Kırşehir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hamdi Görkem Gençtürk uyardı

Uygun olmayan yerlerde kurban kesmenin cezası 5.457 lira…

Kırşehir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hamdi Görkem Gençtürk, Kurban Bayramı'nda kurban kesim yerlerinde yasaklara uyulması gerektiğini hatırlattı.

Kırşehir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hamdi Görkem Gençtürk, Kırşehir’de Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından belirlenen yerlerin dışında ve kurban kesimine uygun olmayan yerlerde kurban kesmenin cezasının 5.457 TL olduğunu söyledi.

Kurban kesiminde dikkat edilmesi gereken hususlar ve uyulması gereken kuralları içeren bir açıklama yapan Gençtürk, “Park, bahçe, cadde, sokak, meydan gibi umuma açık ve kurban kesimine uygun olmayan yerlerde kesim yapanlar ile kesime uygun alanlarda gerekli önlemleri almayanlara 5.457 TL, toplu kesimlerin yapılacağı tesislerde gerekli yasaklara uymayan ve önlem almadan kurban atıklarını toprağa veren tesislere 131.516 TL cezai işlem uygulanacağını” açıkladı.

Şehirleşme ve apartman hayatının getirdiği kısıtlamalar sebebiyle, kurban kesimi çevre ve sağlık yönünden şehirlerde daha fazla önem kazanmıştır diyen Gençtürk; “Sokaklar ve boş alanlarda fiziksel koşulları uygun olmayan kurban kesimlerinde çevre felaketine sebep olmamak için; Kırşehir Belediye Başkanlığınca belirlenen yerlerde kurban kesimi yapılacaktır” dedi.

Çevre Kirliliğine karşı önleyici tedbirlerinde alındığını ifade eden Gençtürk; “Bayram süresince, kurbanların belirlenen şartlara uygun olarak kesilip kesilmediği, temizlik, sağlık ve dini kurallara uyulup uyulmadığı konusunda denetim yapmak üzere Belediye Başkanlığı, Sağlık İl Müdürlüğü, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından kurban kesim yerlerinde denetim yapılacaktır. Vatandaşlarımız umuma açık olmayan kendi bahçesinde, kendi özel otoparkında sağlık, çevre ve temizlik şartlarına uymak kaydıyla bu alanlarda kurban kesebileceklerdir. Ancak; Kesim yapılacak zeminin sızdırmazlığı sağlamalı, beton vb. malzemeli zeminler seçilmelidir. Kesimden çıkan işkembe ve sindirim kanalı içeriği gibi atıklar, yine sızdırmaz torbalarda toplanarak uzaklaştırılmalıdır. Kurban kesimlerinden kaynaklanan atıklar ve kan herhangi bir su kaynağına boşaltılmamalıdır. Usulüne uygun olarak yüzülen kurban derilerinin taşınması kan sızmayacak şekilde yapılmalı, usulüne uygun olarak tuzlanmalı ve yetkili kurum ve kuruluşlara teslim edilmelidir. Kurban kesim yerleri, kan izi kalmayacak şekilde temizlenmeli, gerekli olduğunda kireçlenmelidir.” diye konuştu.

Kırşehir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hamdi Görkem Gençtürk, “Vatandaşlarımızın Kurban Bayramını tekrar tebrik eder, yukarıda belirtilen hususlara riayet ederek mağduriyet yaşamayacakları huzur ve mutluluk dolu bir bayram geçirmelerini dileriz” dedi. (HABER MERKEZİ)