Geçtiğimiz Pazar günü hava çok sıcak ve bunaltıcı oldu Kırşehir’de…
Kahvehaneler neredeyse boş, çay ocakları pek öyle pandemi dönemi öncesi gibi çalışmıyor. İnsanlar salgın hastalıktan etkilenmemek için evlerinde kalmayı tercih ediyorlar. İşin aslına bakıldığında doğru da yapıyorlar. Ayrıca coronavirüsü nedeniyle de müstakil bahçeli evler rağbet görüyor artık bu günlerde. Zira açık alan temiz hava, yakın mesafede kimseler de olmayınca yaşam daha sakin ve daha normal oluyor bu yerlerde.
Günlerden Pazar ve hava da sıcak dedik ya, ben de gezdim Kırşehir’in mahallelerini, birçok insanla sohbet etme olanağı da buldum. Yeni yapılaşarak modern cadde ve bulvarları artık olan Kırşehir’in özellikle Yenice Mahallesi sakinleri, Medrese Mahallesi ve Bağbaşı Bahallesi TOKİ’de oturan insanların semt pazarı isteklerini dinledim. Kimisi marketlerden alış-veriş yaptıklarını, kimisi de taşıma güçlüğünden dolayı seyyar satıcılardan sebze ve meyvelerini aldıklarını anlatmaktadırlar.
Kırşehir’in gelişen mahalleleridir bu yerler nüfusu da oldukça kalabalık olan Yenice, Bağbaşı ve Medrese de bir pazaryerinin olması vatandaşların öncelikli istekleri arasında bulunmaktadır. Sebze ve meyve alışverişleri için bazı marketlere mecbur bırakıldıklarını belirten vatandaşlar, Kırşehir’in iki ayrı noktasında kurulan semt pazarının nedense farklı günlerde diğer mahallelere kurulmadığından yakınmaktadırlar.
Özellikle nüfusu kalabalık olan ve halen yapılaşmanın devam ettiği mahallelerde semt pazarının olması gerektiği sıkça dile getirilmektedir. “Pazar alışverişi için ya Aşıkpaşa pazarına ya da merkezde kurulan pazara gitmek zorunda kalıyoruz, pazardan alınan ürünlerin taşınması da ayrı bir mesele, ya da marketlerin yüksek fiyatlardan satışına mecbur ediliyoruz. Marketlerdeki kalitesiz ürünler yerine bizler de daha taze ve kaliteli ürünleri en uygun fiyattan yemek istiyoruz”” diyerek tepki de göstermektedirler.
Tabii semt pazarları olmayınca mahallelerde seyyar satıcılardan yine yüksek fiyatlarla ürünleri satın almak zorunda oldukları da bir gerçektir. Ayrıca tüm Kırşehir halkının ya iki pazardan alış-veriş yapması, ya da marketlerden meyve sebze alması halinde kalabalık ortamlarda daha fazla bulunmalarını gerektirir ki bu da elbette beraberinde koronavirüsü ne yakalanma riskini artırır.
Öyleyse halkın sesine kulak vererek çok fazla para da harcamadan Kırşehir’in en azından birkaç daha nüfusu fazla olan mahallelerine semt pazarları oluşturulabilir.
Ben gezdim gördüm Kırşehir halkının haklı talebini kamuoyu ile paylaştım, bundan sonrası için karar elbette ki şehri yönetenlerindir.
Sağlıklı ve mutlu haftalar dileğiyle…