Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce 2021 Yılı Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü Programı kapsamında Sonbahar Şap Aşılama Programı, 1 Eylül 2021 tarihinde ülke genelinde başlatıldı. 15 Kasım 2021 tarihine kadar tamamlanacak sürede ilimizde zamanda yeni doğan hayvanların kimliklendirilmesi ve 3 aydan büyük dişi hayvanlara brucella aşılaması yapılacak.
Çalışmalarla ilgili bir açıklama yapan Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen, şunları ifade etti:
“Şap Hastalığı, eskiden beri bilinen, ülkeler arası canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini olumsuz yönde etkileyen, büyük ekonomik kayıplara neden olan, çift tırnaklı hayvanların akut ve çok bulaşıcı viral bir hastalığıdır. Hastalığa, sığır, manda, koyun keçi domuzların yanında yabani çift tırnaklı hayvanlar da duyarlıdır. İlimiz besi bölgesi olarak yoğun bir yer olması ve damızlıkta ileri yönde gitme düşünce yönünde aşı önem kazanmaktadır. Hastalıktan korunmada aşılama çok önemli olduğundan, yetiştiricilerimizin büyükbaş hayvanlarına Şap aşısını mutlaka yaptırması gerekmektedir. İlimizde sonbahar döneminde programa bağlı olarak 236.903 adet büyükbaş hayvan aşılaması yapılacaktır. Ayrıca sevk edilecek büyükbaş hayvanlar şap hastalığına karşı son 12 ay içerisinde en az 2 kere aşılanmış olması ve ikinci aşılamanın da son 6 ay içinde yapılmış olması gerekmektedir.  5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 4. maddesi gereğince; Yetiştiricilerin hayvanlarını aşılatmaları zorunlu olup, aksi hareket edenler hakkında ilgili kanuna muhalefetten 2021 yılı için 15.203 TL idari para cezası verilmesi hükmü mevcuttur. Şap Aşısı uygulanmamış hayvanların sevklerine müsaade edilmeyecek olup, veteriner sağlık raporu tanzim edilmeyecektir.
“Aşılama Programı; İlçe Müdürlüklerimizce yürütülecektir. Üreticilerimizin mutlaka hayvanlarına aşı yaptırmaları ve daha ayrıntılı bilgi almak için İl ve İlçe Müdürlüklerimize müracaat etmeleri gerekmektedir. Hayvan yetiştiricilerimizin Şap Aşılama Programına göstereceği yoğun ilgi, İlimizde Şap ile mücadelemizi kolaylaştıracaktır. Hayvan sahiplerine ve ilgililere önemle duyurulur.” (HABER: NECLA BAĞCI)