15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü programı ilimizde vatandaşlarımızın yoğun katılımı ile gerçekleştirildi ve Cacabey Meydanı’nı dolduran binlerce kişi terör örgütü FETÖ’ye bir kez daha lanet yağdırdı.

15 TEMMUZ ŞEHİTLİKLERİ ZİYARET EDİLDİ

Kırşehir Valisi Hüdayar Mete Buhara ve il protokolü, 15 Temmuz şehitleri Gökhan Yıldırım ve Ayhan Keleş'in Kaman ilçesindeki kabirlerini ziyaret ederek dua okudu.

Kurancılı beldesindeki anma programına katılan Ayhan Keleş'in kardeşi Kezban Köse, AA muhabirine, ağabeyinin oğlu ile meydanlara indiğini, yaralılara yardım ederken şehit düştüğünü söyledi.

Köse, şunları anlattı:

"Havaalanının darbecilerden temizlenmesinden sonra bu kez de külliyeye gidiyorlar. Oraya atılan ilk bombada yaralılara müdahale etmeye çalışıyor. Oğlunu bir yere saklayarak yaralıların yardımına koşuyor. Daha sonra atılan ikinci bomba parçaları ise abime isabet ediyor. Orada şehadet şerbetini içti. Vatanımız onun gibi şehitlerimiz, milletimiz sayesinde ayakta. İnşallah bundan sonra ne bayrağımız iner ne de ezanımız diner."

Vali Buhara ve il protokolü daha sonra Şehit Hava Pilot Astsubay Çavuş Ahmet Tozluklu Şehitliği'ni ziyaret etti.

Kur'an-ı Kerim tilaveti ve İl Müftüsü Mehmet Yaman'ın dua okumasının ardından şehitlerin kabirlerine karanfil bırakıldı.

Ziyarete, CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, İl Emniyet Müdürü Murat Türesin, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Sadık Gülecen, Kırşehir Belediye Başkan Yardımcısı Nuri Araz, daire müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, şehit aileleri, gaziler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Ardından Hoca Ahmet Yesevi Camisi'nde şehitler için mevlit okutuldu.

15 TEMMUZ DEMOKRASİ VE MİLLİ BİRLİK GÜNÜ DOLAYISIYLA YÜRÜYÜŞ DÜZENLENDİ

Kırşehir’de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri çerçevesinde Türkiye Aşkına Milli Birlik ve Demokrasi Yürüyüşü gerçekleştirildi. Vali Hüdayar Mete Buhara, AK Parti Kırşehir Milletvekili Mustafa Kendirli, il protokolü ve vatandaşlar, Kırşehir Valiliği önünden Cacabey Meydanı'na mehter takımı eşliğinde Türk bayraklarıyla yürüdü.

Meydandaki etkinliklerde saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Kur’an-ı Kerim tilaveti yapıldı.

Vali Buhara, yaptığı konuşmada, hain darbe girişiminin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın riyasetinde, milletin dirayetli duruşu karşısında sonuçsuz kaldığını vurguladı.

Vali Buhara konuşmasında şunları ifade etti:

"Cacabey Meydanında devam eden programda bir konuşma yapan Valimiz Sayın H. Mete Buhara, “Takvimler 15 Temmuz 2016’yı gösterdiğinde Türkiye, tarihinin en karanlık günlerinden birisini yaşamıştır. Başta silahlı kuvvetlerimiz olmak üzere Devletimizin bütün kurumlarına sinsice yuvalanan Fethullahçı Terör Örgütü’ne mensup bir grup hain darbe girişiminde bulunarak devletimizi ele geçirmeye çalışmıştır. Ülkemizin bölünmez bütünlüğünü, sahip olduğumuz demokratik değerleri, temel hak ve hürriyetleri hedef alan bu hain darbe girişimi Sayın Cumhurbaşkanınızın riyasetinde milletimizin dirayetli duruşu karşısında sonuçsuz kalmıştır. İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı İstiklal Marşımızın başlangıç ifadesi olan “Korkma sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak” ifadesinden ilhamla; Darbe gecesi Aziz Milletimizin kahraman evlatları, Cumhurbaşkanımızın çağrısı ile sokak ve meydanlara inerek kendisine doğrultulan silahlara, üzerine sürülen tanklara, yağan bombalara aldırmadan canı pahasına darbecilere karşı koymuş, vatansever güvenlik güçlerimizin yardımıyla darbecileri etkisiz hale getirmişlerdir.  O gece Kahraman Milletimizin evlatları damarlarındaki asil kandan aldığı kudret ile, vatanına, bayrağına, İstiklaline, cumhuriyetine ve demokrasisine sahip çıkmıştır.

"Değerli Kırşehirliler, Ülkemizin bölünmez bütünlüğü ve istikbali için hiç tereddüt etmeden göğsünü hain darbecilere siper eden, vatan ve bayrak sevgisiyle meydanlarda günlerce demokrasi nöbeti tutan vatan evlatları, ülkemiz üzerinde hain planlar kuranlara, unutamayacakları esaslı bir ders vermiştir.

FETÖ mensupları umarsızca, hayasızca milli irademizin temsil makamı olan Türkiye Büyük Millet Meclisimize, devletimizin askeri ve güvenlik yerleşkelerine, kamu kurumlarımıza ve meydanlarda olan vatandaşlarımıza silahlarını doğrultmuş, tereddütsüz ateş etmişlerdir. O gece çoğu sivil vatandaşımız olmak üzere askerimiz ve polisimiz ile birlikte toplam 251 vatan evladı şehit düşmüştür.  Yine yüzlerce vatansever vatandaşımız yaralanmış Gazi olmuşlardır. Bu darbeyi organize edenlerin, bunlara maddi destek sağlayanların, kamu kurumlarımıza sızarak ülkemiz aleyhine sinsice faaliyet yürüten Fethullahçı Terör Örgütü mensuplarının tüm unsurlarıyla bertaraf edilmesi için Devletimiz bugüne kadar gereğini yapmış yapmaya da devam edecektir. Hainler adalet karşısında hak ettikleri cezayı almışlardır, almaya da devam edeceklerdir. Devletimiz, ülkemizin bekasına, milletimizin huzur ve güvenliğine kast etmek isteyen tüm hain odaklara ve bölücü terör unsurlarına karşı mücadelesini kararlılıkla sürdürmektedir.  Kurulduğu günden itibaren her geçen gün büyüyen ve gelişen Türkiye Cumhuriyeti, kadim medeniyetinden ve şanlı tarihinden aldığı güçle istikbale emin adımlarla yürümeye devam edecektir.Birlik ve beraberliğimizin sembolü haline gelen 15 Temmuz’da gururu ve hüznü bir arada yaşıyoruz. Milletçe kaybettiğimiz her vatan evladının acısını yüreğimizde hissederken, böylesine hain bir saldırıyı vatan ve bayrak aşkıyla birlik içerisinde bertaraf etmenin, demokrasimize ve ülkemize sahip çıkmanın haklı gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz.Bu vesileyle Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile kurtuluş savaşımızın milli mücadele kahramanlarını, 15 Temmuz şehitlerimiz dahil bu toprakları vatan yapan bütün şehitlerimizi ve aramızdan ayrılan kahraman gazilerimizi bir kez daha sonsuz minnet, şükran, rahmet ve saygıyla yâd ediyorum. Hayatta olan Gazilerimize şükranlarımızla birlikte sağlıklı ve uzun ömürler diliyorum. En büyük gücümüzün milli birliğimiz, beraberliğimiz ve kardeşliğimiz olduğu bilinciyle TÜRKİYE AŞKINA diyor, sizleri saygıyla selamlıyorum.” 

Milletvekili Kendirli ve Kırşehir Belediye Başkan Yardımcısı Nuri Araz da konuşma yaptı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması, Kuran-ı Kerim tilaveti ve 15 Temmuz hain darbe girişimini konu alan film ve slaytların izlenmesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 15 Temmuz Mesajının dinlenilmesi ile devam eden programda Sancak Koşusu sporcuları Vali H. Mete Buhara’ya Bayrağımızı teslim ettiler.

15 Temmuz turnuvalarında dereceye giren sporculara ödüllerinin verilmesi, çeşitli şiirlerin okunması ve Anadolu Ezgileri Halk oyunları gösterisi ile devam eden programda ayrıca Kahramanlık Türküleri seslendirildi.

15 Temmuz darbe girişimi konulu slayt gösterimi yapılan etkinlikte vatandaşlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasını sinevizyondan izledi. Kırşehir Belediyesi Mehter Takımı, kahramanlık türküleri seslendirdi.

SAAT 00.13'TE TÜM CAMİLERDEN SELA OKUNDU

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki hain darbe girişiminde birlik ve beraberliğin sembolü selalar, 81 ildeki yaklaşık 90 bin camide tekrar okundu.

Selanın bitmesinin ardından Cacabey Meydanında dua edildi. 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri sabah namazına kadar tutulan demokrasi nöbeti ile sona erdi.

“15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” etkinlikleri 16 Temmuz Cumartesi günü saat 20.00’de de Kaman Hirfanlı’daki Ahi Evran Gençlik Kampında devam etti.

“6. Yılında Gençlerle Beraber” 15 Temmuz etkinlikleri kapsamında 15 Temmuz belgeselleri slayt ve film gösterimleri ile “Türkiye Aşkına-Çanakkale’den 15 Temmuz’a Ölmeyen Milli Ruh” konulu gençlerle söyleşi programıyla Cumartesi günkü kutlamalar sona erdi.

“15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” etkinliklerinin son günü 18 Temmuz Pazartesi günü ise saat 11.00’de Valilik binası önünde “Türkiye Aşkına Yollardayız” bisiklet turu başlayacak.

Saat 11.30’da Vali Mete Buhara ve beraberindeki il yöneticileri Cacabey Meydanı’nda düzenlenen “Türkiye Aşkına Demokrasi Zaferi ve Milli İrade” temalı fotoğraf ve resim sergisini gezecekler.

Saat 12.30’da da Boztepe yolu üzerindeki “15 Temmuz Şehitler Ormanı”na ağaç dikilecek. Saat 14.00’te Ahi Evran Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi 15 Temmuz Milli İrade Salonu’nda moderatörlüğünü Prof. Dr. Nadir İlhan’ın yapacağı ve panelist olarak Prof. Dr. İlhan Kavaz ve Prof. Dr. Hüseyin Öztürk’ün katılacağı “15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Kazanımları” konu panel gerçekleştirilmesi ile 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Gün” etkinlikleri sona erecek. (HABER: AA-BEYHAN BALLI)