Kırşehir Yazar ve Şairler Derneği (KIYŞAD) Başkanı Veysel Turgut, 17 Kasım Cumartesi günü gerçekleştirecekleri 7. Uluslararası Aşıkpaşa Şiir Şöleni’ne bütün Kırşehir halkını ve şairleri davet etti.
Neşet Ertaş Kültür Merkezi’nde bir basın açıklaması yapan KIRŞAD Başkanı Veysel Turgut ve yönetim kurulu üyeleri, 7. Uluslar Arası Âşık Paşa Şiir Şöleni’yle ilgili bilgiler verdi. Bu yıl ki şölene il içinde beş, il dışında altı ve Türk Cumhuriyetlerini temsil eden beş şair ve ozanın katılacağını belirten Başkan Veysel Turgut, şunları söyledi:
“Şölenimizde amacımız sadece şiir okuyup türkü söylemek değildir. Bu vesileyle Tarihimizi, bizi millet yapan kültürümüzü, bu kültürümüzün oluşmasının her taşında izi olan Alplerimizi, Erenlerimizi yâd etmektir. Türkiye’nin kültür başşehri olan Kırşehir’imizde her dalda Türk Milletine önderlik yapmış çok değerli Alperenlerimiz, Ahilerimiz, Velilerimiz vardır. Bu şahsiyetlere sahip çıkmaktan onları tanıtmaktan çok geç kalındığını düşünüyorum. Tanıtmak dursun birkaçı hariç diğerlerini Kırşehirli olarak bizler bile bilmiyoruz.
“Kalender Baba, Ahmed-i Gülşehri, Cacabey, Şeyh Edebali, yunus Emre, Süleyman Türkmani, Hacı Bektaş, Ahi Evran, Kaya Şeyhi, Âşık Paşa, Âşık Said, Âşık Seyfullah, Âşık Hasan, Şemsi Yastıman, Muharrem Ertaş, Çekiç Ali, Neşet Ertaş, Osman Bölükbaşı, Prof. Dr. Erol Güngör kaç hemşerimiz bu kültür değerlerimizden beş tanesini hatırlayabilir. Ne yazık ki Âşık Paşa sadece türbe, Süleyman Türkmani okul, Ahmed-i Gülşehri apartman ismi olarak hafızalarımızda yer almaktadır.
“Bu değerlerimize sahip çıkıp onları Türkiye’ye ve bütün dünyaya tanıtmamız gerekir. Burada görev devlet adamlarımıza, siyasilerimize, üniversitemize, belediyemize düşmekle birlikte sivil toplum kuruluşları, basın- yayın kuruluşları, okullarımız üzerlerine düşeni yapmak zorundadır. Ancak şunu da söylemek istiyorum, Sayın Valimiz, Sayın Belediye Başkanımız ve Sayın Rektörümüz bu konuda çalışanlara ellerinden geldiği kadar yardımda bulunuyorlar.
“KIYŞAD olarak Âşık Paşa ve Âşık Said şiir şölenlerini yapıyoruz, bu yıl 31. Ahilik Haftasında da yer aldık. Fakat bunları yeterli görmüyoruz, daha geniş kapsamlı bir şekilde diğer Kırşehir Büyüklerini de içine alan uluslar arası etkinlikler yapılmalıdır. Bilindiği üzere Selçuklular zamanında yaşayan Âşık Paşa resmi dilin Farsça olmasına rağmen Türk Milletinin dilinin Türkçe olduğunu savunarak eserlerini hep Türkçe yazmış ve Türkçenin yaşaması için elinden gelenden fazlasını yapmıştır. Bu gün Türkçe konuşuyorsak Âşık Paşaların, Yunusların, Türkmanilerin ve Gülşehrilerin çok büyük payı vardır.
“Bu yıl 16-17 Kasım tarihlerinde Valiliğimizin, Belediyemizin, Üniversitemizin destekleriyle Kent Konseyi iş birliği ile yapacağımız 7. Uluslar Arası Âşık Paşa Şiir Şöleni’nde onüç (13) şair ve üç (3) ozan arkadaşımız yer alacaktır. Ayrıca Ahi Evran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Nadir İlhan Âşık Paşa’nın hayatı ve kişiliği hakkında bir sunum yapacaktır.
“Şölenimizin yapımında bizlere maddi ve manevi desteklerini esirgemeyen Sayın Valimiz İbrahim Akın’a, Sayın Belediye Başkanımız Yaşar Bahçeci’ye, Sayın Ahi Evran Üniversitesi Rektörümüz Vatan Karakaya’ya, Sayın Kaman Belediye Başkanı Erhan Talu’ya çok teşekkür ediyoruz. 17 Kasım saat 18.30’da Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi Muharrem Ertaş Salonu’na bütün şiir severleri bekliyoruz.” (HABER: BEYHAN BALLI)