On bir ayın sultanı, rahmet ve bereket ayı Ramazan, bu gece ilk sahurla birlikte yarın ilk iftarla başlayacak.
Manevi duyguların yoğunlaştığı sevgi ve hoşgörünün yaşandığı, kalplerin yumuşadığı gönüllere kök salan 11 ayın sultanı Ramazan ayında sofralar daha bereketli oluyor.
Kırşehir’de ilk teravih namazı ile camiler dolacak. Yarın sofraların daha da huzurlu olacağı ilk iftar yapılacak.
İslam alemi, Ramazan ayının son sahuruna 23 Haziran Cuma günü kalkacak.
2017 yılı Ramazan ayında Kadir Gecesi 21 Haziran Çarşamba günü idrak edilecek. Ramazanın son günü olan arife günü ise 24 Haziran 2017 Cumartesi gününe geliyor. Ramazan Bayramı da 25 Haziran Pazar günü başlayacak. Bayram namazı ise Kırşehir'de saat 06.03’te kılınacak.
Kırşehir'de Ramazan'ın ilk imsakında saat 03.27’de Ramazanın manevi huzuru ile oruçlarını niyet edinecek Kırşehirliler, yarın saat 20.07’de iftarlarını yapacak.
Kırşehir'e bağlı ilçeler ile merkez arasındaki saat farkına göre, Akçakent ve Boztepe Kırşehir'le aynı, Mucur Kırşehir'den 1 dakika önce, Akpınar Kırşehir'den 2 dakika, Kaman 3, Çiçekdağı da 1 dakika sonra iftar yapacak.
Bu yıl Ramazan ayında temel ihtiyaçlardan ve borçlardan başka 80,18 gram altın veya bunun değerinde para ya da ticaret eşyasına sahip olanlar için zekat miktarı belirlenirken, fitre ve günlük fidye miktarı da 15,00 TL olarak açıklandı.
Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu ise cehennemden kurtuluş olduğuna inanılan Ramazan ayı, büyük bir sevinçle eda edilecek.
İnsanlar arasında dayanışma ve kaynaşmanın arttığı, aç ve yoksul insanların hatırlandığı, kurulan iftar sofralarıyla sevginin paylaşıldığı, kırgınlıkların son bulup, huzur ve güvenin arttığı, bolluk ayı Ramazan, Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı ay olduğu için en kutsal ay olarak kabul ediliyor.
Bu gece saat 02.41’de imsak vaktinin girmesi ile on bir ayın sultanı Ramazan ilk Ardahan’da karşılanacak.
Bu yıl da yaklaşık 18 saat oruç tutulacak. Günlerin uzaması ile birlikte oruçlu kalma süresi de her gün 1-2 dakika artacak.
RAMAZAN PİDESİNE ZAM YOK
Kırşehir’de on bir ayın sultanı Ramazan ayının vazgeçilmezi pidenin fiyatında değil, pişirme ücretinde artış oldu.
Kırşehir’de belirlenen fiyat tarifesine göre, 250 gram boz pide-lavaş 85 kuruş, 400 gram boz pide 1,30 TL, 400 gram yumurtalı pide/tek yumurta+susamlı 1,85 TL, 500 gram boz pide/çiftli 1,70 TL, 500 gram yumurtalı pide/tek yumurta+susamlı 2,25 TL’den satılacak. Kıymalı pide 6 TL, kuşbaşılı pide 8 TL, kaşarlı-yumurtalı pide 6 TL, sucuklu pide 8 TL, pastırmalı pide 10 TL’den sofralarda yerini alacak. 200 gram pide hamuru vb. 70 kuruş, 250 gram pide hamuru vb. ise 85 kuruştan satılması öngörülürken, kıymalı, kaşarlı, yumurtalı ve benzeri ürünlerde pişirme ücreti de 40 kuruş olarak belirlendi.
Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Bahamettin Öztürk, Ramazan ayı için ekmek ve pideye zam yapılmadığını, sadece pişirme ücretlerinin arttırıldığını bildirdi.
Birlik Başkanı Bahamettin Öztürk, “Kırşehir Kahveciler ve Fırıncılar Odası Başkanlığına müracaat etmiş fırıncı üyelerimizin talebi üzerine kıymalı pide pişirme ücretinin 40 kuruş olmasını, Ramazan ayı dolayısı ile çıkarılacak olan susamlı ve tek yumurtalı çiftli pidenin ise 2,50 TL’den satışa sunulmasını uygun bulduk. Mübarek Ramazan ayının esnafımıza bolluk bereket getirmesini dilerken, fırıncı esnafımızın kaliteli ve temizlik kurallarına riayet ederek ekmek ve pide üretmelerini istiyoruz” açıklamasında bulundu.

MENÜLERE DİKKAT!
BU ARADA uzun süreli aç kalınması nedeniyle ortaya çıkabilecek rahatsızlıklara karşı vatandaşlar uyarılırken, Kırşehir Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Bekir Demirbaş da, Ramazanda nasıl beslenmemiz gerektiğine ilişkin bilgiler verdi.
Dr. Bekir Demirbaş, “Yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az 2 öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerekir. Sahura kalkılmaması ya da sahurda sadece su içilmesinin zararlı olduğu unutulmamalıdır. Çünkü bu beslenme tarzı yaklaşık 17 saat olan açlığı, ortalama 20 saate çıkarmaktadır. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır. Bu durumun aksine eğer sahur öğünü, ağır yemeklerden oluşursa gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski artmaktadır. Bu nedenle sahura mutlaka kalkılmalıdır. Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılabilir ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edilebilir. Gün içerisinde aşırı acıkma problemi olanların midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmesi; aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile hamur işlerinden uzak durulması uygun olacaktır” dedi.
ORUÇ TUTANLAR İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ
“Oruç tutarken yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterin.
“Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra aralıklarla ile her seferinde azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenin.
“Yemeklerinizi hızlı yemekten kaçının, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketin.
“Sahur öğününüzü atlamayın, mutlaka yapın.
“Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi yiyeceklerden oluşan hafif bir kahvaltı yapabilir ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edebilirsiniz.
“İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlayıp 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edebilirsiniz.
“Hem enerji veren, hem de kan şekerini dengeli bir şekilde yükselten besinler (beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan yiyecekler yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna vb.) tercih edin.
“İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve tatlıları tercih edin.
“Susama hissi duymasanız bile iftar ve sahur arasında sık sık su için. Suya ek olarak kafein içeren içecekler yerine de süt, ayran, sade soda, taze sıkılmış meyve-sebze suları, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edebilirsiniz.
“Yemekleri pişirme yöntemlerinin de önemli olduğunu unutmayın. Özellikle ızgara, haşlama, fırında, buğulama gibi sağlıklı yöntemlerle hazırlanan yemekleri tercih edin.
“Kavrulmuş, kızartılmış ve tütsülenmiş yemeklerden uzak durun.
“İftardan 1-2 saat sonra kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olacaktır.
“Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için sıvı tüketiminize dikkat edin.
“Yemeklerde lif oranı yüksek yiyecekler (kuru baklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler) ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, hoşaf ve kompostolar, hurma, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih edebilirsiniz.”
(HABER: GÜLNAZ CEYLAN)