Vali Akın: “Sürücüler, trafik lambası ya da trafik görevlisi olmayan, trafik işareti ya da levhası olan yerlerde sürücüler bu kavşaklarda duracak ve yayaya yol verecektir”

“Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” sloganı ile İçişleri Bakanlığımızca başlatılan ‘Yaya Öncelikli Trafik’ uygulaması ülkemiz genelinde olduğu gibi ilimizde de eşzamanlı olarak başlatıldı.
2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 74. Maddesinde yapılan bir değişiklikle “sürücüler, görevli bir kişi ya da ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışları ile yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak, varsa buralardan geçen yayalara durarak geçiş hakkını vermek zorundadır.” hükmü getirildi.
Bu düzenlemeyle toplumda trafikte yaya önceliğine dair farkındalık oluşturmak için 2019 yılı “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” sloganıyla “Yaya Öncelikli Trafik” yılı ilan edilmiş ve ülke genelinde eş zamanlı olarak farkındalık faaliyetleri düzenlenmesi kararı alındı. Bu çerçevede ilimizde kampanya faaliyetlerinin başlatılması ve etkin bir farkındalık sağlanması için Cacabey Meydanı ve Lise Caddesindeki yaya geçitlerinde devletin tüm unsurları ile farkındalık eyleminde olduğunu göstermek maksadıyla etkinlik düzenlendi.
Vali İbrahim Akın başta olmak üzere İl Emniyet Müdürü İsmail Hakkı Akyüz, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Ferhat Kuran, ilimiz protokolü ve vatandaşların hazır bulunduğu programda ilk önce Trafik Tescil Denetleme Müdürlüğü Komiser Yardımcısı Gülden Dikici katılımcılara etkinlik hakkında bilgiler verdi.
Ardından “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” sloganı ile ‘Yaya Öncelikli Trafik’ uygulaması kampanyasını başlatmak üzere konuşma yapan Vali İbrahim Akın, trafikte yaya önceliği kampanyasıyla vatandaşlarımızın can güvenliğinin sağlanması ve trafikte yaşanan üzücü hadiselerin en aza indirilmesinin amaçlandığını söyledi.
Kampanyanın trafikte yaya önceliği konusunda farkındalık oluşturmak üzere İçişleri Bakanlığımızca başlatıldığını belirten Vali İbrahim Akın, “Alınan her türlü tedbire rağmen çok sayıda vatandaşımızın hayatını kaybettiği, yaralandığı ya da maddi hasarların yaşandığı trafik kazaları meydana gelmektedir. Trafik kazalarında her yıl 1700 yayayı kaybettiğimiz düşünüldüğünde mevzuatta getirilen bu yeni düzenlemenin önemi daha da artmaktadır. Bu düzenleme ile sürücüler, trafik lambası ya da trafik görevlisi olmayan ancak trafik işareti ya da levhası olan yerlerde sürücüler bu kavşaklarda duracak ve yayaya yol verecektir. Dolayısıyla, geçiş önceliği yayanın olacak, sürücüler de bu kurala uyacaklar. Bugün de bu kapsamda, ülkemiz genelinde eş zamanlı olarak başlatılan kampanyada yaya önceliğine farkındalık oluşturmak üzere etkinlik düzenliyoruz. İçişleri Bakanlığımız, bu getirilen düzenlemenin kamuoyuna tanıtılması, gerek sürücülerimiz gerekse vatandaşlarımız açısından uygulamaya dönüştürülmesi konusunda “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” sloganıyla 2019 yılını “Trafikte Yaya Önceliği” yılı ilan etmiştir. Bugünkü etkinlikte öğrencilerimiz trafik görevlisi olacak, sürücüleri uyaracak ve yayalar da karşıdan karşıya geçecekler. Ayrıca, yayalarımız da karşıdan karşıya geçerken yaya yolunu ya da trafik ışığı olan noktaları kullanmalıdır. Yıl boyu devam edecek kampanyanın hayırlı olmasını temenni ediyor; ölümlü, yaralanmalı, maddi hasarlı trafik kazalarının en aza inmesine katkı sağlayacağını ümit ediyorum. Bütün vatandaşlarımızdan da bu konuda hassasiyet beklediğimizi ifade ediyorum.” dedi.
Vali İbrahim Akın’ın öğrencilerle birlikte sürücülere broşür dağıtarak sürücüleri kampanya hakkında bilgilendirdiği etkinlik 2019 yılı süresince çeşitli faaliyetlerle devam edecek.
Program, sürücülerin yaya yolunda durarak yayaya yol vermelerinin izlenmesi ve vatandaşların dilek ve taleplerinin dinlenmesi ile sona erdi. (HABER MERKEZİ)