Vatandaşlar kışa hazırlanıyor

Kırşehir için salça vakti…

Eylül ayının gelmesi ile birlikte Kırşehir’de vatandaşlar kış hazırlıklarına salça kaynatarak başladılar.

Kırşehir’de pek çok aile kış hazırlıklarını yoğun şekilde sürdürüyor. Sebze ve meyve fiyatlarının çok yüksek olması nedeniyle alım gücü düşen vatandaşlar, fasulye, patlıcan ve biber gibi sebzelerin yaz mevsiminde üretiminin artması ve fiyatların biraz düşmesi ile birlikte kurutmaya ve konserve yapmaya başladılar.

Bu yıl akaryakıt başta olmak üzere girdi maliyetlerinin artması tüm sebze ve meyve fiyatlarını da katladı. Yeterli domates üretimi olmaması nedeniyle salça fiyatları yükselirken, Kırşehir’de vatandaşlar salça kaynatmayı tercih etmeye başladılar.

Kırşehir Pazar Yeri civarında kamyonlarca salçalık domates ve kapya biber getiren esnaflar bir de kıyma makinesi kurarak, vatandaşların salça kaynatmalarına büyük kolaylık sağlıyor.

Domates ve kapya biberleri pazardan alıp kıydıran vatandaşlar bağ-bahçeli evlerde ya da köylerde oturan yakınlarının bahçesine götürerek salça kaynatıyor.

Bugünlerde Kırşehir’in kenar mahallelerindeki bağ-bahçeli evlerde buram buram salça kokusu gelirken, fiyatların yükselmesi halkın salça kaynatmasını da olumsuz anlamda etkiledi.

Kırşehir’de geçen yıl kilosu 1 lira ile 1 lira 50 kuruştan satılan salçalık domatesin kilosu 5 liraya, 4-5 liradan satılan salçalık kapya biberin kilosu ise 15 liradan satılıyor. 

Salçalık domates ve kapya biberinin kilosunun yüzde 300’a varan bir oranda artması halkın alım gücünü düşürürken, kendi el emeği ile salça kaynatmayı tercih eden vatandaşlar aldıkları domates ve kapya biberi önce yıkıyor, ardından kıyma makinesi ile çektirilerek pişime hazır hale getiriyor.

Kırşehir Sebze Pazarı salçalıklar satışa sunulurken, isteyenler Pazar yanında kurulan makinelerde aldıkları domatesleri çektirebiliyorlar.

Her yıl Ağustos-Eylül aylarının gelmesiyle birlikte kış hazırlıklarına başlanan ilimiz Kırşehir’de biber ve domatesten iki tür salça yapıldığını anlatan ev hanımları, önümüzdeki aydan itibaren de kışlık turşu kuracaklarını ifade ettiler.  (HABER: BEYHAN BALLI)