Kırşehir’in yetiştirdiği ünlü Türk Halk Müziği sanatçısı Şemsi Yasdıman'ın naaşı, Çanakkale'den getirilerek ilimize nakledildi ve böylece 27 yıl sonra “Memleket Hasreti” dindi. 
10 Temmuz 1994 yılında hayatını kaybeden ve Çanakkale Lapseki’ye defnedilen ünlü saz ve söz ustası Şemsi Yasdıman’ın cenazesinin nakli dolayısıyla il merkezinde bulunan İmaret Mezarlığı'nda tören düzenlenerek Kur'an-ı Kerim okundu ve dua edildi.
Şemsi Yasdıman’ın cenazesinin nakli nedeniyle hazırlanan programlara Vali İbrahim Akın’ın yanı sıra Milletvekili Mustafa Kendirli, Kırşehir eski Valisi Lütfullah Bilgin, Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, merhum sanatçının oğlu Sinan Yasdıman, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile çok sayıda kişi katıldı.
Tören sonunda basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Vali İbrahim Akın, Türkiye'nin önemli halk ozanlarından Şemsi Yasdıman'ın cenazesinin ailesinin onayı ile doğup büyüdüğü topraklar olan Kırşehir’e nakledildiğini söyledi.
Şemsi Yasdıman’ın 10 Temmuz 1994 yılında Kırşehir'de doğduğunu ve bu topraklarda büyüdüğünü belirten Vali İbrahim Akın, “Büyük ozan, memleketimizin çeşitli yerlerinde yaşadıktan sonra bundan 27 yıl önce, 10 Temmuz 1994'te doğduğu gün olan 10 Temmuz günü Çanakkale Lapseki'de Hakk'ın rahmetine kavuşmuş ve oraya defnedilmiştir. Kendisi 'Memleket Hasreti' isimli şiirinde 'İmarette neslim Şeyh Süleyman'ı aşk ile bağrıma sarmak istiyorum.' dizeleriyle Kırşehir’e ve Şeyh Süleyman Türkmani'ye olan özlemini ifade etmiştir. Bu şiirindeki sözlerinden hareketle, merhum Ozan’ı ailesinin onayı da alınarak içinde bulunduğumuz imarette, Şeyh Süleyman Türkmani'nin yanı başında hazırlanan kabrine naklettik. Bu vesileyle kendisini bir kez daha rahmetle anıyoruz, mekânı cennet olsun." dedi.
BAŞKAN EKİCİOĞLU: “ŞEMSİ YASDIMAN’I MEMLEKETİNE KAVUŞTURMANIN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ”
Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu da Şemsi Yasdıman'ın Çanakkale Lapseki'de bulunan naaşının Kırşehir'e nakledilerek İmaret Mezarlığı’na defnedilmesiyle büyük özlemin sona erdiğini ifade etti. Başkan Ekicioğlu, açıklamasında şunları söyledi:
“Türk Halk Müziği’ne kaynak kişi ve derleyici kimliğiyle emeği geçmiş olan büyük halk sanatçısı hemşehrimiz Şemsi Yasdıman’ı HASRETİ olduğu Kırşehir’de anıyor olmanın gururunu yaşıyoruz. Hatırlanacağı üzere 10 Temmuz 1994 tarihinde İstanbul’da 71 yaşında hayata gözlerini yuman ünlü saz ve söz sanatçısı hemşehrimiz Şemsi Yasdıman o dönem Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde defnedilmişti. Yaptığımız girişimler sonucu Lapseki Kaynakamlığı, Adatepe Köyü Muhtarlığı ve çok değerli aile fertlerinin oluru ile 27 yıl önce hayata gözlerini yuman Şemsi Yastıman’ın naaşı bugün HASRETİ olduğu Şirin Kırşehir’deki İmaret Mezarlığı’ndaki Şeyh Süleyman Türbesi yanına defnedildi ve HASRET sona erdi. Döneminde onlarca plak dolduran ve pek çok kez Türkiye Radyoları’nın programlarına davet edilerek ilimizin kültürel mirasını tüm Türkiye ile paylaşan Şemsi Yasdıman, özellikle Halk Müziği geleneğinin çalıp söyleme tarzını benimsemiş bir halk sanatçısı olarak adından söz ettirmiş ve müzik tarihimizde eşsiz bir örnek olmuştur. Özellikle Halk Müziği geleneğinin söyleyiş tarzını benimsemiş bir Halk Sanatçısı olan Şemsi Yasdıman’ın kendi deyimiyle MEMLEKET HASRETİ’ni bugün sona erdirmenin gururunu yaşıyor, kendisine bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum.”
Program çerçevesinde Ahi Külliyesi’nde Başkan Selahattin Ekicioğlu’na konuşmasının ardından Şemsi Yasdıman’ın oğlu tarafından Şed Kuşatıldı.
Şed Kuşanma törenini takiben saat 14.30’da da Prof. Dr. Ahmet Kala “Ahilik ve Kümelenme” konusunda; saat 15.00’te de Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal “Şecerenâmeler, Fütüvvetnameler ve Türk Ahiliği” konusunda birer konuşma yaptılar.
Akşam saat 19:00’da ise Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi’ndeki Kırşehir Evi’nde bir Anma Gecesi düzenlendi. Geceye Vali İbrahim Akın, Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Şemsi Yasdıman’ın ailesi ile diğer davetliler katıldı. (HABER MERKEZİ)