Milletvekili Metin İlhan: “Ayçiçeğinde fiyat beklentimiz en az 16 TL olmalı”

CHP İl Başkanı Baran Genç: “Gün umutsuzluğa kapılma günü değil, mücadele günüdür”

    CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan ile İl Başkanı Baran Genç, Boztepe’de ayçiçeği üreticileriyle bir araya gelerek sorunlarını dinlediler.
Önceki gün Boztepe Tarım Kredi Kooperatifi'nin karşısında ayçiçeği üreticileriyle buluşan Milletvekili Metin İlhan ile İl Başkanı Baran Genç, taban fiyatın en az 16 bin lira olması gerektiğini, aksi halde çiftçilerin büyük zarara uğrayacaklarını ifade ettiler.
Boztepe’de 40 yıldır çiftçilik yapan bir ayçiçeği üreticisi, “Hükümet siz ekin biz alacağız dedi, mazotun yarısı bizden dediler. Ben de ektim. Ama buyurun halimiz ortada, hep zarar hep zarar nereye kadar! Ziraat Odası biçer fiyatı açıklıyor ama arkasında bile duramıyor, 100 liraya tarla biçtiriyoruz. Yazıktır, günahtır; çiftçi bitti, tükendi. Biz sahipsiziz bize sahip çıkılmasını istiyoruz” dedi. 
Çiftçilerin sorunlarını dinleyen Milletvekili Metin İlhan, “Sizler bu kadim Anadolu topraklarının aziz emekçileri, hiç ama hiç merak etmeyin, yandaşına dost çiftçiye düşman bu AKP iktidarından kurtulmamıza az kaldı... Halkın iktidarında çiftçimizi borç batağından kurtarıp üreten, güçlü ve mutlu bir Türkiye'yi hep birlikte inşa edeceğiz” dedi.
Ayçiçeğinde fiyat beklentilerinin en az 16 lira olması gerektiğini belirten Milletvekili İlhan, Türkiye'nin ayçiçeği üretiminde kendine yetmediği için ithalat yapmak zorunda kaldığına dikkat çekti.
Milletvekili İlhan, "AKP döneminde; 35 milyon ton ayçiçeği tohumu, ham yağ, rafine yağ ve küspe ithalatına Türkiye yaklaşık 22 milyar dolar ödedi. AKP bundan ders almamış olacak ki ayçiçeği üreticisini tüccarın, rantçının ve siyasetin gölgesinde yozlaşmış birliklerin 'vicdanına' terk etmiştir. Buradan Hükümet'e ve Tarım Bakanı'na bir kez daha sesleniyorum: Acilen ama acilen ayçiçeği alım fiyatına müdahale edin ve çiftçinin üretiminin devamlılığını sağlayabilecek adımları atınız aksi halde stratejik bir ürün olan ayçiçeğinde birkaç yıl sonra üretici bulamayacaksınız” diye konuştu.
CHP İl Başkanı Baran Genç ise hükümetin son 20 yıldır etkili bir tarım politika oluşturamadığı için çiftçinin canını burnuna getirdiğine dikkat çekerek şunları söyledi:
“Bugün geçiminin önemli bir kısmını tarımdan kazanan Boztepe ilçemizdeki çiftçilerimizin önemli bir sorununu dile getirmek için buradayız. Kırşehir ilimizdeki tarıma elverişli arazilerin yüzde 95'i susuz tarım yöntemleriyle ekilip dikilmektedir. Yani Boztepe ilçemizde ve ilimizde çiftçinin kazanıp kazanmaması çok büyük ölçüde mevsimin yağışlı geçip geçmemesine bağlıdır. Ben de ÇKS'ye kayıtlı bir çiftçi olarak bu durumdan ziyadesiyle etkilendiğim için konu ile yakından ilgileniyor ve tüm çiftçilerimizin sorunlarını biliyorum. Ne yazık ki son yıllarda iklim değişikliklerine bağlı kuraklık ve son 20 yılda etkili bir tarım politikasının oluşturulamamış olması çiftçinin tabiri caizse canını burnuna getirmiştir. Özellikle İç Anadolu Bölgesi'nin ortasındaki ilimiz neredeyse hasatın en son yapıldığı bölgedir. Bu açıdan ülkemizde hasata başlandığı zaman devletin ilgili kurumları tarafından belirlenen ürün fiyatları şehrimizdeki hasat zamanına kadar ciddi ölçüde azalıyor.     Tüm bu olumsuzluklar yetmezmiş gibi tarım girdilerinin yani mazot, gübre ve ilaç gibi giderlerin fiyatlarının önceki yıllara göre çok yüksek oluşu da çiftçinin evine ekmek götürmesini neredeyse imkansız hale getirmektedir. 
“Yağlık ayçekirdeği özeline gelecek olursak, ülkemizdeki en büyük alıcı olan Karadenizbirlik geçen yıl hiç fiyat açıklamayarak çiftçilerimizden alım yapmış, fiyatı ürünün tesliminden sonra açıklamıştı. Bu yıl ise fiyatı çok geç açıklayarak çiftçiyi mağdur etmiştir. Çiftçi ürününü kamyonu yükleyip sıraya girmiş durumda iken yağlık ay çekirdeği fiyatının 11.50 TL'den 10.50 TL'ye indirilmesi de tüm bu olumsuzlukların üzerine tuz biber olmuştur. Üzülerek belirtmeliyim ki 20 yıllık AKP iktidarında sayısız tarım bakanı değişmiş ama mantalite değişmemiştir. Maalesef tarım politikamız sürekli olarak teknik direktör değiştiren ama kulüp başkanı değişmeyen bir futbol takımına benziyor. Ama artık insanımızın karnı boş vaatlere ve yalanlara tok. 
“Türkiye gibi topraklarının neredeyse tamamı tarıma elverişli olan bir ülkenin savaş halindeki Ukrayna'dan buğday ithal ediyor olması bile ülkemizdeki tarımın durumunu özetlemeye yeter de artar bile. Fakat iktidarımızda çiftçimizin bu sorunlarını ortadan kaldıracağız. Tarım Bakanlığı bürokratları liyakatle belirlenecek ve mazot, gübre ve ilaç fiyatları Sayın Genel Başkanımızın da belirttiği gibi sübvanse edilerek çiftçinin tarlasına gönül rahatlığı ile gitmesi sağlanacaktır. Gün umutsuzluğa kapılma günü değil, mücadele günüdür. Hep birlikte halkımızla, çiftçimizle ve bize inananlarla ülkemizi düzlüğe çıkaracağız." (HABER: SEDA BAYSAL)