Mimarlar Odası Kırşehir Temsilcilisi Mehmet Kurt, gazetemize açıkladı…

MİMARLAR ODASI, HÜKÜMET
KONAĞI’NIN ÖĞRENCİ YURDUNA 
DÖNÜŞTÜRÜLMESİNİ YARGIYA TAŞIYOR

Mimarlar Odası Kırşehir Temsilciliği’nin Kırşehir’de Hükümet konağı olarak yapılan ve bir süre önce yurda dönüştürülmek üzere Kredi ve Yurtlar Kurumu’na tahsis edilen devasa binanın amacına uygun şekilde değerlendirilmediğini gerekçe göstererek, yargıya başvuracağı bildirildi. 
Mimarlar Odası Kırşehir Temsilciliği’nin Mehmet Kurt, gazetemiz “Kırşehir Çiğdem”e yaptığı açıklamada, Kırşehir’de kaynak yetersizliği nedeniyle inşaatı duran Hükümet Konağı’nın Kredi ve Yurtlar Kurumu’na devredilmesinin yanlış bir karar olduğunu belirterek, konuyu yargıya taşıyacaklarını açıkladı. 
2017 yılında hükümet binası olarak yapımına başlandığını ve milyonlarca lira harcandıktan sonra Hükümet Binası yapımından vazgeçilerek Kırşehir halkından habersiz ve onayı olmadan yurt yapılmak üzere Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne devredildiğini belirten Mimarlar Odası Kırşehir Temsilciliği’nin Mehmet Kurt, Kırşehir halkının bu yanlış karardan dönülmesini ve tekrar Vilayet Binası olarak inşaatın tamamlanmasını beklediklerini ifade etti.
Yanlış karardan dönülerek bu projenin başlandığı gibi Hükümet Binası olarak tamamlanması gerektiğine dikkati çeken Başkan Kurt, yargıya taşıma gerekçelerini şöyle açıkladı: 
“Mimarlar Odası Kırşehir Temsilciliği olarak inşaatı devam etmekte iken yapımı durdurulan ve daha sonra bir başka kuruma devredilen Kırşehir Merkez Hükümet Konağı ile ilgili görüşlerimiz şöyledir:
“Kırşehir Merkez Hükümet Konağı, ekonomik ömrünü doldurduğu gerekçesi ile 2017 yılında yıkılarak yerine yeni hizmet binası yapılmak üzere ihale edilmiştir. İlgili idare (İl Özel İdaresi) inşaatı subasman seviyesine geldiğinde durdurmuştur. İki yıllık bir bekleme sürecinden sonra kamuoyu, bu inşaatın Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne devredildiğini ve 300 yataklı öğrenci yurdu olarak projelendirildiğini öğrenmiştir. Yapılan bu değişiklik Kırşehir halkının haberi ve onayı olmadan yapılmıştır. Şehir halkı alınan bu yanlış karardan dönülmesini ve tekrar Vilayet Binası olarak inşaatın tamamlanmasını beklemektedir. Bu alanın öğrenci yurdu olamayacağına dair gerekçelerimiz şunlardır:
“1- Bu inşaat şehrin merkezinde ve çok kıymetli bir lokasyonda bulunmaktadır. Konut ve ticaretin yoğun olduğu bu caddede öğrenci yurdunu gerektirecek bir ihtiyaç yoktur.
“2- Bu inşaatın öğrenci yurdu yapılması, Şehircilik ve planlama tekniklerine aykırıdır. Kırşehir Belediyesi 1/1000 ölçekli Uygulama İmar planında 5435 ada 2 parselde bulunan bu alan Resmi Kurum Alanı olarak gözükmekte ve E:2,60 Hmax: 25,50 dir. Bu inşaata başlanmadan önce; Kırşehir Valiliğine bağlı ilgili daire ve müdürlükleri bu inşaata sığdırmak için Mimarlar Odası Kırşehir Temsilciliğinin ve diğer STKların karşı çıkmasına rağmen bu alan Vilayet Binası yapılmak üzere seçilmiş ve plan tadilatı yapılarak emsal, kat artışı yapılmıştı. Bu artışla hem caddede oluşmuş gabarinin üzerine çıkılmış hem de kütlece iri bina yapılmasının önü açılmıştır. Şimdi bu vilayet binası için planda sağlanmış imtiyaz yapılacak öğrenci yurdu için kullanılacaktır. Oysa ki yine geçmişteki itirazlarımıza rağmen mevcut alt yapı ve oluşacak ilave trafik bu yoğunluğu kaldıracak durumda değildir. Üniversite Kampüs Yerleşkesi içinde bulunan KYK’ya ait öğrenci yurtlarının kapasitesi henüz doldurulamamış iken Şehir merkezinde bulunan bu inşaatın öğrenci yurdu yapılması kaynak israfı olacaktır. Ayrıca yine Şehrin muhtelif bölgelerinde özel sektöre ait öğrenci yurtları boş durmakta hatta bazı yurtların fonksiyonları değiştirilerek başka amaçla kullanımları söz konusu olmaktadır.
“3- Mevcut Valilik Hizmet Binası, Eski Adliye (şuan Deftardarlık olarak kullanılıyor), Emniyet Müdürlüğü bu inşaatın tam karşısında bulunmaktadır. Mevcut bu kamu kurumları ile yapılacak olan öğrenci yurdunun hiçbir ortak kullanımı söz konusu değildir. Oysa bu alan vilayet hizmet binası olarak yapılırsa karşısında bulunan bu kamu binaları ile bütünleşip tüm vilayete bağlı birimlerin bir araya toplanması sağlanabilecektir. Şu an valilik makamına bağlı tüm kurumlar şehrin muhtelif bölgelerine serpiştirilmiş ve bazılarına da kiralar ödenmektedir. (Tapu Kadastro Müdürlüğü vs.) Valilik birimlerinin bu dağınık yapısı vatandaşa da külfet olmaktadır. İl Çevre ve Bayındırlık Müdürlüğü ve Tarım İl Müdürlüğünün bulunduğu alana yeni bina yapılıp, Vilayete bağlı yeni birimlerin bu alana yerleştirilmesi yine vatandaşı mağdur (ulaşım zorluğu vs) edecektir.
“4- Yaklaşık 50 yıldır mevcut yerinde şehir halkına hizmet veren Valilik Hizmet Binası, bulunduğu caddeye hareketlilik kazandırmakla beraber, çevresindeki özel sektör ile beraber hizmet vermeye devam ettikleri unutulmamalıdır.
“5- Mevcut yapılmakta olan inşaatın maliyet analizi yapıldığında, zemin emniyet gerilmesi düşük olmasından dolayı inşaatın maliyeti çok yüksektir (müteahhit firma sadece bir seneden fazla zemine fore kazık yapmak için uğraşmıştır.) Dolayısı ile maliyeti yüksek olan bu inşaatın öğrenci yurdu olması da ekonomik değildir.
“Yukarıda bahsettiğimiz tüm bu sebeplerden dolayı mevcut inşaatın öğrenci yurdu olarak tamamlanması hem ekonomik hem de planlama esaslarına göre yanlış olacaktır. Dolayısıyla bu yanlış karardan dönülmesi gerektiğini düşünüyoruz.”  (HABER: BEYHAN BALLI)