Şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için kış lastiği takma zorunluluğu dün başladı.  
Kırşehir Valiliği, Kış Mevsiminde Alınacak Trafik Tedbirleri toplantısında, kış mevsimi süresince trafik güvenliğinin sağlanması, trafik kazalarının önlenmesi, vatandaşlarımızın huzur ve güven içerisinde seyahat edebilmeleri, can ve mal güvenliklerinin korunması ve trafik akışının güvenli bir şekilde kesintisiz olarak sürdürülmesi amacıyla Kırşehir il sınırları içerisinde ticari amaçlı olarak yük ve yolcu taşımacılığı yapan taşıtların tamamında 1 Aralık 2020 ile 1 Nisan 2021 tarihleri arasında kış lastiği kullanılmasının zorunlu olması yönünde karar alındığını hatırlatarak, araç sahiplerini mutlaka kış lastiği takmaları çağrısında bulunurken, araç sahipleri 885 liralık ceza ile karşılaşmamak amacıyla Kılıçözü Sanayi Sitesi’ndeki lastikçilerin yolunu tuttu. 
Araç sahiplerini ilgilendiren kış lastiği zorunluğu, 1 Aralık'ta başlayıp 1 Nisan 2021'ye kadar devam edecek. Bu kurala uymayanlar ise 885 lira ceza ödeyecek. 
Kırşehir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Tekin, hiçbir araç sahibinin cezaya maruz kalmadan araçlarına kış lastiği taktırmalarını bir kez daha hatırlattı.
 1 Aralık’ta başlayacak kış lastiği uygulaması nedeniyle araç sahipleri şehrimiz Kılıçözü Sanayi Sitesi’nde ve şehrin muhtelif yerlerinde bulunan lastikçilerde yoğunluk yaşanırken, kamyon, çekici, tanker, otobüs gibi büyük araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastikleri ile kamyonet, minibüs ve ticari otomobillerin araca monteli tüm lastiklerinin yanı sıra, seyir esnasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastiklerin de kış lastiği olması zorunlu olduğuna dikkat çekildi. 
"Yüzde 50 daha iyi yol hakimiyeti sağlar"
Bu arada Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkan Vekili Ali Fuat Şeker ise kış lastiğinin soğuk havalarda yaz lastiğine oranla yüzde 50 daha iyi yol hakimiyeti sağladığını bildirdi.
Kış lastiklerinin artı 7 ile eksi 40 derece arasındaki sıcaklıklarda sertleşmeyi önleyen yumuşak bir bileşime ve karlı, buzlu yollarda tutunmayı artırıcı kılcal desenlere sahip olduğunu anlatan Şeker, "Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tebliğine göre 1 Aralık-1 Nisan arasında tüm ticari araçlarda kış lastiği kullanımı zorunluluğu bulunuyor. Yasa, zorunluluk kapsamında olmayan hususi otomobillerde de kış lastiği kullanımını öneriyor. Ancak araç sahibi ve sürücülere, “Hava sıcaklığı 7 derecenin altına düştüğü andan itibaren kış lastiğine geçmelerini öneriyoruz." diye konuştu.
Şeker, araçların şehirlerarası yollarda çok sıkı denetleneceğini ve kış şartlarına uygun lastik takmayanların yola devam etmelerine izin verilmeyeceğini kaydetti. (HABER: BEYHAN BALLI)