Kırşehir Valiliği araç sahiplerini uyardı…

LASTİKÇİLERDE KIŞ LASTİĞİ YOĞUNLUĞU

1 Aralık'ta başlayacak kış lastiği uygulaması için sürücüler, Kılıçözü Sanayi Sitesi’nin yolunu tutmaya başladı.
Kırşehir Valiliği, yarın başlayacak kış lastiği uygulaması öncesi 24.11.2020 tarihinde gerçekleştirdiği Kış Mevsiminde Alınacak Trafik Tedbirleri toplantısında, kış mevsimi süresince trafik güvenliğinin sağlanması, trafik kazalarının önlenmesi, vatandaşlarımızın huzur ve güven içerisinde seyahat edebilmeleri, can ve mal güvenliklerinin korunması ve trafik akışının güvenli bir şekilde kesintisiz olarak sürdürülmesi amacıyla Kırşehir il sınırları içerisinde ticari amaçlı olarak yük ve yolcu taşımacılığı yapan taşıtların tamamında 1 Aralık 2020 ile 1 Nisan 2021 tarihleri arasında kış lastiği kullanılmasının zorunlu olması yönünde karar alındığını hatırlatarak, araç sahiplerini mutlaka kış lastiği takmaları çağrısında bulundu.
Araç sahiplerini ilgilendiren kış lastiği zorunluğu, 1 Aralık'ta başlayıp 1 Nisan 2021'ye kadar devam edecek. Bu kurala uymayanlar ise 885 lira ceza ödeyecek. Kırşehir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Tekin, hiçbir araç sahibinin cezaya maruz kalmadan araçlarına kış lastiği taktırmalarını isterken, 1 Aralık’ta başlayacak kış lastiği uygulaması nedeniyle araç sahipleri şehrimiz Kılıçözü Sanayi Sitesi’nde ve şehrin muhtelif yerlerinde bulunan lastikçilerin yolunu tutmaya başladı.
Kamyon, çekici, tanker, otobüs gibi büyük araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastikleri ile kamyonet, minibüs ve ticari otomobillerin araca monteli tüm lastiklerinin yanı sıra, seyir esnasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastiklerin de kış lastiği olması zorunlu.
Kış lastiği taktırmanın ticari araçlarda zorunlu olduğunu ifade eden Kılıçözü Sanayi Sitesi’nde faaliyet gösteren lastikçilerden Günday Oto Kırşehir’in lastik yineleme, bakımı, sökümü ve takım değişimi konusunda önde gelen ismi.
Kılıçözü Sanayi Sitesinde faaliyetini sürdüren Günday Oto Lastik firması, Dünya markası binek ve traktör lastiklerinin yanında, kaplama ve dolgu lastiklerin de değişimini yapıyor.
Dolgu lastiklerde Kırşehir’in tek firması olan Günday Oto, dolgu lastik değişimi konusunda büyük bir eksikliği giderdi ve özellikle Forkliftlerin lastik değişimleri kısa sürede yapılıyor ve yenisi takılabiliyor.
LASTİK DEĞİŞİMİ YAPILAN İŞ YERLERİNDE YOĞUNLUK
Kılıçözü Sanayi Sitesi’nde faaliyet gösteren lastikçiler, "2 haftadır yoğunluk artarak devam ediyor. Aralık ayına girmemiz ile birlikte daha fazla artacak. Günde ortalama 30-40 araçta lastik değişimi yapıyoruz. Ticari araçlara ve şirket araçlarına kış lastiği zorunluluğu var. Kendisini güvende hissetmek isteyen binek araç kullanıcıları onlar da kendileri zorunlu olmasa da kış lastiği taktırıyorlar. Sürücüler kış lastiği taktırmak için karın yağmasını beklemesinler. Havalar soğuduğu zaman normal lastiklerin donma dereceleri var. Normal lastikler sertleşiyor, kış lastikleri -40 dereceye kadar sertleşmiyor. Bu yüzden kar yağmasını beklemesinler. Lastikleri daha önceden taktırsınlar." ifadelerini kullandı.
KIŞ LASTİĞİNİN ÖNEMİ
Kış lastiği aracımızın yol tutuş özelliğini en üst seviyeye getirerek can ve mal güvenliğimizi sağlar. Kış lastiği karda, buzda, ıslak zeminde ve gizli buzlanmaya karşı her türlü olumsuz koşulda kullanılacak cinsten bir lastiktir. Sadece karlı havalarda değil 7 derecenin altında kullanılması da gereklidir. Lastik diş aralığı minimum lastik ölçer aletinde 4 olması ve lastik yaşının 5 yılı geçmemesi gerekiyor. Özellikle ucuz olmasından dolayı çıkma lastik alanlara dikkat edilmeli.
"KIŞLIK BAKIMLARI YAPTIRMALIYIZ"
"Kışlık bakım masrafından kaçınmak güvenli sürüşümüzü engeller, mutlaka kışlık bakımlarımızı yaptırmalıyız." diyen lastikçiler,  sürücülerin kış şartlarında karşılayabilecekleri zorluklara karşı, "Antifiriz seviyesi çok önemlidir. Kışın soğuk havalarda motor suyunun donmasını engeller. Eğer antifiriz seviyesi yeterli değil ise blok çatlatmaya kadar gidebilir. Yani motorumuzu kullanılmaz hale getirebilir. V kayışını kontrol etmemiz de çok önemli, elektrik üretiminden klimaya güç verilmesine, motordaki harareti almaktan direksiyonun düzgün çalışmasına kadar birçok şeyi etkiler. Aynı zamanda ışıldak, reflektör, ilk yardım çantası, takviye kabloları, kara saplandığımızda kurtulmak için çekme halatı, buz kazıyacağı, kar fırçası, kürek ve eldiven araçlarımızda bulundurmamız çok faydalı." önerisinde bulunuyorlar. (HABER: BEYHAN BALLI)