Şoförler Odası Başkanı Tekin bir kez daha sürücüleri kış lastiği konusunda uyardı
Zorunlu kış lâstiği uygulaması başlıyor

Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için kış lastiği takma zorunluluğu bugün başlayacak. 1 Nisan 2019'da sona erecek kış lastiği takma zorunluluğuna uymayan araç sahiplerine 625 liralık ceza uygulanacak
Kırşehir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Tekin bugünden itibaren yürürlüğe girecek kış lastiği uygulaması öncesi ticari araç sürücülerini uyararak “Ülkemizde tescil edilmiş olsun veya olamasın şehir içi veya şehirler arası karayollarında seyreden, kamyon, çekici, tanker otobüs, minibüs, kamyonet ve A türü yetki belgelerine kayıtlı otomobillerde (ticari taksi) her yıl 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan dört aylık dönemde kış lastiği kullanılması zorunlu. Yönetmelik ve buna bağlı genelgeler, kış aylarındaki emniyetli sürüş ve trafik kazalarının azalması adına çok önemli bir adımdır. Ancak trafikte kayıtlı yaklaşık toplam 22 milyon araç bulunmakta olup, bunların yaklaşık 12 milyon adedi de binek otomobillerdir. Ticari araçlar için zorunlu kış lastiği kullanımının, binek otolara uygulanmaması tam bir yol güvenliğinin sağlanmaması anlamına gelmektedir. Bu bağlamda zorunluluk kapsamının genişletilmesi ve trafikte dolaşan tüm araçların bu dönemde kış lastiği takması desteklenmelidir. Böylece trafikteki tüm araçların en uygun lastikle seyrinin sağlanması gerçek anlamda yol güvenliği açısından için çok önemli. Bu nedenle üyelerimizin mutlaka araçlarına kış lastiği taktırmaları gerekiyor. Yol kenarı denetimlerinde yukarıda belirtilen araçlardan kış lastiği takmayanlara 625 lira ceza uygulanacak olup, araçlara kış lastiği takana kadar trafikten men edilecektir. Ayrıca tüm araç sürücülerinin ve özellikle ticari araç sürücülerinin araçlarının kışlık bakımlarını yaptırmaları ve araçlarında çekme halatı, zincir gibi ekipmanlar bulundurmalı gerekiyor” diye konuştu.
"TEDBİRSİZ ARAÇLARA İZİN VERİLMEYECEK"
Arslan, uygulamayla kış şartlarına göre önlemini almayan, kış lastiği olmayan araçların yolu kapatmasını ve insanların mağduriyete uğramasını önlemenin amaçlandığını belirterek ekiplerin tedbirsiz, hazırlıksız yola çıkan araçları daha sıkı denetleyeceğini ve kış şartlarına uygun lastik takmayan araçların yola devam etmelerine izin verilmeyeceğini bildirdi.
Kış lastiklerinin 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutuş ve yüksek güvenlik sağladığını anlatan Arslan, kış lastiği takma zorunluğunun sonra erdiği tarihin, hava şartlarına bağlı olarak Bakanlıkça 1 ay uzatılabileceğini kaydetti. (HABER:BEYHAN BALLI)