Bozkırın Tezenesi olarak adlandırılan, Türk halk ozanı ve halk müziği şarkıcısı Kırşehirli hemşehrimiz Neşet Ertaş aramızdan ayrılalı 6 yıl geride kaldı.
25 Eylül 2012'de İzmir'de 74 yaşında hayata veda eden ve 25 Eylül 2012’de Kırşehir’de düzenlenen törenle Bağbaşı Mezarlığı’nda toprağa verilen Neşet Ertaş'ın vefatının üzerinden tam 6 yıl geçti.
Yarın vefatının 6. Yılı nedeniyle Kırşehir il yöneticileri, yakınları ve sevenlerinin Bağbaşı Mezarlığı’na giderek kabrini ziyaret ederek dua okumaları bekleniyor.
Geçtiğimiz günlerde adına festival düzenleyip andığımız Neşet Ertaş’ın Bağbaşı Mahallesi’nde kabrini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere bugüne kadar binlerce kişi ziyaret ederek sevgi ve sayfalarını gösterdiler.
NEŞET ERTAŞ KİMDİR?
1938 yılında Kırşehir'de dünyaya gelen Neşet Ertaş, abdallık geleneğinin son büyük temsilcisidir. Yaşar Kemal tarafından kendisine "Bozkırın Tezenesi" denmiştir. Bağlama ustası Muharrem Ertaş ve Döne Ertaş'ın oğlu olan Neşet Ertaş 8 yaşına kadar doğduğu köy olan Kırtıllar Köyü'nde yaşamış, sonrasında ailesi ile birlikte İbikli Köyü'ne yerleşmiştir. 12 yaşındayken annesi Döne'yi kaybetmiştir. Babası Muharrem Ertaş, Yozgat'ın Kırıksoku Köyünden Arzu isminde bir kadınla evlenince bir süre bu köyde yaşadıktan sonra Yozgat'ın Yerköy ilçesine yerleşmişlerdir. Neşet Ertaş ilkokula gittiği yıllarda önce keman, sonra da bağlama çalmayı öğrendi. Babası Muharrem Ertaş ile birlikte yörenin düğünlerinde sazı ile türküler söylemeye başladı. Ertaş, etkilendiği tek kişinin babası Muharrem Ertaş olduğunu söyler. Bu durumu şu şekilde ifade eder; "Babamla ben aynı ruhun insanlarıyız"
Neşet Ertaş, Kırşehir ve ardından 2 yıl da Kırıkkale'de bulunduktan sonra 1957 yılının sonunda İstanbul'a gelerek Şen Çalar Plak'ta ilk plağını Neden Garip Garip Ötersin Bülbül adı ile babası Muharrem Ertaş'a ait bir türküyle çıkarır. 1962'de İzmir Narlıdere'de askerliğini yapar. Askerliğini yaptıktan sonra Ankara'da çalıştığı gazinoda Leyla isminde bir kızla tanışır ve hemen evlenir. Babası Muharrem Ertaş, Neşet'in bu evliliğine şiddetle karşı çıkar. Bu olaylardan sonra Neşet Ertaş ve Muharrem Ertaş uzun yıllar konuşmazlar. Neşet Ertaş ve Leyla Ertaş'ın bu evlilikten Döne, Canan adında iki kız ve Hüseyin adında bir erkek çocukları olur. 7 yıl evli kaldıktan sonra 1970'lerin başlarında ayrılırlar.
Neşet Ertaş, Demirel zamanında kendisine sunulan 'devlet sanatçılığı' unvanını; "O dönem Süleyman Demirel cumhurbaşkanıydı. Devlet sanatçılığı bana teklif edildi. Ben, 'hepimiz bu devletin sanatçısıyız, ayrıca bir devlet sanatçısı sıfatı bana ayrımcılık geliyor' diyerek kabul etmez ve halkın sanatçısı olarak kalmak istdeğini söyler. Unesco Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında yapılan ulusal envanterlerden Yaşayan İnsan Hazineleri Türkiye Ulusal Envanterine alınarak yaşayan insan hazinesi kabul edilen Neşet Ertaş, 25 Nisan 2011 tarihinde İTÜ Devlet konservatuvarı tarafından fahri doktora ödülüne layık görülmüştür. Hayatı ve eserleri Doç. Dr. Erol Parlak tarafından iki ciltlik bir kitap hâlinde yayımlanmıştır.
25 Eylül 2012 tarihinde İzmir'de tedavi gördüğü hastanede ileri evrede prostat kanseri nedeniyle yaşamını yitirmiştir. Cenazesi Kırşehir Bağbaşı Mezarlığında toprağa verilmiştir. Neşet Ertaş’ın adı Kırşehir'deki caddelerde, okullarda yer alır. Babası Muharrem Ertaş’la birlikte bir de anıtı bulunmaktadır. Dünyada robot heykeli yapılmış ilk saz sanatçısıdır. Android heykeli dünyaca ünlü heykel sanatçısı Adil Çelik tarafından yapılarak Kırşehir Neşet Ertaş Gönül Sultanları Kültür Evi'nde yerini almıştır. Neşet Ertaş'ın Kırşehir'deki mezar taşında şu yazı yazılıdır: ''Sakin ol ha, insanoğlu. İncitme canı, her can bir kalp, hakk'a bağlı. İncitme canı, incitme."
Mezarı ise babası Muharrem Ertaş'ın yanındadır. Mezar taşında ise ''Sakin ol ha, insanoğlu. İncitme canı, her can bir kalp, Hakk'a bağlı. İncitme canı, incitme.'' yazılıdır.
Neşet Ertaş’ın adı Kırşehir'deki caddelerde, okullarda bulunmaktadır, ayrıca babası Muharrem Ertaş’la birlikte bir de anıtı bulunuyor.
Dünyada robot heykeli yapılmış ilk saz sanatçısıdır. Android heykeli dünyaca ünlü heykel sanatçısı Adil Çelik tarafından yapılmış, Kırşehir Neşet Ertaş Gönül Sultanları Kültür Evi'nde yerini almıştır. (HABER: SALİH GÜNER)