“Yenigün” anlamını taşıyan ve kuzey yarımkürede başta Türkler olmak üzere birçok halk ve topluluk tarafından yılbaşı olarak kutlanan ve bütün varlıklar için uyanış, diriliş ve yaradılış günü olarak kabul edilen Nevruz Bayramı, bugün tüm yurtta, Türk Cumhuriyetleri’nde ve Ortadoğu’daki birçok ülkede olduğu gibi ilimiz Kırşehir’de de çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

Anadolu’da ve Türk kültürünün yayıldığı bölgelerde son derece köklü ve zengin bir geçmişi olan, Nev (yeni) ve ruz (gün) kelimelerinin birleşmesinden meydana gelen, doğa ve çevrenin uyanışının kutlandığı Nevruz kutlamalarında sevgi ve barışın egemen kılınması için tüm resmi ve sivil toplum kuruluşları hoşgörü çağrısında bulunurken, Nevruz Bayramı, Kırşehir Valiliği Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nce ortaklaşa düzenlenecek program çerçevesinde kutlanacak.

Pek çok olayın başlangıç günü olarak kabul edilmiş ve bir bayram olarak türlü geleneklerle kutlana gelmiş, Orta Asya’dan Balkanlardaki uluslara kadar çok geniş bir bölgede yerel renk ve inançlarla kutlanan, her ulusun kendi kültür değerleriyle özdeşleştirilip sembolleştirdiği, özü itibariyle baharın gelişinin kutlandığı ve esas öğesi ateş yakmak olan Nevruz, şehrimizde yarın Kırşehir Valiliği önünde gerçekleştirilecek.

Nevruz Bayramı kutlamaları bugün saat 11.00’de saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayacak. Ahi Evran Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salahaddin Bekki’nin “Nevruz” konulu konuşmasını şair İbrahim Düğer’in okuyacağı şiir izleyecek. Cacabey Gençlik Merkezi Halk Oyunları Ekibinin gösterisinin ardından Nevruz ateşinin yakılması ve temsili demir dövülmesinin izleyecek. Nevruz bayramı kutlamaları katılanlara Ahi Helvası ikramı ile son bulacak. (HABER: BEYHAN BALLI)