İstiklâl Marşı'nın kabulünün 100. yıldönümü yarın tüm yurtta olduğu gibi Kırşehir’de de törenlerle kutlanacak.
Şehrimizdeki ilk anma programı Neşet Ertaş Kültür Merkezi Aşık Sait Salonu’nda saat 10.30’da başlayacak. Kırşehir Sosyal Bilimler Lisesi tarihe sığmayan İstiklal mücadelemizin destanı olan İstiklal Marşımızın kabulünün 100. Yılında “Özgürlük Destanımız” isimli bir program hazırladı.
Kırşehir Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Sezgin Akgün’ün verdiği bilgiye göre, Aşık Sait Salonu’nda saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Kur’an’ı Kerim tilaveti ile başlayacak programda günün anlam ve önemini belirten protokol konuşmaları yapılacak. 
Oratoryo, Osmanlı’nın son dönemlerini konu alan şiirlerin okunması ve müziğin seslendirilmesinin ardından Milli Mücadele, İstiklal Marşı’nın yazılışı ve kabulünü anlatan şiir ve müzik dinleti seslendirilecek. Anma programı, İstiklal Marşı’nın okunması ve ödül töreni ile sona erecek. 
Kırşehir Belediyesi de İstiklâl Marşı’nın Kabulünün 100. Yılı ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Programı düzenledi. Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu’nun verdiği bilgiye göre, yarın saat 18.30’da başlayacak Mehmet Akif Ersoy’u anma programında Şair Mehmet Hacıismailoğlu ve İdris Altuner Türkü ve Şiir Dinletisi sunacak.  
Kırşehir de, milli mücadele yıllarında Kurtuluş Savaşı’na destek vermiş ve milli iradeye sahip çıkmıştı. Kurtuluş mücadelesinden bu yana siyasi arenada her zaman belirleyici bir faktör olarak dikkat çeken Kırşehir, demokrasi gazisi olarak il iken ilçeye dönüştürülmüştü.
Günümüzde İstiklal Marşı’nı anlayarak tekrar tekrar okumamız gerektiğini ve Sevr’i hayata geçirmek isteyenlerin hayallerini gerçekleştirme noktasında ne kadar kararlı hareket ettiklerini Türkiye’de son yıllarda yaşadığımız olaylarla idrak etmemiz gerektiğini hatırlatıyoruz.
 Mehmet Âkif Ersoy tarafından kaleme alınan bu eser, 12 Mart 1921'de Birinci TBMM tarafından “İstiklâl Marşı” olarak kabul edilmiştir. Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı'nı Anadolu'da Milli Mücadele devam ederken yazdı. Türk askerinin yürekliliği ve bağımsızlığa olan tutkusunu anlatan İstiklal Marşı, 100 yaşında…
İstiklal Marşı, ünlü şair Mehmet Akif Ersoy tarafından yazıldı, Osman Zeki Üngör tarafından bestelendi. Yarın okuduğumuzda tüylerimizi diken diken eden milli marşımız 100 yaşında… Her Türk’ün ezbere bilmesi gereken İstiklal Marşı Türk’ün düşmanlara karşı verdiği mücadeleyi en anlamlı şekilde ifade ediyor. İşte İstiklal Marşı’nın sözleri ve kabul edilişinin hikâyesi…
İSTİKLÂL MARŞI’NIN KABULÜ
Maarif Vekaleti, Türk Kurtuluş Savaşı’nın başlarında, İstiklâl Harbi’nin millî bir ruh içerisinde kazanılması imkânını sağlamak amacıyla 1921’de bir güfte yarışması düzenledi. Yarışmaya toplam 724 şiir katıldı. Eser gönderenler arasında Kazım Karabekir, Hüseyin Suat Yalçın, İsak Ferrara, Muhittin Baha Pars ve Kemalettin Kamu gibi tanınmış isimler de vardı. “Çanakkale Şehitleri” ve “Bülbül” gibi şiirlerin sahibi Mehmet Akif’in “Milletin başarılarının para ile övülemeyeceğini” düşündüğü için yarışmaya katılmak istemediği bilinir.
Son şiir gönderme tarihi olan 23 Aralık 1920’den sonra Eğitim Bakanlığı güfteleri incelemiş ancak içlerinde İstiklal Marşı olabilecek bir eser bulamamıştı. Mehmet Akif, Maarif Vekili Hamdullah Suphi Bey’in kendisine yazdığı 5 Şubat 1921 tarihli davet mektubundan sonra fikrini değiştirerek Ankara’daki Taceddin Dergâhındaki odasında, Türk Ordusuna hitap ettiği şiiri kaleme aldı ve bakanlığa teslim etti.
Şiirde, şair Kurtuluş Savaşı’nın kazanılacağına olan inancını, Türk askerinin yürekliliğine ve özverisine güvenini, Türk ulusunun bağımsızlığa, Hakk’a, yurduna ve dinine bağlılığını dile getirmiştir. Hamdul­lah Suphi Bey, Âkif’in şiirinin önce cephede asker arasında okunma­sına karar verdi. Batı Cephesi Komutanlığına gönderilen şiir, askerin beğenisini kazandı. İstiklâl Marşı, 17 Şubat 1921 tarihinde Hakimiyet-i Milliye ve Sebilürreşad gazetelerinde yayınlandı, on iki gün sonra ise Konya’da Öğüt gazetesinde yer aldı.
Ön elemeyi geçen yedi şiir 12 Mart 1921’de Mustafa Kemal’in başkanlığını yaptığı meclis oturumunda tartışmaya açıldı. Mehmet Âkif’in şiiri meclis kürsüsünde Hamdullah Suphi Bey tarafından okundu. Şiir okunduğunda milletvekilleri büyük bir heyecana kapıldı ve diğer şiirlerin okunmasına gerek görülmedi. Bazı mebusların itirazlarına rağmen Mehmet Akif’in şiiri coşkulu alkışlarla kabul edildi. (HABER: BEYHAN BALLI)