahhüt ediyor.
HDP :
Emekli aylığı 1.800 TL’ye çıkacak. Çiftçilerden mazot ve gübre giderlerinden vergi alınmayacak. Eline silah almak istemeyen, militarizme karşı olan gençlerin zorunlu askerlik yapmama hakkını güvence altına alacak. Vicdani ret hakkının yanı sıra, gençlerin askerlik yerine kamu hizmeti yapabilmeleri için gerekli yasal düzenlemeleri hayata geçirecek. Öğrenciye karşılıksız burs vereceklerini ve ikinci öğrenim harçlarının tamamen kaldıracaklarını vaat ediyor.
Evet genel merkezden gelen seçim beyannameleri bu şekilde.
Bu ay içinde sırasıyla AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Kırşehir’e gelecek. Onların Kırşehir’e neler vaad edeceğini de burada öğrenmiş olacak.
İlimiz Kırşehir’de ise…
“İşimiz yok, aşımız yok, maaşımız yok” diyen halk, tarlasına ektiğini alamayan çiftçi, vergilerin ağırlığında ezilen esnaf, zamma dayanamayan emekli ‘’gayrı dayanacak gücümüz yok‘’ diyor.
Yine ilimizde AKP “Tıp Fakültesi, yeni kamu binaları kuracağız” diyor. CHP “İşçi, köylü, esnaf kardeşim refahı tabana yayacağız’’ diyor. MHP Ülke artık büyük tehlikededir’’ diyor. HDP: “Barış ve demokrasi şarttır” diyor.
Halk iş, aş, ekmek, benim halim nice olacak, halime derman bulan kimse odur diyor.
Elbette önce iş, aş, ekmek.
7 Haziran derman mı gelecek, yoksa perişan mı? Karar sizin.