İkinci el oto­mo­bil ve arazi ta­şıt­la­rı­nın sa­tı­şı­na, ilk tes­cil ta­ri­hin­den iti­ba­ren "6 ay ve 6 bin ki­lo­met­re" ko­şu­lu ge­ti­ren dü­zen­le­me­de geçiş sü­re­ci bugün do­la­cak.
    Ti­ca­ret Ba­kan­lı­ğın­dan ya­pı­lan ya­zı­lı açık­la­ma­ya göre, İkinci El Mo­tor­lu Kara Ta­şıt­la­rı­nın Ti­ca­re­ti Hak­kın­da Yö­net­me­lik'te 16 Ağus­tos 2022 ta­ri­hin­de ya­pı­lan dü­zen­le­me­ye göre ti­ca­ri fa­ali­yet kap­sa­mın­da oto­mo­bil ve arazi ta­şıt­la­rı­nın pa­zar­lan­ma­sı veya sa­tı­şı ancak bu ta­şıt­la­rın ilk tes­cil ta­ri­hin­den iti­ba­ren 6 ay ve 6 bin ki­lo­met­re geç­miş ol­ma­sı ko­şu­luy­la ya­pı­la­bi­lecek.
    Bu kap­sam­da, 16 Ağus­tos 2022'den önce ikin­ci el mo­tor­lu kara ta­şı­tı ti­ca­re­tiy­le iş­ti­gal eden­ler adına tes­cil edi­len oto­mo­bil ve arazi ta­şıt­la­rı­nın pa­zar­lan­ma­sı veya sa­tı­şı için bu ki­şi­le­re ta­nı­nan süre 15 Eylül 2022 ta­ri­hin­de sona erecek. Bu ta­rih­ten sonra 6 ay ve 6 bin ki­lo­met­re geç­me­den bu ta­şıt­la­rın pa­zar­la­ma ve sa­tı­şı 1 Tem­muz 2023 ta­ri­hi­ne kadar ya­pı­la­ma­ya­cak.
    İkinci el mo­tor­lu kara ta­şı­tı ti­ca­re­tiy­le iş­ti­gal eden­le­re ge­ti­ri­len pa­zar­la­ma ve satış kı­sıt­la­ma­sı de­ne­tim­le­ri­ne 15 Eylül 2022 ta­ri­hi iti­ba­rıy­la baş­la­na­cak.
    Satış ka­yıt­la­rı gün­lük ola­rak takip edi­lecekKa­mu­oyun­da 6 ay ve 6 bin ki­lo­met­re pa­zar­la­ma ve satış kı­sıt­la­ma­sı ola­rak bi­li­nen dü­zen­le­me­ye yö­ne­lik de­ne­tim­ler, Ti­ca­ret Ba­kan­lı­ğın­ca 3 fark­lı kanal üze­rin­den ger­çek­leş­ti­ri­lecek.
    Tür­ki­ye No­ter­ler Bir­li­ği ta­ra­fın­dan tüm ay­rın­tı­la­rıy­la bir­lik­te Ti­ca­ret Ba­kan­lı­ğı­na ile­ti­len ikin­ci el mo­tor­lu kara ta­şı­tı satış ka­yıt­la­rı gün­lük takip edi­lecek. Bu­gün­den iti­ba­ren il­gi­li bilgi sis­te­mi üze­rin­den gün­lük ola­rak 6 ay ve 6 bin ki­lo­met­re­nin al­tın­da ya­pı­lan sa­tış­lar sor­gu­la­ma ek­ran­la­rı ara­cı­lı­ğıy­la takip ve kont­rol edi­lecek. 
    Yetki bel­ge­siy­le ikin­ci el mo­tor­lu kara ta­şı­tı ti­ca­re­tiy­le iş­ti­gal eden­le­rin pa­zar­la­ma ve satış kı­sıt­la­ma­sı da­hi­lin­de­ki her bir sa­tı­şı­na doğ­ru­dan idari para ce­za­sı uy­gu­la­na­cak.
    Ti­ca­ri fa­ali­yet kap­sa­mın­da (bir tak­vim yı­lın­da 3’ten fazla satış yapan) yetki bel­ge­si ol­ma­dan doğ­ru­dan veya ve­ka­le­ten oto­mo­bil ve arazi ta­şı­tı sa­tı­şı yapan ger­çek veya tüzel ki­şi­le­rin 6 ay ve 6 bin ki­lo­met­re­nin al­tın­da­ki sa­tış­la­rı tes­pit edi­lecek ve söz ko­nu­su sa­tış­la­ra iliş­kin iza­hat talep edi­lecek. Ya­pı­lan in­ce­le­me ne­ti­ce­sin­de ti­ca­ri fa­ali­yet kap­sa­mın­da ya­pıl­dı­ğı tes­pit edi­len bu tür sa­tış­la­rın her biri için satış yapan ger­çek veya tüzel ki­şi­le­re idari para ce­za­sı uy­gu­la­na­cak. Bu ki­şi­le­re ay­rı­ca yetki bel­ge­si bu­lun­mak­sı­zın ikin­ci el mo­tor­lu kara ta­şı­tı ti­ca­re­ti fa­ali­ye­tin­de bu­lun­mak­tan da idari para ce­za­sı ve­ri­lecek.
    Satış ka­yıt­la­rı üze­rin­den ya­pı­lan de­ne­tim­ler­de eks­per­tiz ra­po­ru alma ve bu ra­po­ru no­te­re ibraz etme yü­küm­lü­lü­ğü de kont­rol edi­lecek. Yetki bel­ge­si olsun ya da ol­ma­sın ti­ca­ri fa­ali­yet kap­sa­mın­da oto­mo­bil ve arazi ta­şı­tı sa­tı­şı yapan her­ke­sin, her bir sa­tış­tan en fazla 3 gün önce eks­per­tiz ra­po­ru alma ve bu ra­po­ru noter sa­tı­şı sı­ra­sın­da no­te­re ibraz etme yü­küm­lü­lü­ğü bu­lu­nu­yor. Satış ka­yıt­la­rı üze­rin­den Ti­ca­ret Ba­kan­lı­ğın­ca ya­pı­la­cak de­ne­tim­ler kap­sa­mın­da bu yü­küm­lü­lü­ğü­nü ye­ri­ne ge­tir­me­yen­ler hak­kın­da da ay­rı­ca idari para ce­za­sı uy­gu­la­na­cak. 
İŞ YER­LE­Rİ DE­NET­LE­NECEK
Bu­gün­den iti­ba­ren Ti­ca­ret İl Mü­dür­lük­le­ri va­sı­ta­sıy­la 81 ilde oto ga­le­ri­ci­ler, araç ki­ra­la­ma fir­ma­la­rı ve yet­ki­li ba­yi­ler­de iş yeri de­ne­tim­le­ri ya­pı­la­rak 6 ay ve 6 bin ki­lo­met­re­nin al­tın­da­ki ta­şıt­la­ra yö­ne­lik pa­zar­la­ma ve satış fa­ali­yet­le­ri in­ce­le­necek.
    Ti­ca­ret İl Mü­dür­lük­le­ri ta­ra­fın­dan ger­çek­leş­ti­ri­lecek iş yeri de­ne­tim­le­ri be­lir­li ara­lık­lar­la bu alan­da fa­ali­yet gös­te­ren tüm iş­let­me­ler nez­din­de devam edecek.
    Ay­rı­ca, 6 ay ve 6 bin ki­lo­met­re kı­sıt­la­ma­sı kap­sa­mın­da­ki ta­şıt­la­rın satış veya pa­zar­la­ma­sı­nın ya­pıl­dı­ğı­na yö­ne­lik şi­ka­yet­ler kap­sa­mın­da Ti­ca­ret İl Mü­dür­lük­le­ri ta­ra­fın­dan doğ­ru­dan iş yeri de­ne­tim­le­ri ger­çek­leş­ti­ri­lecek.Söz ko­nu­su kı­sıt­la­ma­lar kap­sa­mın­da­ki ta­şıt­la­rın bu iş­let­me­ler­de pa­zar­lan­ma­sı­na yö­ne­lik fa­ali­yet­le­rin tes­pit edil­me­si ha­lin­de durum tu­ta­nak al­tı­na alı­na­rak dü­zen­le­me­ye ay­kı­rı­lık teş­kil eden hu­su­su des­tek­le­yi­ci bilgi ve bel­ge­ler ile bir­lik­te Ti­ca­ret Ba­kan­lı­ğı­na ile­ti­lecek. Taşıt ilan­la­rı de­net­le­necek
    İlan si­te­le­rin­de pa­zar­la­ma­sı ya­pı­lan ta­şıt­la­ra iliş­kin ilan bil­gi­le­ri dü­zen­li ola­rak bu si­te­ler­den temin edi­le­rek söz ko­nu­su pa­zar­la­ma ve satış fa­ali­yet­le­ri de takip edi­lecek.Ya­pı­lan takip, kont­rol ve de­ne­tim­ler ne­ti­ce­sin­de 6 ay ve 6 bin ki­lo­met­re pa­zar­la­ma ve satış kı­sıt­la­ma­sı­na ay­kı­rı ha­re­ket eden oto ga­le­ri­ci­ler, araç ki­ra­la­ma fir­ma­la­rı, yet­ki­li ba­yi­ler ile ti­ca­ri fa­ali­yet kap­sa­mın­da satış yapan tüm ger­çek veya tüzel ki­şi­le­re her bir satış için ayrı ayrı olmak üzere idari para ce­za­sı uy­gu­la­na­cak.
(AA)