Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu: “Geçmişimize sahip çıkmaya devam edeceğiz”

Terme Kaplıcaları’nın suyunu ortaya çıkaran Alman Prof. Fritz Baade’nin adı yaşatılacak…

Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, 1944 yılında Kırşehir’de zorunlu ikamete tabi tutulan ve bu süre içinde bugünkü Terme Kaplıcalarının suyunu kayalıkların içinde ortaya çıkaran Alman Prof. Fritz Baade’nin adını yaşatacaklarını söyledi.

Yıllar önce Belediye Kavşağı’ndan Terme Kaplıcaları’na giden caddeye adı verilen Prof. Fritz Baade’nin isminin geçtiğimiz günlerde Belediye tarafından kaldırıldığı ve adının buraya yeniden yazılarak törenle açılacağı bildirildi.

Konuyla ilgili olarak gazetemize bir açıklama yapan Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, “1944 yılında, 18 ay süreyle Kırşehir’de zorunlu ikamete tabi tutulan bir grup Alman içerisinde bulunan Prof. Fritz Baade burada boş durmamış ve bugünkü Terme Kaplıcalarının şifalı suyunu kayalıklar içinde demir külünklerle kazarak gün yüzünü çıkarmıştır. Ayrıca onix mermer taşını da gün yüzüne çıkararak ilimiz ekonomisine önemli bir katkı sağlamıştır. Öğretmen hemşehrimiz Abdullah Arcan’ı Almanya’ya davet ederek iki ülke arasında onix taşçılığın tanıtımını sağlamıştır.  Bu Alman bilim adamını Kırşehirliler olarak unutmamız mümkün değildir. Bundan 70 yıl önce o günkü Belediye Başkanımız Cevat Hakkı Tarım tarafından adı bugün Terme Caddesi olarak bilinen caddemize verilmişti. Daha sonra  yine eski Belediye Başkanımız Hakkı Göçen tarafından cadde ve sokakların isimleri yeniden düzenlenince Prof. Fritz Baade’nin ismi de Kapıcı Camii’ne monte edilmişti. Bu isimlerle birlikte Kırşehir’in yetiştirdiği değerlerimizden Petlas’ın projesini çizip dönemin Başbakanı Süleyman Demirel’e attıran hemşehrimiz Burhan Ulutan’ın adını da Cacabey Camii’nden Lale Cami üzerinde Medrese Bulvarı’na kadar verilmişti. Yine Kırşehirli hemşehrilerimizden eski İçişleri ve Adalet Bakanı Sahir Kurutluoğlu’nun adı da Bağbaşı Mahallesi’ndeki bir caddeye verilmişti. Ancak daha sonraki yıllarda bu isimlerin levhaları ya atıl kalmış, ya da sökülüp gitmiş. Biz Belediye olarak geçmişimize sahip çıkarak bu değerlerimizin isimlerini yeniden bulundukları caddelere yazarak yaşatmaya devam edeceğiz” dedi. (HABER: BEYHAN BALLI)