Törenlerin son günkü kutlamalarına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da katıldı…

Kırşehir’de bir Ahilik Haftası da böyle geçti…

Bu yıl 31.'si düzenlenen Ahilik Haftası Kutlamaları, Cumartesi günü Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın katılımıyla sona erdi.
Dünya sigortacılığına ve sendikacılığına temel teşkil eden, esnaf ve sanatkârların piri, büyük mutasavvıf, Türkmen lideri Ahi Evran'ın düşünce ve öğretilerini yaygınlaştırmak amacıyla 54 yıldır bayram, 31 yıldan bu yana da hafta niteliğinde düzenlenen Ahilik Haftası 16 Eylül Pazar günü düzenlenen fener alayı ile start aldı.
17-23 Eylül tarihleri arasında Kırşehir’de bir hafta, yurt genelinde de bir gün kutlanan Ahilik Haftası kutlamaları, Askerlik Şubesi Önü-Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Merkezi Kortej Yürüyüşü ile start aldı ve Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Merkezi'nde haftanın açılışı gerçekleştirildi. Anıt Meydanı'nda Ahi Pilavı, Ahi Şerbeti ve Ahi Helvası ikramı hafta boyunca devam etti. Ahilik Koşusu düzenlendi. 17 Eylül Pazartesi günü saat 19:00'da sanatçı Oğuz Yılmaz Kırşehirlilere bir konser verdi. Aynı gün Kaman’da Balkan ve Kafkas Ülkeleri halk Dansları Gösterileri sunuldu.
Etkinlikler kapsamında 18 Eylül Salı günü saat 10:00'da kitap fuarının açılışı gerçekleştirildi. Kırşehir Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Merkezi'nde Prof. Dr. Ahmet Gökbel tarafından Ahiliğin konu edildiği konferansa yapıldı. Kırşehir Yazarlar ve Şairler Derneği etkinliğini Mucur'daki halk dansları gösterileri takip etti.
19 Eylül Çarşamba günü ise Ahi Evran-ı Veli Külliyesi'nde İlçe Günleri, Ağalar Konağı'nda Yöresel Yemek Yarışması düzenlendi. Ahi Evran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi tarafından Sendikacılığın “Milli Köklerimizdeki Yeri” isimli panel organize edildi. Bilek Güreşi müsabakaları, halk dansları gösterileri ve esnaf gecesi ile Ahi Ocakları Tiyatro Gösterisi etkinliklere renk kattı.
20 Eylül Perşembe günü de Cacabey Meydanı'nda Şeyh Edebali ve Ahilik Programı gerçekleştirildi. Veysel Dalsaldı ile Dursun Ali Erzincanlı'nın tasavvuf musikisi konseri takip etti.
21 Eylül Cuma günü Tarihi Uzun Çarşı’da açılış duası yapıldı. Akşam da Cacabey Meydanı’nda Esat Kabaklı ile Ekrem Şama'nın konserleri verildi.
31. Ahilik Haftası Kutlamalarının son günü olan Cumartesi günkü etkinlikler için ise Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay şehrimize geldi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "31. Ahilik Haftası Kutlamaları" kapsamında geldiği Kırşehir'de önce Valiliği ve Ahi Evran-ı Veli'nin türbesini ziyaret etti.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'ı, Valilik girişinde, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Kırşehir Valisi İbrahim Akın, Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürü Necmettin Erkan, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, milletvekilleri ve diğer yetkililer karşıladı. Valiliğe geçen Oktay, basına kapalı gerçekleşen görüşmede, Vali Akın'dan kentte yapılan çalışmalarla ilgili brifing aldı.
Oktay, daha sonra Ahi Külliyesi içindeki Ahi Evran- Veli'nin türbesini ziyaret ederek, dua okudu. Ziyarete, Bakan Pekcan da eşlik etti. Belediye Başkanı Bahçeci de ziyarette Ahi Evran Külliyesi Projesi hakkında Oktay'a bilgi verdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, daha sonra Cacabey Meydanındaki tören alanına geçti.
Cumartesi günkü etkinlikte bir konuşma yapan Kırşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Bahamettin Öztürk, kutlamalara katılan ve destek veren kişi ve kuruluşlara teşekkür ederken, “Ahilik, kaliteli üretmek, doğru tutmak, tüketiciye saygı demektir” dedi.
Kırşehir’e yapılan yatırım ve hizmetlerde emeği geçenlere teşekkür eden KESOB Başkanı Bahamettin Öztürk, Kırşehir7in çözüm bekleyen önemli sorunlarını da gündeme getirdi.
Kırşehir’in ekonomisine canlılık sağlamak amacıyla askeri acemi birlik, Ahi Evran Üniversitesi’ni yeni bölümlerin kazandırılması, yeni çevre yolunun bitirilmesi, teşvik bölgesinde 5. Bölgeye alınması ve IPART desteklerinden yararlandırılması gerektiğini belirten Bahamettin Öztürk, “Kırşehir’de yaşayıp vefat eden, yaşadığı süre içerisinde insanı esas alarak düzenli bir toplum kurulmasını amaçlayan, yüzyıllardır esnaf ve sanatkarımızın kültürel altyapısını oluşturan ve Ahilik Felsefesinin kurucusu olan 32 meslek piri Ahi Evran-ı Veli hazretlerinin yüce adı ve anısına düzenlenen 31. Ahilik Kültürü Haftası kutlamalarına katılan ve destek veren tüm devlet büyüklerimize teşekkür ediyorum. Ahilik, kaliteli üretmek, doğru tutmak, tüketiciye saygı demektir. Ahilik dayanışma, siftah yaptıktan sonra müşterisini komşusuna yönlendirmek demektir. Ahilik yardımlaşma, orta sandıkları marifetiyle ihtiyaç sahiplerine destek olmak demektir, Ahilik bulunduğumuz şartlarında unuttuğumuz, ama sıkı sıkıya sarılmamız gereken değerleri bize hatırlatan bir esnaf geleneğimizdir. Günümüzde var olma mücadelesi veren esnaf ve sanatkarlarımız, tüccarlarımız Ahilik anlayışı içerisinde birlik ve beraberlik ülkesiyle ülkesinin ve devletinin yanındadır. Bugün aramızda bulunan Ticaret bakanımız Sayın Ruhsar Pekçan hanımefendinin hamiliğinde, TOBB Genel Başkanı Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu, TESK Konfederasyonu Genel Başkanımız sayın Bendevi Palandöken ve TESKOM Genel Başkanımız Sayın Abdulkadir Akgül’ün destekleri ile Ahiliğin o güzel prensiplerini yeniden hayatımızın her alanına yaygınlaştırılarak çalışmaktadırlar. Ticaret Bakanlığımızın himayelerinde Ahi Evran-ı Veli Külliyesinin inşaası için vermiş oldukları büyük katkılar bunun ispatıdır. Ahiliğe sahip çıkan yöneticilerimizle gurur duyuyoruz. Şehrimize ekonomik canlılık sağlamak amacıyla askeri acemi birlik, üniversitemize yeni bölümlerin kazandırılması, yeni çevre yolumuzun bitirilmesi, teşvik bölgemizin 5. Bölgeye alınması ve ülkemiz neredeyse yüzde 25 et ihtiyacını karşılayan şehrimizde de IPART desteklerinden yararlanmak gibi beklentilerimiz bulunmaktadır. Ahilik Kurucusu, esnaf ve sanatkarların piri Ahi Evran-ı Veli’yi ve Ahilik kutlamalarında çok büyük emeği olan Ahi Babamız Mustafa Karagüllü’yü rahmetle anıyor, Ahilik Haftası’nın ülkemize ve bütün insanlığa güzellikler, bereketler getirmesi diliyorum” diye konuştu.
Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci 31. Ahilik Haftası kapanış programında bir konuşma yaparak Ahiliğin önemine değinerek, “Anadolu Coğrafyasını Vatan yapan manevi mimarların kahramanların Alplerin yiğit bacıların ve onlara yol gösteren gönül erenlerinin yurdu olan Kırşehir’imiz bir cihan devletinin de mayalandığı yerdir. Ahi Evran Veli hazretlerinin en beğendiğim sözü Hak ile Sabır dileyip bize gelen bizdendir. Akıl Ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir. Bizde on yıldır sabırla Kırşehir’i bize ecdadımızın emanet bıraktığı bu kadim şehri, köklü değerlere sahip olan bu güzel şehri, rahmetli Halil İnalcık’ın Türklüğün merkezi Kırşehir diye tabir ettiği bu şehrimize hizmet etmenin onurunu ve şerefini yaşıyoruz. 2009 yılında ilk Belediye Başkanı olduğumda Cumhurbaşkanımıza gittiğimize Ahiliğin Başkenti olan Kırşehir’imize bir Külliye yakışır dedim. Cumhurbaşkanımızın talimatı ile proje çalışmamıza başladık. Belediyecilikte en sevdiğim söz İnsanlar şehirleri imar ve inşa ederler. Şehirlerde insanları imar ve inşa ederler. On yılın sonunda Cacabey meydanı ile Külliyesi ile Kent Parkı ile, alt yapısı ile, yolları ile, peyzajı ile, şehir girişleri ile Terminali ile, Pazar Yeri ile kafamızı nereye çevirsek eserlerimizi görüyoruz, bunun onurunu ve gururunu yaşıyoruz” dedi.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken ve Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici’nin de birer konuşma yaptığı törende
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ahilik teşkilatının ve Ahilerin, tarihimiz boyunca beşerî, sosyal ve iktisadi hayatımızın düzenlenmesinde çok büyük roller üstlendiğini söyledi.
Ahilik sisteminin yıkan değil yapan, dağıtan değil toparlayan bir anlayış barındırdığını belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Bu topraklar akıncılarımızın kılıçlarının yanında, ilim erbabımızın medreselerde, Ahilerimizin de ticari hayatlarında verdikleri mücadelelerle bizlere vatan kılındı. Esnaf ve sanatkârlarımızın aralarında sergiledikleri dayanışma, ticari hayatlarındaki dürüstlük ve ahlakları, medeniyetimizin kökleşmesini temin etmiştir. Ticaret ahlakında dünyaya örnek olacak bir teşkilatın mirasçıları olarak bizler, Ahilik geleneklerini sürdürme gayretindeyiz. Bizi geleceğe taşıyacak bu değerler, bizlerin ayakta kalmasını sağlarken gelecek nesilleri de iyi anlamda etkileyecektir. Doğal kaynakların bilinçsizce tüketildiği, kıran kırana bir rekabet ortamının olduğu bir dünyada zenginin daha da zenginleştiği, fakirin de daha da düştüğü bir sistemle karşı karşıyayız. Bu sistem, maalesef milyarca insanı kıtlığa mahkûm ediyor. Böyle bir düzende, insanı merkeze alan Ahilik kültürü, çoğu çözümü bünyesinde barındırmaktadır. Bütün bu özellikleriyle Anadolu coğrafyasının Türkleşmesi ve İslamlaşmasında büyük pay sahibi olan Ahilik kültürünü doğru anlamalıyız. Para biriktirme telaşı, mal yığma kaygısı gütmeyen Ahiler, paralarının, sermayelerinin çokluğu ile değil, bereketiyle övünmüşlerdir. Kendi siftahını değil de komşusunun siftahını bekleyen Ahilerde rakibini ezme anlayışı yoktur. Ahi teşkilatı içerisinde yer alan bir dükkâna çırak olarak giren bir genç için orası hem mesleğini öğreneceği bir iş yeri, hem hayatını idame ettireceği bir rızık kapısı, hem dinini, dilini geliştireceği bir okul hem de ahlakını güzelleştireceği ekmek yurdudur. Şed kuşatma töreninde de bunu daha net görürüz. Engin kültürü ve maneviyatıyla Ahi Evranları, Hacı Bektaş-ı Velileri, Şeyh Edebalıları, Yunus Emreleri, Neşet Ertaşları yoğuran toprakların torunları sevgili Kırşehirliler, 31. Ahilik Haftası kutlamalarının ülkemiz, milletimiz, esnafımız ve ahiler için hayırlara vesile olmasını diliyorum.” dedi.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da konuşmasında, “Ahilik kültürü, içinden geçtiğimiz bu günlerde hepimiz için ne kadar değerli olduğunu bir kez daha göstermiştir. Ahilik mayasının özü dürüstlük, diğerini düşünmektir. Bugün Ahilik Haftasını kutlarken bu ruhun günümüzde de bizlerle beraber olduğuna inanıyorum. Geçmişte olduğu gibi bugün de alın teri en büyük sermayesi, dürüstlüğü en büyük ilkesi, önceliği ülkesi olan her esnafımız bir Ahidir. Ahilik her şeyden önce ekonomik bağımsızlık ve kendine yetme çabasıdır. Türk esnaf ve sanatkârları, aralarında sağladıkları dayanışma ve güven sayesinde Anadolu’nun ticari hayatında söz sahibi olmuştur. Ahilik medeniyeti aynı zamanda ustalık üstüne kurulmuştur. Usta, yaptığı işin sırrını bilen, bunları kalfasına ve çırağına öğretendir. Kültürümüzü derinden etkileyen şiirlerin ve sözlerin kökeni Ahiliğe dayanmaktadır. Ayrıca günümüzde yerli üretime sahip çıkmak, çocuklarımızın geleceğine sahip çıkmaktır. İnsanı merkeze koyan Ahilik kültürü alırken, satarken dürüst, güvenilir ve insan hukukuna uygun hareket etmeyi şart koşmuştur. Bunun sonucunda da Ahiliğin temelinde hilesiz iş, sağlam mal ve ölçülü kazanç vardır.” sözlerine yer verdi.
Vali İbrahim Akın da yaptığı konuşmada, "Dürüstlük, cömertlik, adalet, merhamet, alçakgönüllülük, güzel ahlak gibi değerleri bünyesinde barındıran Ahilik Teşkilatı, bu değerleriyle Türk milletinin sosyal, ekonomik ve ticari hayatına yön vermiş, millet olma bilincini diri tutarak medeniyetimizin şekillenmesine, üzerinde yaşadığımız toprakların Türkleşmesine ve İslamlaşmasına katkıda bulunmuştur. Geçmişte olduğu gibi günümüzde de küçük değişiklikler ve farklı isimler altında Ahilik prensipleri sosyal ve ekonomik yaşantımızda varlığını devam ettirmektedir. Daha fazla kazanç için milyonlarca insanı açlığa, sefalete hatta ölüme sürükleyen anlayışın hayatın her alanında dürüstlüğü, güveni, alın terini, helal kazancı, hak ve hukuku, kardeşliği, yardımlaşma ve dayanışmayı sağlamış Ahilik ilkelerinden ders alması gerekmektedir. Modern dünyada bilim ve teknoloji hangi boyutlara ulaşırsa ulaşsın, insanoğlu hangi süreçlerden geçerse geçsin Ahiliğin hiç eskimeyen ilkeleri hayatımızda hep var olacaktır. Bu yüzden ilmi ve ahlaki değerleri aynı potada buluşturan milletimize özgü bu sistemi yaşatmak hepimizin ortak görevidir." şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken tarafından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a Şed kuşatılarak Ahilik kaftanı giydirildi.
Cacabey Meydanında düzenlenen 31. Ahilik Haftası Kutlamaları Yılın Çırağı, Yılın Kalfası, Yılın Ahisi ve Yılın Ahilik Hizmet Ödülünün Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından sahiplerine verilmesi ve ayrıca Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan tarafından Yılın Ahilik Onur Ödülünün verilmesi ile sona erdi.
Törenin ardından, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Vali İbrahim Akın ve beraberindeki protokol vatandaşlarımıza aşure dağıttılar.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Belediye Başkanlığının ardından Neşet Ertaş’ın mezarını ziyaret ettikten sonra ilimizden ayrıldı. (HABER: SALİH GÜNER)