Geçtiğimiz yıl ayçiçek üretiminin düşük olması nedeniyle özellikle ayçiçeği yağında yaşanan büyük fiyat artışı sonrası çiftçilere ekim çağrısı yapıldı, ancak Kırşehir’de tarlasını eken ayçiçeği üreticileri taban fiyatların düşüklüğüyle birlikte perişan oluyor.

         Kırşehir’deki bir grup ayçiçeği üreticisi dün gazetemize gelerek yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi. Büyük emekler vererek hasadını gerçekleştirdikleri ayçiçeğinin fiyatının çok düşük olması nedeniyle büyük sıkıntı içinde olduklarını belirten çiftçiler gazetemiz “Kırşehir Çiğdem” muhabirine yaptıkları açıklamada şunları söylediler:

         “Malum geçen yıl ülkemizde özellikle ayçiçeği üretiminde yaşanan düşüklük fiyatlara yansıdı ve fiyatlar büyük oranda arttı. Sayın Cumhurbaşkanımız ve ilgili bakanlar biz çiftçilere ‘boş tarla bırakmayın, ekin’ dediler. Biz de bütün sıkıntılara göğüs gererek tarlamızı ektik. Kırşehir ve yöremizde yağışların bu yıl bol olması da verimin artmasına neden oldu. Tabi çiftçilerin daha çok ayçiçeği ekimine yönelmesi, ürün bolluğu yaşanması ile beraber biz çiftçiler istediğimiz taban fiyatı alamadık. Ayçiçeği üreticileri 15 liralık taban fiyat beklerken 11-12 lira arasında bir fiyat belirlendi. Ama öyle olmuyor, yüzde 10, hatta yüzde 20 fire düşüldüğü için fiyatlar aşağıya çekiliyor. Hatta son günlerde 10 liranın altına bile düştü. Karadenizbirlik isteğimiz rakamlarla alım yapmıyor ve fiyatları aşağıya çektiği için bizler de tüccara yönelmek zorunda kaldık. Bizler maliyetin altında ürün satmak zorunda kalıyoruz.  Alımın olmaması da özel sektörün de işine geliyor, fiyatları onlar da daha da aşağıya çekiyor. Bu durum da çiftçilerin mağdur olmasına neden oluyor. Hatta pek çok çitçimiz kapı kapı gezerek ürününü tüccara satmak zorunda kalıyor. Tüccar da ürün bolluğunu gerekçe göstererek alım yapmıyor, yapsa da düşük fiyat teklifi veriyor. Hükümetimizin ayçiçeği üreticilerine sahip çıkarak alın terinin karşılığını vererek ürünlerini almasını talep ediyoruz. Yoksa bu rakamlarla büyük oranda zarar eden çiftçilerimiz yeni sezonda yeniden ayçiçeği ekemez duruma gelecek.”

Bu arada görüşlerine başvurduğumuz ayçiçeği alıcısı tüccarlar da, bugün piyasada 5 litrelik ayçiçek yağının 135 liraya satıldığını, fiyatların düşmesi nedeniyle ayçiçeği alım fiyatlarının geriye çekildiğini ifade ettiler.(HABER: BEYHAN BALLI)