Kırşehir Nüfus ve Vatandaşlık İl Müdürü Şinasi Kaya, Kırşehir il genelinde cipli nüfus cüzdan yenileme işlemlerinin devam ettiğini ve 1 Ocak’tan 17 Aralık’a kadar 53 bin 27 kişinin yeni nüfus cüzdanı aldığını açıkladı.
Nüfus ve Vatandaşlık İl Müdürü Şinasi Kaya’nın gazetemiz “Kırşehir Çiğdem”e verdiği bilgiye göre, 17 Ocak itibariyle il genelinde 53 bin 287 kişi yeni cipli nüfus cüzdanı aldı.
2018 yılı Nisan ayından itibaren pasaport ve sürücü belge yenilemelerinin de Nüfus ve vatandaşlık İl Müdürlüklerinden değiştirilmeye başlandığını belirten Şinasi Kaya, bu süre içinde 3 bin 509kişiye pasaport, 8 bin 966 kişiye de yeni cipli sürücü belgesi verildiğini kaydetti.
1 Ocak 2018 tarihinden itibaren cipli nüfus cüzdanı yenileme ücretinin 18,50 lira sürücü belgelerinin yenile ücretinin de 15 lira olduğunu ifade etti.
Evlilik nedeniyle kimlik değişiminin de 18,50 lira olduğunu, yeni doğan bebek için kimlik kartı çıkarma ücreti alınmadığını belirten Kaya, vaktinde yapılmayan bildirimin ardından kimlik kartı çıkarma ücretinin de 18.50 lira olduğunu bildirdi.
Geçtiğimiz ay Hatay Nüfus ve Vatandaşlık İl Müdürlüğü’ne atanan ve bu hafta Kırşehir’den ayrılacak olan Nüfus ve Vatandaşlık İl Müdürü Şinasi Kaya, şunları söyledi:
“Nüfus Cüzdanlarının yerini alan T.C. Kimlik Kartları için halkımızın başvuru yapmadan önce randevu almalarında yarar vardır. Randevu almadan da başvuru yapabiliniyor. Ancak bugünlerde Nüfus Müdürlükleri yoğunluk yaşadığından dolayı randevusuz geldiklerinde bazen uzun süre beklemek gerekiyor. Hemşehrilerimizin başvuruda kullanacakları biyometrik fotoğrafla birlikte gelmeleri gerekiyor. Yeni Kimlik kartları nüfus cüzdanlarından farklı olarak kredi kartı büyüklüğünde üretilmiştir. Bu kartların ön ve arka yüzünde şahsa ait bazı bilgiler yer alırken, kartın çipinde ise İçişleri Bakanlığının belirlemiş olduğu önemli bilgiler saklı tutulacaktır. Kartın ön ve arka yüzünde olan bilgiler ileri baskı teknolojisi sayesinde koruma altına alınırken, çipler de saklı bulunan bilgilerin yetkili olmayan kişilerce elde edilmesi imkânsız haldedir” dedi.
Nüfus cüzdanları yerine dağıtılan kimlik kartlarının hayatımızda birçok değişikliği de beraberinde getireceğini belirten Şinasi Kaya, “E-devlet sistemine geçtiğimiz son yıllarda bu kartlar da bir çok e-devlet sistemine entegre hale getirilecektir. Hastane, eczane, okul, bankacılık sistemi gibi daha bir çok sistemle entegre edileceği için hayatta bir çok kolaylık sunacaktır. Tabi bu durumun en önemli hususlarından bir tanesi de güvenlik meselesidir. Bu şekilde bir çok önemli sistemle entegre olması güvenlik önlemlerini de daha ehemmiyetli hale getirmektedir. Bu konuda Devlet yetkililerimiz gerekli bütün önlemleri düşünmüş, hatta bir önceki uygulama olan nüfus cüzdanı yanında banka kartı kopya edilmesi gibi bir çok sahteciliğin önüne geçecek güvenlik önlemleri almışlardır. Yeni kimliklerde bulunan güvenlik unsurları kimlik sahteciliğini tamamen sona erdirecektir. T.C. Kimlik Kartları online işlemler de bir çok kolaylığı beraberinde getiriyor. Kişiler yeni kimlikleri ile e-devlet uygulamalarında kimliklerini direkt doğrulayacak ve kurumlara gitmeye gerek kalmadan bir çok işlemini gerçekleştirecektir. Bu durum hem vatandaşlar da hem de kurumlarda zaman kaybını önleyeceği gibi, Kamu Kurumlarında bir çok iş ve işlemin kolay yürümesini, bürokrasinin önüne geçecek bir çok yeniliğin beraberinde gelmesini sağlayacaktır” diye konuştu. (HABER: SALİH GÜNER)