SEYFE OVASI VE KALKINMA

Ben 23-24 yıldır Ankara’da yaşıyorum. Kırşehirliler ve Mucurlular, Dernekler ve kişilerle ilişki içindeyim, arkadaş gurubu ilişkilerimiz hep çoğunlukla Memleketten, Kırşehir Öğretmen Okulundan vb.

Yani memleketimizle yakın çevre gurubu ile sohbet- hasret giderdiğimiz gibi birçoğumuzun memleketimizde baba ocağında başını sokacağı bir damı var. Kısa da olsa hasret giderecek bir ortam var.

Net bir rakam yok ama bir söylentiye göre Ankara’da beşyüz bin Kırşehirli hemşerimiz yaşıyor. Her meslekten her guruptan, her semtte oturuyor. Diğer şehirleri saymıyorum artık.

Şu anda Kırşehir’de tüm köyleri ile beraber bu kadar insan yaşıyor mudur sizce?

60’lı 70-80’li yıllarda yurtdışına giden Kırşehir insanı ne kadardır acaba?

İnsan dilini dinini, örfünü adetini bilmediği yere neden gider?

İnsanca yaşamak için!

Seyfe - Malya Ovası yaklaşık ikimilyon beşyüzbin dönümlük bir alan. Sanırım dördüncü beş yıllık kalkınma planında bu ovanın Yamula Barajından sulanmasını planlamışlar.

Şimdi Yamula Barajı yapıldı bitti ama sulamadan hiç bahseden yok. Neden acaba?

Önce şunun adını koymak lazım. Yörenin kalkınması için su lazım. Bu su Kırşehir, Nevşehir, Yozgat, Kayseri ilçe ve köylerini içine alan çok geniş çaplı bir alanı içine alıyor.

Yani kısır, sığ düşüncelerle suya çeşitli mazeretler sunarak projeyi engellemek bölgeye ülkeye ihanettir.

Su gelirse 1- Ürün verim ve kalitesi artacak, birim alanda alınan ürün en az ikiye katlanacaktır.

2- Ürün çeşitliliği artacak. Sulu tarımda pancar, yonca, Mısır gibi hayvancılığın ihtiyaç duyduğu yem bitkileri yetiştirilecektir. Meyvecilik sebzecilik geçim kaynağı olacaktır.

3- Birim alanda iki ürün alınabilecek, önce arpa ekilip yerine Mısır ekilerek hayvansal yem ihtiyacını karşılayacak.

4- Yöre suya kavuşunca yeraltı suyuna ihtiyaç kalmayacağından, kuruyan yeraltı kaynakları canlanacak, Seyfe Gölü eski Kuş Cenneti ve Sulak Alan statüsüne kavuşacak, yine yüzlerce kuş çeşidinden miyonlarcasına ev sahipliği yapacaktır.

5- Bölgemiz bakir olduğundan, hormon-GDO vs girmediğinden yetiştirilen ürünler de doğal ve organik olacağı için hem iç pazarda hem de dış pazarda aranan ürün kategorisinde olacaktır.

6- Bölgemiz hem tarihsel doku, hem doğal yaşam alanları ile turizmin de ilgi odağı haline gelecektir.

Demek istediğim Kızılırmak yüzyıllardır akıyor biz seyrediyoruz. Sadece Kızılırmak mı? Diğer nehirler de öyle. Yaşamsal değere sahip sularımız ve toprağımız var. Ama biz karnımızı başka kapılarda doyuruyoruz, biraz kaba oldu ama durum bu.

Not: Mucur Belediyesi yıllardır kullanmaması gereken Seyfe Köyündeki kuyuları hiç ara vermeden devam ediyor su çekmeye. En son “Aralık “ ayında bırakacaktı sözde. Eskiden lütfedip kışın kuyuları çalıştırmazlardı. O zaman da yeraltı suyu dolar bir rahatlık sağlardı, şimdi eskisinden çok fazla eski ve yeni yedek kuyular var ama ne yazık ki Gölü kurutmak için ne gerekiyorsa yapılıyor.

Hep çiftçilerin açtığı kuyulara, tarımsal sulamaya bahane bulurlardı. Altı aydır çıftçiler kullanmıyor. Ama pınarlar yine kuru. Üstelik bu seneki yağış ortada.

Mustafa Yavuz

Seyfe Köyü Doğa Koruma Derneği Başkanı