"Ağaçlar camiye gölge ettiği için kestik” diyor, “Yarın kıyametin kopacağını bilsen de elindeki ağacı, fidanı dik” diyen bir dinin imamı.

“Ormanlarımda bir ağaç kesenin kellesini keserim “ diyen bir ecdadın torunu…

Vah ki ne vah.!

Ankara’da Çankaya, Ayrancı, Esat, Kızılay, Emek, Bahçeli, Ulus vd, 50-100 yıl çölde bozkırın ortasında bir cennet, vaha yaratmak amacıyla ağaçlandırılmış, Çankaya’dan Aydınlıkevler’e kadar hiç güneşte yanmadan gidebilirdiniz yıllar önce.

Çınar, kestane, meşe, ıhlamur ve akasya türleri ile cadde ve sokaklar ağaçlandırılmış,. İki, üç, dört katlı binalar adeta bahçe içinde villa görünümü kazandırılmıştı.

İşyerlerinin çoğalması, kaldırımların daralması, yol genişletme, metro vs derken asırlık ağaçlar kesilmiş, yenileri sadece parklara yeşil alan oluşturmak amacıyla dikilmiş, o muhteşem çınar gölgeleri aranır olmuştur.

Ben Kırşehir, Mucur Seyfeli olduğum için ağaca karşı ilgim, sevgim biraz fazla. Bazı tarlalarımızın kenarı söğüt, kavak ağaçlarıyla çevrili.

Sıcak havalarda sığınacak ağaç gölgesi ararız. Neden? Çünkü dışarısı 40 dereceyse gölge 25-30 derecedir. Eğer “sam yeli” dediğimiz sıcak güney rüzgarları esiyor ise etrafı ağaçlarla çevrili bir tarlaya fazla zarar veremez. Ağaçların arasında sıcak hava nispeten daha serin bir klimaya dönüşür.

Kışın da ağaçların klima etkisi vardır. Dışarda çok şiddetli ayaz dahi olsa ormanda hava daha ılık olur.

Ağaçların yağmur bulutlarını çektiği, ormanlık alanlarda toprak yumuşak olduğu için yağan yağmur tanecikleri önce yapraklara çarparak su zerreciğine dönüştüğü ve yere düşen su damlasının da süngerimsi toprak tarafından emilerek yeraltında topladığı bilinen bir gerçektir. Yani bir ağaç susuzluğun Sorumlusu değildir.

Ayrıca sayılmayacak kadar fazla faydalarından birisi ve en önemlisi soluduğumuz havayı- oksijeni ona yani ağaçlara, bitkilere borçluyuz.

Kirlettiğiniz, kirlettiğimiz havayı bugünlerde bol bol kullandığımız kovit maskesi gibi bizim için temizler, karbonu hapsederek oksijeni serbest bırakır. Bu sebeple ormanlık alanlara akciğer solunum veya kanser  hastaneleri yapılır ki şifa bulsunlar diye.

Siz ağaç kesmeye devam edin, üç aylık suyunuz kalmış. (Basından).

Yakında yağmur duasına çıkarsınız. Tabi Allah kabul ederse!..