Kırşehir Belediye Başkan Yardımcısı Osman Uçar:

“Sokak hayvanlarını toplayarak koruma altına alıyoruz”

Kırşehir Belediye Başkan Yardımcısı Osman Uçar, dün gazetemiz “Kırşehir Çiğdem”de yer alan “Kırşehir’deki öğrencilerin korkulu rüyası:  Başıboş köpekler” haberi üzerine bir açıklama yaptı.

2010 yılında sokak hayvanlarının insanlara, insanların da sokak hayvanlarına verebilecekleri zararların önüne geçilmesi amacıyla kurulan Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi’nin 200 hayvanlık kapasitesini 4 misli genişleterek 800’e çıkardıklarını belirten Belediye Başkan Yardımcısı Osman Uçar, hedeflerinin rehabilitasyon merkezinde; sokak hayvanlarını toplayarak yeme, içme, barınma ihtiyaçlarını karşılamak olduğunu, aynı zamanda kısırlaştırarak çoğalmalarının önüne geçmek ve aşılayarak halka zarar vermelerini engellemek olduğunu söyledi.

Şehrin muhtelif mahalle, cadde ve sokaklarında sürüler halinde gezen sokak hayvanlarının hiç kimseye zarar vermesini istemediklerini, bunun önüne geçmek için de sık sık çalışma yaparak topladıkları sahipsiz ve başıboş köpekleri Belediye’ye ait Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi’ne götürerek kontrol altına aldıklarını belirten Başkan Yardımcısı Osman Uçar, gazetemize yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

“Kış mevsimi dolayısıyla son aylarda şehrimize özellikle çevre il ve ilçelerden, köylerden getirilerek bırakılan köpek sayısında ciddi artış olduğunu gözlemliyoruz. Bu konuda bizlere haber veren hemşehrilerimizin bilgileri ışığında çok sayıda başıboş köpeği toplayarak Rehabilitasyon Merkezimize aldık. Tabi herkes bizi arayıp bilgi vermediği için şehrimizde başıboş köpek sayısının çok olduğu duyumlarını alıyoruz. Başıboş köpeklerin hiçbir vatandaşımıza ve özellikle sabahın erken saatlerinde okula giden öğrencilerimize zarar vermesini istemeyiz. Bu konuda halkımız duyarlı olmalı ve bizlere başıboş köpek gördüklerinde mutlaka haber vermeli ki biz de bunları toplayalım ve rehabilite edelim. Kırşehir Belediyesi olarak geçmiş yıllarda 200 hayvan kapasiteli Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi’ni genişlettik ve 800 hayvan kapasitesine çıkardık. Şu an burada 600 hayvanlık yerimiz var. Başıboş sahipsiz hayvanları toplayıp buraya alabiliriz. Bunun için de halkımızın bizlere bilgi vermelerini istiyoruz.”

SÜRE BUGÜN DOLUYOR...

Kırşehir Belediye Başkan Yardımcısı Osman Uçar, Hayvanları Koruma Kanunu ile Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yayımladığı genelge uyarınca, "tehlike arz eden" altı köpek ırkına sahip kişilerin, hayvanlarını belli koşullarla beslemeye devam edebilmeleri için yaptırmaları gereken işlemlerin tamamlanmasına yönelik verilen sürenin bugün dolduğunu açıkladı.

Temmuz ayında yürürlüğe giren Hayvanları Koruma Kanunu İle Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında, Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa ırklarını üretmek, sahiplenmek, sahiplendirmek, barındırmak, beslemek, takas etmek, sergilemek, hediye etmek ve bunların ülkeye girişini, satışını ve reklamını yapmak yasaklandı. Aykırı hareket edenlere, hayvan başına 2021 yılında 11 bin TL idari para cezası verilmesi kararlaştırılırken, 2022 yılında ise bu ceza 14 bin 982 TL'ye yükseldi.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın aralık ayında yayımladığı genelge şöyle:

“7332 sayılı "Hayvanları Koruma Kanunu İle Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" 14/07/2021 tarihli ve 31541 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bahse konu Kanunun 5 inci maddesi kapsamında 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun 14 üncü maddesinin (l) bendi "Bakanlıkça belirlenen tehlike arz eden hayvanları üretmek, sahiplenmek, sahiplendirmek, barındırmak, beslemek, takas etmek, sergilemek, hediye etmek ve bunların ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak yasaktır." şeklinde değiştirilmiştir. Bu kapsamda, tehlike arz eden hayvanların belirlenmesine dair Bakanlığımızca, İçişleri Bakanlığı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, veteriner fakülteleri, Türk Veteriner Hekimleri Birliği ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşturulan komisyon tarafından; Amerikan Pitbull  Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa, American Staffordshire Terrier ve American Bully ırkı köpekler tehlike arz eden hayvanlar olarak belirlenmiştir. Bu minvalde, 5199 sayılı Kanunun yukarıda zikredilen 14 üncü maddesi hükmü uyarınca, Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa, American Staffordshire Terrier ve American Bully ırkı köpekleri üretmek, sahiplenmek, sahiplendirmek, barındırmak, beslemek, takas etmek, sergilemek, hediye etmek ve bunların ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak yasaklanmış olup bu hükme aykırı davrananlara 5199 sayılı Kanunun 28 inci maddesi kapsamında idari yaptırım uygulanacaktır. Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio Japanese Tosa, American Staffordshire Terrier ve American Bully ırkı köpekleri, bu Genelge yürürlüğe girdiği tarihte elinde bulunduranlardan, 14.01.2022 tarihine kadar hayvanlarını kısırlaştıran ve buna dair belgeyle birlikte Bakanlığımıza başvurarak veri tabanına kayıt ettirenler hakkında 5199 sayılı Kanunda öngörülen idari yaptırım hükümleri uygulanmayacaktır.

“14.07.2021 tarihinden önce sahiplenilmiş Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino ve Fila Brasilerio ırkı köpeklerden, 14.07.2021 tarihinden önce gebe kalmış olanların kısırlaştırma işlemi için hayvanların doğum yapması, yavruların dört aylık olması beklenecektir. Bu Genelgenin yürürlüğe girmesinden önce gebe kalmış American Staffordshire Terrier ve American Bully ırkı köpeklerin de kısırlaştırma işlemi için hayvanların doğum yapması, yavruların dört aylık olması beklenecektir. Bu hayvanların ölümü halinde Bakanlığa bilgi verilecek ve kayıttan düşürülmesi temin edilecektir. Kısırlaştırılan ve kayıt altına alınan bu hayvanlar, kayıt belgesiz, ağızlıksız ve tasmasız olarak dolaştırılamaz, halkın yoğun olarak bulunduğu yerler ile çocuk oyun alanları ve parklarına sokulamaz.

“Ağızlık ve tasma takma zorunluluğu ile halkın yoğun olarak bulunduğu yerlere ve çocuk oyun alanları ve parklarına girme yasağı, Genelgenin yürürlüğe girmesiyle birlikte uygulanmaya başlanacaktır. Bu fıkra hükümlerine aykırı hareket edenlere, on bir bin Türk lirası idarî para cezası verilecektir. Bu fıkrada belirtilen yasaklara aykırılığın tekrarı halinde, idarî para cezası verilecek ve hayvanlara el konulacak ve hayvan, konulabileceği bakımevi bulunan en yakın belediye tarafından hayvan bakımevine götürülecektir. Söz konusu hayvanların sahibi olanlar, hayvanlarını en yakın bakımevine bırakabilirler. Bu hayvanların sokağa terki halinde otuz bin Türk lirası idarî para cezası verilecektir. Yerel yönetimler tarafından kurulan hayvan bakımevleri, bu madde uyarınca teslim edilen hayvanları kabul etmek zorundadır.” (HABER: BEYHAN BALLI)