Kurban Bayramı öncesi şehrimizde faaliyet gösteren yufkacılar yoğun mesai yaptı. Vatandaşlar kurban etini yufkayla yemek için yufkacılara akın edince, börek, baklava ve yufka yapan esnaflar gece geç saatlere kadar çalışmak zorunda kaldılar.
Tadı kadar yapılma ortamıyla da Türk kültürünün en güzel örneği olan yufka ekmek, vazgeçilmez lezzetleri arasında yer almaya devam ediyor. Kırşehir’de 1 lira 25 kuruştan satılan yufka ekmeğe talep bayram öncesi de arttı.
Kırşehir’in çeşitli semtlerinde faaliyet gösteren yufkacılar, yufka ekmeklerin genelde özel günlerde yapıldığını ve bayramlarda tüketiminin fazla olduğuna dikkat çektiler.
Kırşehir’de eskisi gibi herkesin yufka ekmeğini zahmetli ve yorucu olduğu için yapmadığını, bunun da talebi arttırdığını belirten yufkacılar “Yufka ekmeğini halkımız çok seviyor. Yufka yapımı tek bir kişi ile olmaz. Yapımında birkaç kişiye ihtiyaç vardır. Yapımı emek isteyen bir iştir. Hamurun iyi ayarlanması lazım. Ununun, suyunun iyi ayarlanması lazım. Tabi pişirme süresin de ayarlanması lazım. Şimdiki genç kızların yufka ekmek yapımına merakı pek fazla yok. Yufka hamuru mayalanmaz. Yumruk kadar hamur alınır, ekmek tahtasında oklava ile açılır, açılan ekmek ince olur. Saç üzerinde pişirilir. Pişirildikten sonra serilip kurutulur ve üst üste kat kat yığılır. Yenileceği zaman ıslatılarak yenilir. Bozulmadan uzun süre kalabiliyor. Hazır ekmeklerin tüketimi fazla ama yufkada yerini korumaya devam ediyor. Analarımızdan öğrendiğimiz yufka ekmeğinin yapılışını bizden sonraki kuşaklara da öğretiyoruz. Yaz kış her zaman yapıyoruz. Kurban etlerini yufka ile yemek isteyen vatandaşlarımızın yufkaya talebi artınca biz de yetiştirmekte zorlanıyoruz. Gece geç saatlere kadar mesai yapıyoruz. Buna rağmen yetiştiremiyoruz” diye konuştular.
Yufkanın yanında mantı ve erişte de kestiklerini, Kurban Bayramı nedeniyle baklava ve börek te yaptıklarını belirten yufkacılar, “Yaz tatillerini geçirmek üzere Kırşehir’e gelen gurbetçilerimiz bizlere mantı ve erişte kestirip oraya götürdüler. Hatta yufka yaptırıp yurt dışına ve başka şehirlere götüren hemşehrilerimiz de oldu” dediler.
Öte yandan Kırşehir’deki pasta ve tatlı imalatçıları da yoğun günler yaşıyor. Evde baklava ve börek yapamayanların tercih ettiği pastaneciler, cevizli baklavanın tepsisini 50 liradan, böreğin tepsisini de 30 liradan satışa sundular. (HABER SALİH GÜNER)