Kırşehir Barosu Başkanı Av. Mehtap Karaburçak Tuzcu,
çiftinin traktörünün haczedilme sürecini değerlendirdi:

“Haciz işlemi tamamen hukukidir”

Kırşehir merkeze bağlı Değirmenkaşı köyünden Pancar üreticisi Cengiz Eker’in traktörüne Tarım Kredi Kooperatifinin, icra yolu ile el koyulmasının haberinin ardından Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Merkezi tarafından 22.09.2021 günü ayrıntılı bir açıklama yapılırken, Kırşehir Barosu Başkanı Av. Mehtap Karaburçak Tuzcu de bir değerlendirmede bulundu. 
İsmi geçen çiftçinin 2015 yılında Ulupınar Tarım Kredi Kooperatifinden 4 yıl vadeli kredi kullanmasına rağmen 2018 yılında taksitlerin ödenmemesi nedeniyle 26.12.2018 tarihinde kişi hakkında icra takibi başlatıldığını belirten Av. Mehtap Karaburçak Tuzcu, aradan geçen zamana rağmen dosyaya ödeme yapılmadığını ve borcun yapılandırılması için de herhangi bir başvuruda bulunulmadığı, borçluya gerek yazılı ve gerekse sözlü olarak bilgilendirme yapılmasına rağmen borçlu kişinin ödeme yapmayacağını söylediğini ifade etti.
Bunun üzerine haciz işlemi başlatıldığını ve bu işte herhangi bir hukuka aykırı işlem bulunmamasına rağmen alacaklı vekili ve icra memurunun sanki hukuka aykırı işlem yapıyorlarmış gibi gösterilmesinin yerinde olmadığını belirten Tuzcu, konuyla ilgili olarak gazetemiz “Kırşehir Çiğdem”e gönderdiği yazılı açıklamada şunları ifade etti: 
“Bazı basın organlarında Kırşehir’de gerçekleştirilen bir haciz işlemi ile ilgili olarak yapılmış haberler üzerine kamuoyunun bilgilendirilmesi için açıklama yapılması gereği doğmuştur.
“Habere konu olaya dair yapılan araştırmada Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Merkezi tarafından 22.09.2021 günü ayrıntılı bir açıklama yapıldığı görülmüştür. O açıklamada da bahsedildiği üzere traktör sahibi olarak görünen kişi, 2015 yılında Ulupınar Tarım Kredi Kooperatifinden 4 yıl vadeli kredi kullanmıştır. 2018 yılında taksitlerin ödenmemesi nedeniyle 26.12.2018 tarihinde kişi hakkında icra takibi başlatılmıştır. Aradan geçen zamana rağmen dosyaya ödeme yapılmamış ve borcun yapılandırılması için de herhangi bir başvuruda bulunulmamıştır. Açıklamada bahsedildiği gibi borçluya gerek yazılı gerek sözlü olarak bilgilendirme yapılmış, ancak borçlu ödeme yapmayacağını söylemiştir.
“Çiftçilik kaydını da sildirmiş olan borçludan Kurum alacağının tahsil edilmesi amacıyla alacaklı kurum vekilinin Yasaya uygun talebinin icra müdürlüğünce Yasaya uygun olarak kabulü ardından İcra İflas Kanununa uygun şekilde haciz işlemi gerçekleştirilmiştir. Haciz mahalline gidildiğinde, Tarım Kredi Kooperatifi adına rehinli olan ve borçlu adına kayıtlı traktörün plakalarının sökülmüş olduğu, borçlu tarafından değil 3.kişi konumundaki kardeşi tarafından kullanıldığı, kardeşinin beyanına göre borçlunun köyde yaşamadığı, şehir dışında olduğu haciz tutanağına yazılmış ve orada bulunanlarca imzalanmıştır.
“Bu koşullar altında, yapılan haciz işleminde herhangi bir hukuka aykırılık bulunmadığı açıkken ve dosyadaki muhatap kişilerin yasal olarak yargısal makamlara başvuru hakları mevcutken işlemi yapan kamu görevlisi statüsündeki alacaklı vekili ve icra memurunun hukuka aykırı işlem yapmış gibi gösterilmeye çalışılması yerinde olmamıştır.
“Kamuoyuna saygıyla duyurulur.“ (HABER MERKEZİ)