Kırşehirli araştırmacı-gazeteci-yazar Adnan Yılmaz, şimdi sıranın Unesco'nun yeni nitelemesinin kazandırdığı yeni misyonun "Dünya Müzik Şehri"nin altını doldurmaya geldiğini açıkladı: “ABDALLAR MAHALLESİNE EL ATILMALI”

Kırşehir Belediyesi tarafından adaylık başvurusu yapılan, Kırşehir Kent Konseyi, Ahiler Kalkınma Ajansı ve Kırşehir Valiliğince desteklenen UNESCO Müzik ağı adaylık başvurusu olumlu sonuçlandı.
Kırşehir, UNESCO Müzik ağında kesin listeye girdi. Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, başarılı yürütülen çalışmalar sonrası adaylığın kabul gördüğünü ve Kırşehir’i onurlandırdığını söyledi.
Başkan Ekicioğlu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Kırşehir’in dünyada müzik şehri olduğu UNESCO tarafından tescillenmiş oldu. Başvuru ilk aşamada kabul gördü. Kırşehir’de bu başvurunun yapılmasına katkıda bulunan paydaşlara ve Kent Konseyine teşekkür ediyorum. Merhum Neşet Ertaş’ın söylediği bozlağın artık dünyaca da kalitesi tescil edilmiş oldu” dedi.
Proje başvuru formuna göre Kırşehir’in tarihsel olarak müzikle iç içe oluşu abdallık ve bozlak geleneğinin şehre bıraktığı iz, yerel ve ulusal müzik ustaları belirtilmiş başvuru 30 Haziran 2019 tarihinde UNESCO’nun Paris’te bulunan ilgili birimlerine iletilmişti. Kırşehir, müzik alanında Türkiye’den kabul edilen ilk şehir olma özelliğini UNESCO’nun aldığı kararla resmileştirdi. UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay tarafından yapılan açıklamada ise genç nesiller için özellikle önemli olan sosyal inevasyonu desteklediklerini belirtti.
ŞANLIURFA DA BAŞVURDU AMA KIRŞEHİR KABUL EDİLDİ
UNESCO Müzik ağına girmek için Kırşehir ile birlikte Şanlıurfa’da başvurmuş ancak sadece Kırşehir kabul edilmişti. Böylece Kırşehir Türkiye’den ilk ve tek yaratıcı müzik şehri olarak UNESCO’ya dahil edilmiş oldu.
Bu arada Unesco’nun Türkiye'de ilk tescili verip, Kırşehir’i “Dünya Müzik Şehri" olarak kabul etmesinin ardından bir açıklama yapan Kırşehirli araştırmacı-gazeteci-yazar Adnan Yılmaz, şimdi sıranın Unesco'nun yeni nitelemesinin kazandırdığı yeni misyonun "Dünya Müzik Şehri"nin altını doldurmaya geldiğini ifade etti.
Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu’nun göreve gelmesinin ardından Kırşehir Belediyesi tarafından başvurusu yapılan ve Kırşehir Kent Konseyi, Ahiler Kalkınma Ajansı ile Kırşehir Valiliğince desteklenen UNESCO Müzik ağı adaylık başvurusunun olumlu sonuçlanmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren, katkı ve emeği geçen kişi ve kuruluşlara teşekkür eden Adnan Yılmaz, bu konuda şunları söyledi:
ABDALLAR MAHALLESİNE EL ATILMALI
“Anadolu Abdal müziğinin hem sürdürülebilirliği için koşulların güçlendirilmesi hem de Kültür Turizminin müzik boyutlu sunum alternatiflerinin masaya yatırılması şart oldu. TOKİ konutlarının yükseldiği, üniversitenin başkaca okulların ve de altından bir gizemli anıtsallık içinde şehre bakan Makissos Otelin; arsalara bir hayli değer kazandırdığı, kentsel dönüşümün artı-değer olarak Bağbaşı'lıları mutlu eder göründüğü bir seyirlikte bu konutların hemen kıyında ve Çekiç Ali, Muharrem Ertaş Bektaş Usta, Abidin Ertem, Neşet Ertaş ve daha nice abdallarımızın meftun bulunduğu Bağbaşı Mezarlığı’nın hemen aşağısında ve ayak ucunda bulunan abdallar mahallesi diye bilinen alana el atılmazsa bir kent kültür dokusu kaybolacak. Anadolu Abdal kültürünün en yalın örneklemesinin bakir kültür otağının yer aldığı bu alana Bugünkü Kırşehir abdallarının anlatımlarında da görülebileceği gibi, ekseriyeti oldukları bir dönemin hemen ardından Kırşehir’de gelip yerleştikleri ve hala bulundukları bir alandır. Yaşlı abdalların anlatımlarına göre; Yağmurlu köyüne; Deveciler (meşhur Yusuf Ustagiller), Garip Hasanlar (Hacı Derviş Garip, Hasan Garip, 'Kabadayı' lakaplı Hüseyin Garipler) ve Muharrem Usta (Ertaşlar) gelmişlerdir. Bunlardan birçoğu buradan da Kırşehir'in Bağbaşı Mahallesi'ne göçmüşlerdir. Dolasıyla bu kültür; ağırlıkla olarak bu mahalleden uçuruldu Anadolu'ya ve dünyaya… Abdallar mahallesinde bir kent kültür dokusu yerel yönetimce mutlaka var edilmeliydi ama bu yapılmadı. Bunun için şimdi hemen şimdi hemen yapılmalı dünya müzik şehri görselliğinin en iyi sunumlarından biri; Muharrem Ertaş'ın evininde bulunduğu bu alanın korumaya alınıp özel bir imar ve düzenlemeye tabii tutulmasıyla mümkün olabilecektir. Bu konuda Kırşehir Belediye Başkanımız Sayın Selahattin Ekicioğlu’nun gereken çalışmaları yapacağından hiç kuşkum yoktur. İnşallah en kısa sürede Abdallar Mahallesi olarak bilinen Bağbaşı’nda gerekli çalışmalar yapılacaktır. Dahası Kırşehir Anadolu’nun 13. Yüzyıl ünlü Türk mutasavvuflarına ev sahipliği yapması nedeniyle ciddi bir edebiyat şehridir. Edebiyat şehri olma noktasında da altı doldurulmuş bir çalışmayla Unesco’ya başvurulmalı ve Kırşehir’in Dünya Edebiyat Şehri olması da sağlanıp, tescil edilmelidir.” (HABER: BEYHAN BALLI)