ÜLKEMİZİN bağımsızlık meşalesinin simgesi olan, ilk defa 24 Mayıs 1935'te "Atatürk Günü" adı altında kutlanan, 20 Haziran 1938 tarihli kanunla “Gençlik ve Spor Bayramı”, 12 Eylül darbesinden sonra “Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” adını alan ulusal bayramımızın 98’inci yılı coşku ve gururla kutlandı.
“Bugün benim doğum günüm” diyen Atatürk’ü anmaktan ziyade spor bayramı adı ve bu kapsamdaki etkinliklerle geçiştirilen 19 Mayıs’ın 98. yıldönümünde Kurtuluş Savaşı’ndaki milli birlik ve inanç genç nesillerle birlikte sonsuza kadar yaşatılacak.
Fikri hür, vicdanı hür Türk gençliğinin günü olarak kutlana gelen, ancak Atatürk’ü anmaktan geri duranlara rağmen 19 Mayıs, Samsun’dan tüm Türkiye’ye yayılan meşalenin ilk günkü anlamını korumaya devam edecek.
Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’dan Anadolu’ya ayak bastığı günün 98. yıldönümüne rastlayan ve bağımsızlık ateşinin yakıldığı gün olan 19 Mayıs, dün coşkulu törenlerle kutlandı.
Cumhuriyetimizin ve geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin tarih bilinci, milli ruh ve şuur kazanmalarını, toplumla bütünleşmelerini, çeşitli sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlere aktif olarak katılmalarını sağlamak amacıyla düzenlenecek Gençlik Haftası’nda yüzlerce genç, bir araya geldi.
Kırşehir Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından 15-21 Mayıs 2016 tarihleri arasında organize edilen 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı ile Gençlik Haftası'nda birçok önemli etkinliğe imza atıldı.
Yurdun dört bir yanında olduğu gibi Büyük Önder Atatürk’ün 98 yıl önce Ulusal Kurtuluş Mücadelesi’ni başlatmak üzere Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıktığı ve laik Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini attığı 19 Mayıs gününün coşkulu etkinliklerle kutlandığı Kırşehir’deki resmi kutlamalar, İş Bankası önü Anıt Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na saat 10.30’da çelenk sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.


Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması ve kortej yürüyüşünün ardından Cacabey Meydanında başlayan programa Vali Necati Şentürk, Milletvekili Salih Çetinkaya, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Bilgin, Adalet Komisyonu Başkanı Ağır Ceza Reisi Diyadin Bayat, İl Emniyet Müdürü İsmail Hakkı Akyüz, Askerlik Şubesi Başkanı Personel Albay İlhan Güneş, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Hüseyin Altuntaş, il protokolü, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.
Mehteran Bölüğünün gösterisinin ardından günün anlam ve önemine dair bir konuşma yapan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Emre Aslan, “19 Mayıs 1919 tarihi, aziz milletimizin onur ve asaletiyle dünya tarih sahnesine bir kez daha çıkarak, makus tarihini tersine döndürmeye başladığı ve yine milletin azim ve kararlığı sayesinde Türk milletinin esaret altında yaşayamayacağını Samsun’dan başlayarak tüm dünyaya duyurduğu tarihtir. Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının desteği ve millet iradesinden alınan güçle başlatılan Millî Mücadele neticesinde binlerce şehit vererek sıkıntı ve yokluklar içerisinde kazanılan zaferlerin bütün dünyaya gücümüzün gösterildiği, kahramanlık destanının başlangıcı olan 19 Mayıs dünyadaki tek gençlik ve spor bayramıdır” dedi.
Konuşmasına gençlere hitap ederek devam eden Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Emre Aslan, “Geleceğin lideri sevgili gençler, bütün güç ve heyecanınızı tarihimizden ve ruhumuzdaki sönmez inanç ve aynı zamanda iman ışığından almalısınız. Atacağınız her adım sağlam olduğu kadar bilinçli olmalıdır. Bu kutsal vatanı korumak gerektiğinde içinde bulunacağınız şartlar ne olursa olsun, kuvvet ve cesaretinizi sahip olduğunuz geçmiş, kalbinizdeki inanç ve imandan alacaksınız. Gençlik olarak bağımsızlığın, egemenliğin ve Türkiye Cumhuriyeti’nin yılmaz emanetçileri olmalısınız. Türk gençliği, ecdadından aldığı ilhamla Türkiye’yi aydınlık yarınlara taşıyacak, dünyaya örnek olarak hepimizi gururlandıracak çalışmalara imza atacak güç ve inanca sahiptir” sözlerine yer verdi.
Gençlerin Atatürk'ün Gençliğe Hitabesini okuduğu program, halk oyunları gösterisi ve sportif gösterilerle devam etti.
Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle basın mensuplarına açıklamada bulunan Vali Necati Şentürk, “19 Mayıs, ülkemiz ve tarihimiz için çok önemli bir gündür. 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Atatürk, Samsun’dan Anadolu’ya geçti ve milli mücadele meşalesini yaktı. İstiklal Savaşı’nın ilk mücadele toprağı Samsun’dur. Oradan başlayan ateş bütün Anadolu’yu kapladı, sardı. Amasya, Sivas, Erzurum, Ankara, Kayseri, Kırşehir gibi Anadolu illerinde milli mücadele ruhu başladı. Kadınıyla erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla her kesimden vatandaşımızın katıldığı savaşta Anadolu ırmaklarında kan aktı. Anadolu toprakları kanla sulandı ve neticesinde şanlı Türkiye Cumhuriyeti kuruldu. Gençliğe armağan edilen 19 Mayıs vesilesiyle gençlerimize başarılı hayatlar temenni ediyorum. En büyük zenginliğimiz olan gençlerimizle gurur duyuyoruz. İnanıyorum ki gençlerimiz, ülkemizi bulunduğu noktalardan daha iyi seviyelere taşıyacaktır. Milletimiz var olsun, devletimiz var olsun. Bu duygu ve düşüncelerle bütün Kırşehirlilerin bayramını kutluyorum” dedi.
Program, spor branşlarında düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere Vali Necati Şentürk, Milletvekili Çetinkaya ve diğer protokol tarafından çeşitli ödüller verilmesi ile sona erdi.
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında ayrıca, saat 20.30’da Türk Büyükleri Parkı’ndan Kırşehir Lisesi güzergahından fener alayı düzenlendi.
BU ARADA Kırşehir’de 15‐21 Mayıs Gençlik Haftası kapsamında kros yarışları, Gençler Arası Satranç Turnuvası, Gençler Arası Masa Tenisi Turnuvası yapılırken, Ahi Stadyumu’nda okçuluk gösterileri sunuldu. Gençlik Merkezi’nin atölye çalışmaları da saat 15.00’te Anıt Meydanı’nda Kırşehirlilerin beğenisine sunuldu.
Bugün saat 14.00’te Aşıkpaşa Spor Salonu’nda Hentbol-Voleybol Şenliği düzenlenecek, ebru, hat/tezhip ve filografi eserleri sergilenecek.
Kırşehirli gençler Huzurevi, Sevgi Evleri ile Engelliler Derneği’ne ziyarette bulunacak.
Aşıkpaşa Spor Salonu’nda Badminton-Basketbol Şenliği yapılacak.
19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım Kırşehir ile birlikte 81 ilden gelen gençlerle bir araya geldiler.
HABER MERKEZİ