Birinci Dünya Savaşı sonrasında yurdumuzun yer yer işgal edilmesi ve İstanbul yönetiminin acze düşmesiyle Samsun'da yaktığı kurtuluş meşalesini Erzurum ve Sivas Kongreleriyle sürdüren, halka şevk ve moral veren Ulu Önder Atatürk'ün Ankara'ya giderken Kayseri-Hacıbektaş güzergâhından 22 Aralık 1919'da Mucur'a, 24 Aralık'ta Kırşehir'e, 25 Aralık'ta da Kaman'a gelişinin 101. yıldönümü kutlanıyor.
Büyük Önder Atatürk'ün halkla beraber bir ölüm kalım savaşına girdiği o günlerde Heyet-i Temsiliye Reisi olarak Ankara'ya giderken Kayseri-Hacıbektaş güzergâhından 24 Aralık 1919'da Kırşehir'e gelişinin 101. yıldönümü kutlama programı Salı günü Mucur ilçemizde gerçekleştirildi. Yarın da saat 10.00'da Cacabey Meydanı Atatürk Anıtı'na Valilik ve Belediye Başkanlığı çelenklerinin konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayacak.
Saat 10.15'te Kılıçlı Köprüsü-Basın Anıtı-Atatürk Caddesi-Gazi Parkı güzergahında pandemi ve hava şartlarına göre kortej yürüyüşü gerçekleştirilecek. Saat 10.30’da Gazi Parkı'nda anma programı başlayacak.
Bir asır önce Kırşehir'e gelişinde çamur içinde, yağmur ve soğuk altında kendisini bekleyen yoksul halk ve çocukların kendisinden esirgemedikleri sevgilerine karşılık halka birkaç kelime etmek üzere Yenice Mahallesi'nde boş arsada bir kaya parçasının üzerine çıkarak, “Bu makûs talihi yeneceğiz. Çocukları daha fazla üşütmeyin” dediği yer olan Gazi Parkı'ndaki anma programı Kale'den üç pare top atışıyla başlayacak. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayacak törende Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu ile Vali İbrahim Akın'ın konuşmalarını öğrencilerin şiirler okuması izleyecek.
Kutlamalarda Büyük Önder Atatürk'ün Kırşehirli Gençler Derneği Anı Defteri'ne yazdığı metin ile gençlerin Atatürk'e cevabı okunacak.
21 Aralık Pazartesi günü Kılıççı Köprüsü Güzergahından başlayıp Gazi Parkı'nda son bulan “Atatürk'ü Anma Kros Yarışması”nda dereceye giren öğrencilere ödülleri verilecek.
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ilimize gelişlerinin 101. yıldönümünde ayrıca Ahi Evran Üniversitesi tarafından “Atatürk’ün Kırşehir’e Gelişi ve Kırşehir’in Milli Mücadeleye Katkısı” konulu bir konferans gerçekleştirilecek.
KAMAN'DAN ANKARA'YA GEÇİŞ
Mustafa Kemal'in Heyet-i Temsiliye ile 25 Aralık 1919'da Kaman'a gelişinin yıldönümü törenleri Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilecek. Tören saat 10.00'da şanlı Türk bayrağımızın Cumhuriyet Meydanı'na getirilmesi ile başlayacak. Çelenklerin sunulmasının ardından İstiklal Marşımız okunacak. Ardından protokol konuşmalarıyla sona erecek. (HABER: BEYHAN BALLI)