“Kırşehir Çiğdem” Gazetesinin 20 Mart tarihli baskısında çok mu çok önemli bir haber yer aldı. Seyfe Gölü’nün, Yamula Barajı’ndan alınacak su ile gölün suyunun doldurulacağı ve bundan böyle gölün suyunun eksik edilmeyeceği, dolayısıyla kuşlar için cennet olan, Seyfe Gölü Kuş Cenneti’nin, kuşlar için yılın her gününde suyla dolu olacağı açıklanıyordu.
Bununla birlikte Malya Ovası’nın sulu tarıma açılacağı da haberde yer alıyordu. Milletvekilimiz Sayın Mustafa Kendirli, bu proje için çok çalıştığını ve nihayetinde amacına ulaştığını açıklıyor.
On yıl kadar önce Seyfe Gölü’nün suyu sulama amaçlı kanallar açılarak suyu tarlalara akıtıldı. Sonraki yıllarda mevsimler kurak geçtiği nedeniyle göl susuz kaldı. Kuşlar da göç mevsimlerinde Seyfe Gölü’ne geldiklerinde, barınabilecekler kadar suyu bulamadıkları için, kuşlar buraya gelmez olmuşlardı.
Kırşehir bu yanlış uygulamanın zararını yaşayarak gördü. Gölün suyunun tarım amaçlı kullanılmaya başlamasından sonra Kırşehir’in mahallesi olan Dinekbağı’nın da suyu kayboldu. Ki o su, Dinekbağı’nın bağ ve bahçeleri suladığı gibi, eski su değirmenlerinden iki değirmen taşını döndüren suyu da akıyordu. Seyfe Gölü suyu çekildi. Dinek Bağı’nın da suyu kurudu. Neyse…
Malya Ovası’nın da sulu tarıma bu güne kadar açılmamış olması, KIRŞEHİR için bir talihsizlikti. Çöl Köyleri dediğimiz Köylülerimiz içinde doğru olmayan bir durumdu. Geç de olsa bu yanlışlık anlaşıldı. Köylülerimiz sulama suyuna kavuşacaklar. Tekniğine uygun fasulye, patates, pancar, soğan, samursak ve Orta Anadolu’da yetişen her türlü tarım ürünü değil Türkiye’yi tüm orta doğu ülkelerini beslemeye yeter. Övünmek gibi olmasın. Bu konuda kendim bizzat, fasulye, nohut, mercimek, patates, soğan üretimi yaptım. Öğrenmek isteyenlere neden ve nasıllarını anlatmaya hazırım. Neyse o yıllar geride kaldı. Buradan köylülerime ve o yıllardaki öğrencilerime selamlarımı, saygılarımı sunuyorum.
Sözümün burasında söylemek istediğim şudur. Yamula Barajı’ndan alınacak suyun, Seyfe Gölü’ne alınmasının, Malya Ovası’nın sulanması ile birlikte Özbağı’nın da sulama suyu ihtiyacının karşılanmasıdır. Çuğun Sulama Barajının yapılmasından önce ve aşağı Ilıca’nın ve yukarı ılıcanın suyunun Kırşehir’e alınmasından önce, özbağının suyu kendine yeterdi. bir karış toprağı boş kalmaması şartıyla su, Özbağ bağ ve bahçelerini ve tarlalarının sulamaya yeterdi.
Yetmişlerde Çuğun Sulama Barajı yapıldı. Barajın suyu dolu olduğu zaman, sulama işi yapılabilmektedir. Barajın Suyu, sulama işine yetmektedir. Ancak son yıllarda Özbağ’ın da sulama suyu sıkıntısı yaşanmaktadır. Barajda su mevsiminde dolmamaktadır. Vatandaşlar bu yıl sebze ekmeyin. Su verilemeyecek anonsları yapılmaktadır. Bu uyarılar giderek vatandaşın ekim ve dikim işlerinden vazgeçmelerine neden oldu. Şimdi Özbağ’ın sebze ve meyve ekim dikim işi neredeyse yok denecek duruma geldi.
Yamula Barajı’ndan suyun Seyfe Gölü’nü beslemesini ve Malya arazisinin sulu tarıma açılmasını sevinçle karşılıyorum. Ve tekrarlıyorum. En azından Çuğun Sulama Barajının da suyunun Yamula Barajı Suyu ile beslenmesinin sağlanmasını istiyorum. Bu konuyu basında daha önceleri de söylemeye çalıştım. sesimi duyan olmadı. Bu yazım dikkate alınır umudundayım.

ASIM ATABEY