KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Kırşehir’e geldi:

Hiçbir güç, Türkiye ile bağlarımızı koparamaz…”

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nce Fahri Doktora Unvanı takdim edildi…

Bazı programlara katılmak üzere ilimize gelen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Valiliğimizi ziyaret etti.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Valilik önünde Vali İbrahim Akın ve İl protokolü tarafından törenle karşılandı. Valilik Şeref Defterini imzaladıktan sonra Sayın Valimizle bir süre görüşen ve basın mensuplarına açıklamalarda bulunan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kırşehir’e yaptığı ziyaretin Atatürk’ün Kırşehir’e gelişinin 102. Yıl dönümüne rast gelmesinin ziyaretine ayrı bir anlam kattığını söyledi.

Türklük dünyası için önemli bir değer olan Ahi Evran Veli’nin memleketi Kırşehir’e Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden sevgi ve selamlar getirdiğini belirten KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar; “Kırşehir’den Ahi Evran-ı Veli ve ona bağlı tarihi zenginliklerin merkezinden tüm dünyaya seslenmek istiyorum. Biz Kıbrıs Türk halkı Türkiye ile biriz. Etle tırnağız. Hiçbir güç, hiçbir surette bizim bağlarımızı asla koparamaz. Geleceğe, genç nesillere daha güvenli ve müreffeh, refah dolu bir gelecek bırakmak için bu anlayışla çalışmalarımızı yürütüyoruz. Münasebetlerimizin daha da gelişmesi ve birliğin daha da pekişmesi en büyük dileğim ve temennimdir. Biz Kıbrıs’ta varlık mücadelemizi Türkiye’nin Anadolu’nun desteğiyle sürdürdük, sürdürmeye de devam ediyoruz. Benim Cumhurbaşkanı seçilmemden sonra farklı etkinlikler ve toplantılarda Türkiye’mizin her yerinde beklentilerimizi, Kıbrıs’ın gelmişini ve geçmişini, birlik ve beraberliğini anlattık. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ve Kıbrıs Türk halkının Türkiye Cumhuriyetinin ve Türk halkının kopmaz bir parçası olduğunu, geçmişimizin tarihimizin hep bir olduğunu, Rum-Yunan ikilisine karşı verdiğimiz mücadeleyi, İngiliz sömürge yönetimine karşı verdiğimiz mücadeleyi, adadaki varlığımızı Türkiye’nin desteğiyle sürdürebildiğimizi anlattık. Şimdi artık yeni bir siyasetle Kıbrıs’ın geleceğine, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Türkiye’nin tam desteğiyle Kıbrıs’ta artık iki ayrı egemen devlet olma mücadelemizi sürdürüyoruz. Çünkü ortaklık 1967 yılında denendi, o ortaklıktan hiçbir anlam çıkmadı. Rum Yunan ikisinin yıllardan beri hedefi Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanmasıdır. Kıbrıs’taki hakkımızı hukukumuzu korumak için şu andaki yeni siyasetin daha da benimsenmesi ve kökleşmesi gerekmektedir. Bu da Türkiye’nin desteğiyle olabilecek bir mücadeledir. Zaten bu da oluyor. Kırşehir’de de bu düşüncelerimi paylaşmak istiyorum.” dedi.

Temennilerinin hem Türkiye Cumhuriyeti’nin hem de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin güçlü olarak yoluna devam etmesi olduğunu ifade eden KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar; “İnşallah önümüzdeki süreçte çok güçlü bir Türkiye Cumhuriyeti ile yolumuza devam ederken biz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Mavi Vatanda, Doğu Akdeniz’de hakkımızı hukukumuz hem denizlerde hem hava sahasında korunması ile büyük bir milletin parçası olarak yolumuza devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Vali İbrahim Akın da yaptığı konuşmada, kardeş ülke Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı Ahi Kenti Kırşehir’de ağırlamaktan onur duyduklarını ifade etti.

Kırşehir’in 5 bin yıllık tarihi geçmişiyle bir tarih ve kültür şehri olduğunu belirten Vali İbrahim Akın; “Kırşehir, Osmanlı Devletinin manevi kurucusu Şeyh Edebali, Ahilik Teşkilatının kurucusu Ahi Evran-ı Veli, Gökbilim Medresesi’nin kurucusu Cacabey, kardeşlik ve dostluk fikirlerini aşılayan Hacı Bektaş-ı Veli ve Yunus Emre, Türk Dili’nin öncüleri Aşıkpaşa, Ahmedi Gülşehri, Süleyman Türkmani, yine bizim ozanlık geleneğimizin temsilcileri Muharrem Ertaş, Neşet Ertaş, Çekiç Ali, Şemsi Yastıman gibi önemli bilim ve fikir insanlarına ev sahipliği yapmıştır. Böylesine tarihi geçmişi olan şehrimizde sizleri ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Ahi Evran-ı Veli’nin doğumunun 850. Yılı olması, Hacı Bektaş-ı Veli’nin vefatının 750. Yılı, Yunus Emre’nin vefatının 700. Yılı olması münasebetiyle bu değerlerimiz 2021 yılında UNESCO tarafından anma ve kutlama programına alınmıştır. Ayrıca, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından yayınlanan genelgede bu şahsiyetlerin yurt içinde, yurt dışında ve ilimizde daha geniş kapsamlı olarak önemli etkinliklerle tanıtılmaları amaçlanmıştır. Bu çerçevede de 2021 yılı içerisinde önemli faaliyetler, etkinlikler icra edilmiştir. Bu yıl 34.‘sünü düzenlediğimiz ve Ahilik kutlamaları kapsamında 16 Eylül’de Sayın Cumhurbaşkanımız da ilimize teşrif etmişler, ilimizi onurlandırmışlardır. Diğer yandan Kırşehir, yetiştirdiği ozanlarıyla, Türk müziğine katkılarıyla UNESCO tarafından Yaratıcı Şehirler Ağına dahil edilmiş ve ülkemizde Müzik Şehri unvanı alan tek şehir olmuştur. Bu da bizler için gurur vesilesidir. Bu günün Kırşehir için farklı bir anlamı daha vardır. Bugün 24 Aralık. Milli Mücadele’nin Önderi Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın ve Temsil Heyeti’nin ilimizi ziyaretlerinin 102. Yıldönümüdür. Bugün sabah buna yönelik programlarımızı, etkinliklerimizi icra ettik. Malumunuz, Mustafa Kemal Paşa, Mondros Mütarekesi’nden sonra ülkemizin işgal edildiği dönemde Samsun’a çıkmış, Amasya Genelgesi’ni yayınlamış, Erzurum ve Sivas Kongrelerinden sonra Ankara’ya gitmek için yol güzergâhındaki şehirleri de ziyaret ederek görüş alışverişinde bulunmuşlardır. Bu kapsamda da 21 Aralık’ta Mucur ilçemize teşrif etmişler, oradaki görüşmelerinin ardından bugün, yani 24 Aralık 1919’da Kırşehir’e gelmişler, 25 Aralık’ta da Kaman’da görüşmelerini yapmak suretiyle Ankara’ya doğru hareket etmişlerdir. O gün yani Milli Mücadele döneminde Kırşehirliler, Büyük Önderine nasıl destek vermişler, omuz vermişler ise bugün de Kırşehirliler Kıbrıs halkımızın, Kıbrıs Türkünün haklı davasının yanındadır. En büyük destekçisidirler. Bu düşüncelerle tekrar Kırşehir’e hoş geldiniz” diye konuştu.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar için Valilik binası önünde yapılan karşılama törenine Vali İbrahim Akın’ın yanı sıra, Milletvekili Mustafa Kendirli, Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Ö. Faruk Yurdagül, il protokolü ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. (HABER MERKEZİ)