Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, beraberindeki heyet ile birlikte Vali İbrahim Akın’ı ziyaret etti.
Valilikte yapılan değerlendirme görüşmesinin ardından Vali İbrahim Akın ve Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, ilimizde restorasyonları ve çevre düzenlemeleri devam eden camilerde incelemelerde bulundular.
Programlarına Çarşı Cami incelemesi ile başlayan Vali İbrahim Akın ve Vakıflar Genel Müdürü, ardından sırasıyla Cacabey Camii, Lale Cami ve İmaret Caminde incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgiler aldılar.
Vali İbrahim Akın, inceleme sırasında yaptığı konuşmada, Anadolu Selçukluları döneminde astronomi eğitimi verilmek üzere inşa edilen, günümüzde ise cami olarak kullanılan Cacabey Gökbilim Medresesi’nin ilimizin en önemli tarihi eseri durumunda olduğunu söyledi.
Cacabey Medresesinde zaman içerisinde meydana gelen bozulmalar ve yıpranmaların restorasyon ihtiyacını ortaya çıkardığını belirten Vali İbrahim Akın, “Vakıflar Genel Müdürlüğümüzce eserin niteliğinden de kaynaklı, uzun süreli bir çalışma yürütüldü. Bu çalışmaların sonunda restorasyon işlemlerine başlandı. Cacabey Cami restorasyonu tamamlandığında gelecek nesillere çok daha sağlıklı bir şekilde aktarılacaktır. Bu yapının hemen yanına Kırşehir Belediyesince kurulan ve Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun katılımıyla açılışı gerçekleştirilen, aynı zamanda ülkemizde ilk olma özelliği taşıyan açık hava astronomi müzesi oluşturuldu. Bu alanda astronomi ile ilgili eserler sergileniyor. Dolayısıyla astronomi parkı Cacabey Medresesine, medrese de bu parka değer katacaktır. Bugün Vakıflar Genel Müdürümüz Adnan Ertem ile birlikte tadilatı devam eden ve çevre düzenlenmesi yapılması planlanan camilerimizi gezerek yapılması gerekenler hakkında değerlendirmelerde bulunuyoruz. Genel Müdürümüze teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem de konuşmasında, “Bilindiği gibi Kırşehir’de önemli tarihi eserler mevcut. Bu eserlerin aslını bozmadan gelecek nesillere olduğu gibi aktarmak konusunda duyarlı davranıyoruz. Kırşehir’in sahip olduğu önemli bir değer olan Cacabey Medresesi, ülkemizin de önemli eserlerinden bir tanesi. Cacabey Cami çok özellikli bir yapı, her köşesiyle özel ilgilenilmesi gereken bir yapı. Bundan dolayı cami tadilatında çok özel bir çalışma yapmamız gerektiği için olabildiğince hassas davranmaya gayret ediyoruz. Özel eserlerle ilgili olarak bilim heyetleri oluşturuyoruz. Amacımız medrese olarak inşa edilen ancak cami olarak kullanılan eseri en kısa zamanda daha sağlıklı bir şekilde yeniden ibadete açmak.” dedi.
Genel Müdür Yardımcısı Burhan Ersoy, Kayseri Bölge Müdürü Murat Seçiler, ilgili şube müdürleri ve teknik ekibin de yer aldığı program, Vali İbrahim Akın ve Vakıflar Genel Müdürünün camileri gezerek incelemelerde bulunması ve yetkililerden bilgiler almaları ile sona erdi. (HABER MERKEZİ)