Vali İbrahim Akın: “Neşet Ustamızın bizlere bıraktığı mirası yaşatmaya devam edeceğiz”

NEŞET ERTAŞ MÜZİKLİ SÖYLEŞİ İLE ANILDI

Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu: “Bozlak kültürünü ve Anadolu Abdal Geleneği’ni geliştirecek çalışmalarla gelecek kuşaklara bu kültürü en iyi şekilde ulaştıracağız”

2012 yılında kaybettiğimiz ünlü saz ve söz ustası Neşet Ertaş, vefatının 8. yılında düzenlenen programla anıldı.
Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Merkezinde “Bozkırın Tezenesi” adlı resim sergisinin gezilmesi ile başlayan programa Vali İbrahim Akın, Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, çok sayıda misafir ile yakınları ve sevenleri katıldı.
Programın açılışında bir konuşma yapan Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, “Dadaloğlu, Karacaoğlan ve Pir Sultan ile başlayıp Aşık Seyfullah, Bulduk Usta, Aşık Said, Çekiç Ali, Hacı Taşan ve babası Muharrem Ertaş ile devam eden kadim bir geleneğin içinden doğup gelmiş, kendi yarattığı tarz ile gönülden gönüle kapılar açmış Kırşehir’in gururu Neşet Ertaş’ı aramızdan ayrılışının 8. yılında saygı, özlem ve rahmetle anıyoruz. Geçen yıl düzenlemiş olduğumuz Neşet Ertaş Anma Etkinlikleri’ne bilindiği üzere ülkemizin çok değerli aydınları, sanatçıları ve akademisyenleri ve tabi ki en önemlisi Neşet Ustamızın ailesi de katılım göstermişti. Bu yıl anma etkinliğini daha kapsamlı hale getirecektik ancak Pandemi koşulları buna engel oldu. Yüzlerce yıldan beri süregelen bu eşsiz geleneğin başkenti Kırşehir, UNESCO Dünya Müzik Şehri olarak tarihsel ve kültürel olarak evrensel anlamda da tescillenmiş oldu. Dünya Müzik Şehri olarak, başta ustalarımız olmak üzere akademisyenler ve sanatçılar ile birlikte bozlak kültürünü ve Anadolu Abdal Geleneği’ni geliştirecek çalışmalarla gelecek kuşaklara bu kültürü en iyi şekilde ulaştıracağız. Hayata karşı mütevazi duruşuyla, kimseyi ayırmadan herkesi dost edinebilmiş, engin gönül insanı, bizi biz yapan bütün değerleri sazına ve sözüne dökmüş Anadolu’nun Bilgesi Neşet Ertaş’ı aramızdan ayrılışının 8. yılında bir kez daha saygı, özlem ve rahmetle anıyorum” dedi.
Anma programında bir konuşma yapan Vali İbrahim Akın, Abdallık geleneğinin en önemli temsilcisi, bozlak ve türkülerin usta yorumcusu merhum Neşet Ertaş’ın sesiyle, sazıyla, mütevazı duruşu ve insana verdiği değerle halkımızın büyük sevgisini kazandığını söyledi.
İçinde yetiştiği Abdal geleneği dolayısıyla gözü ve gönlü tok olan, şan ve şöhrete itibar etmeyen Neşet Ertaş’ın sevgi dolu yüreği, engin hoşgörüsü ve mütevazı yaşamıyla herkese örnek olduğunu belirten Vali İbrahim Akın, “İçten ve samimi, aynı zamanda duygu dolu eserleri Neşet Ertaş’ı tanımamız için yeterli olacaktır. Nitekim Neşet Ertaş’ın icra ettiği sanatla hayatı o kadar iç içe geçmiştir ki çalıp söylediği türkü ve bozlaklarında sevdalarını, çektiği acıları, yokluğu ve gurbet özlemini görmek mümkündür. Anadolu insanının sevincini, acısını dile getirmesi ve duygularına tercüman olması nedeniyledir ki bu topraklarda yaşayan her insan onun müziğinden kendinde bir parça bulmuştur. O, aramızdan ayrılmış olsa da güçlü ve yanık sesi gönlümüzde yankılanacak, genç nesiller O’nun bizlere bıraktığı mirası yaşatmaya devam edecektir.” dedi.
Kırşehir'in UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na müzik dalında dâhil olmasında Neşet Ertaş ve babası Muharrem Ertaş’ın büyük payı olduğunu ifade eden Vali Akın, “Bu da Neşet Ertaş’ın doğup büyüğü bu topraklarla ne denli özdeşleştiğinin, ilimizin ve kültürümüzün tanıtımına ne denli katkı sağladığının en güzel ispatıdır. Türk Halk Müziğine uzun yıllar emek veren ve unutulmaz eserlere imza atan değerli sanatçımızın vefatı elbette hem sanat dünyamız hem de sevenleri için büyük bir kayıp olmuştur. İnanıyorum ki Neşet Ertaş, hayat verdiği bozlak ve türkülerle milletimizin gönlünde sonsuza kadar yaşayacak, kültümüze vermiş olduğu hizmetler hiçbir zaman unutulmayacaktır. Dizelerinde sıklıkla dile getirdiği ancak hiçbir zaman gönlünü meyletmediği ‘Yalan Dünya’ya veda eden, Kırşehir’in yetiştirdiği en önemli saz ve söz ustalarından birisi olan halk ozanımız Neşet Ertaş’ı aramızdan ayrılışının 8. Yıldönümünde rahmetle anıyorum.” şeklinde konuştu.
Ardından Araştırmacı Gazeteci- Yazar Adnan Yılmaz’ın moderatörlüğünde “Müzikli Söyleşi”ye geçildi. Sahnesi klasik Kırşehir Evi Odası görselliğinde bir dizayn içinde olan söyleşide Neşet Ertaş ve abdal geleneği üzerinde yaptığı çalışma ve eserleriyle tanınan Ahi Evran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Salahattin Bekki de yer aldı.
Programın sunuculuğunu Gürsel Seçilmiş’in yaptığı “Müzikli Şölen”de Kırşehirli abdal ozanlarımızdan Burhan Ertaş, Birol Ertaş ve Emre Altaş da Neşet Ertaş7ın türkü ve bozlaklarını seslendirdiler. Aynı abdal kültürünün davul efsanesi olarak bilinen bu geleneğin "Yaşayan İnsan Hazinesi" Adem Göçer ve folklor faaliyetleriyle bilinen Halit Mutlu anı ve anlatımlarıyla şölene renk kattı.
Program yurt içinde ve yurt dışında internet canlı yayın organizasyonuyla bir hayli yaygın izlendi. Programa pandemi nedeniyle katılım gösteremeyen büyük usta Neşet Ertaş’ın oğlu Hüseyin Ertaş ve kızı Döne Ertaş de birer mesaj gönderdi.
Hüseyin Ertaş mesajında, “Bu yıl pandemi şartları nedeniyle babamızın kabrini ziyaret edememenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Yokluğumuzu aratmayan, tüm zorluklara rağmen, belediyemizin Kırşehir'imiz adına düzenlediği 8. Neşet Ertaş anma etkinliğine katkı sunan tüm hemşerilerimize ve onların şahsında belediye başkanımız Sayın Selahattin Ekicioğlu'na can-ı gönülden teşekkür ediyoruz.
Güzel günlerde görüşmek dileğiyle…” dedi.
Döne Ertaş ta mesajında, “Kutsal topraklarımızın Belediye Başkanı Sayın Selahattin Ekicioğlu'na gönülden teşekkürler” dedi.
Anma programı, plaket dağıtımı ve fotoğraf çekimi ile sona erdi. (HABER: BEYHAN BALLI)