Kırşehir Basın Konseyi Başkanı Sait Yanık:
“Yerel basın batma noktasında”

KIRŞEHİR Basın Konseyi Başkanı Sait Yanık, her gün artan ve bir türlü bir denge oluşturmayan Döviz nedeniyle yerel basın sektörünü çok kötü günler beklediğini açıkladı.
Yazılı basının yaşadığı ithal kağıt kaynaklı krize karşı, gazetecileri temsil eden meslek örgütleri de seslerini yükseltti. Örgütlerin yöneticileri, ulusal ve yerel yüzlerce gazetenin kapanmaması ve binlerce çalışanın işsiz kalmaması için en baştaki sorumluluğun devlette olduğunu kaydettiler. 
Hükümetin Yerel basına acil bir çözüm üretmesini talep eden Kırşehir Basın Konseyi Başkanı Sait Yanık, belli bir süre kağıt baskısını durdurulmasını, kalıp ve boya tasarrufu sağlanarak, vergi ve SSK primlerinin düşürülerek borçların en az iki yıl ertelenmesini istedi.
YÜZLERCE GAZETECİ İŞSİZ KALABİLİR
Kırşehir Basın Konseyi Başkanı Sait Yanık, yaptığı açıklamada "Bu krizi bir an evvel çözmezsek gazetelerin kapandığı, yüzlerce gazetecinin işsiz kaldığı, dolayısıyla en kıymetli toplumsal ihtiyacımız olan habere ulaşamadığımız günler yakın. Bir an evvel önlem alınmalı. Demokrasilerin gereği olan basını doların insafına bırakamayız. Gazetelerin yayın faaliyetlerini sürdürebilmeleri için hükümet, Basın İlan Kurumu ve İletişim Başkanlığı'nın uzun ve kısa vadeli çözüm için harekete geçmesi gerekiyor. Kısa vadede Basın ilan tarifelerinin arttırılması, kâğıtta KDV'nin sıfırlanması, devletin kâğıt sübvansesi yapması gibi hemen yapılabilecekler var. Ancak bu krize köklü çözümler getirilmeli yoksa her döviz dalgalanmalarında bu sorunu yaşayacağız. Uzun vadede Türkiye'nin kâğıtta bağımlılıktan kurtulması lazım. Özelleştirmelerle kapattığımız SEKA gibi fabrikalarımızı yeniden açmalıyız. Öte yandan bu süreçten yararlanmaya çalışan işverenlere de işçisiyle işvereniyle bu sektörün bir bütün olduğunu unutmamaları gerektiğini hatırlatmak isteriz. Bu krizin faturası gazetecilerin sırtına yüklenmemeli. Gazetecilik ve yayıncılık sektöründeki sorunların çözülmesi için her türlü çabayı göstermeye devam edeceğiz." dedi.
SEFERBERLİK BAŞLATILMALI
Bu arada Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş de bir açıklama yaparak artan döviz kuru ve maliyetler nedeniyle gazete ve kitapların basılamama riskinin bulunduğunu vurguladı. Resmi ilan fiyatlarında artış ve KDV'de düşüş isteyen Güneş şunları söyledi:
"Türkiye'de gazetecilik ve yayıncılık sektörü zor günlerden geçmektedir. Basın sektöründe kapatılan ve kapanan yayın organları nedeniyle işsizlik yüzde 30'a ulaşmış, son 10 yılda kapatılan medya kuruluşları nedeniyle işsiz kalan gazeteci sayısı 11 bini aşmıştır. Dövizdeki yüksel-me nedeniyle ithal edilen kağıt fiyatlarında da önemli bir artış yaşanmıştır. Yaşanan maliyet artışları gazetelerin ve kitapların basılamaması gibi bir krize gidişi başlatmıştır. Türkiye'de sadece birinci hamur kâğıt üretilmekte, bu üretim de pazarın yüzde 3'üne denk gelmektedir. Gazete ile kitap kağıdının neredeyse tamamı ithal edilmektedir. Eğer acil önlem alınamaz ise birçok yaygın ve yerel gazete kapanacak, işsiz gazeteci sayısı hızla artacaktır. 
BORÇLAR ERTELENMELİ
    “Gazete kâğıdında yerli üretim için seferberlik yapılmalı, yerli üreticiler desteklenmeli ve gazete işletmeleri, ithalata bağımlı olmaktan kurtarılmalıdır. SEKA gibi devletin kendi kurumu yeniden devreye sokulmalı ya da gazete ve kitap için kâğıt üretimi öncelikli stratejik sektörler arasına alınarak bu yönde üretim yapan firmalar teşvik edilmeli. Döviz kurlarından ve üretim kısıtlanmasından kaynaklanan fiyat artışlarının yarattığı zararı telafi etmek üzere BİK, ilan tarifelerine zam yapmalıdır. Kamu bankalarının gazete işletmelerine çok düşük faizle kredi vermesi kolaylaştırılmalıdır. Ülke genelinde iki bine yakın yerel gazete sayısı 900'lere düşmüştür. Bu anlamda yerel yönetimlerin Meclis tutanaklarının yerel gazetelerde yayınlanmasının tüm il ve ilçelere yayılması yerel basına can suyu olacaktır. Tasarruf tedbirleri gerekçesiyle kamu kurumları için yazılı basına getirilen abone olunma yasağı kaldırılmalı, tam tersine destek anlamında abonelikler, ilanlar, teşvik edilerek yeniden düzenlenmelidir. Gazete kağıdındaki KDV oranı yüzde 1'e düşürülmelidir. Vergi ve sigorta borçları ertelenmelidir. TGC Bu konuyla ilgili olarak sorunların çözümü konusunda hazırladığı önerilerini Cumhurbaşkanlığına daha önce sunmuştur." (HABER MERKEZİ)