“19 Eylül Gaziler Günü” ülkemiz genelinde olduğu gibi ilimizde de düzenlenen törenle kutlandı.
Cacabey Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan törene Vali İbrahim Akın, Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül, İl Emniyet Müdürü Murat Türesin, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Sadık Gülecen, daire müdürleri, şehit ve gazi dernekleri başkanları ile gaziler katıldı.
Muharip Gaziler Derneği Başkanı Kemal Parlak, günün anlam ve önemine dair yaptığı konuşmada, “Şehit ve gazilerimizin ortaya koydukları azim ve kararlılıkla Samsun’da atılan ilk adımla başlayan Milli Mücadele sonucunda ulusal varlığımız elde edilmiş ve bugünlere kadar gelmiştir. Bugün de, şehit ve gazilerimizin emsalsiz fedakârlıkları sayesinde huzur içinde yaşamakta, geleceğe güvenle bakmaktayız. Canlarını vatan uğruna vermeye çekinmeyen gazilerimizin yaşamlarını daha iyi şartlarda sürdürmelerini sağlamak toplumsal sorumluluğumuzdur. Şehitlerimizin ruhlarını şad etmek için savaş arkadaşları olan gazilerimize hak ettikleri değeri vererek onları onurlandırmalıyız. Şehit nurlanmış, Gazi onurlanmış askerdir. Gazi, vatan sevgisinin sembolüdür. Şehitlerimiz ve gazilerimiz toprağı vatan, insanı millet yapan değerlerimizdir. Gaziler, şanlı tarihimizin ebedi kahramanları, yaşayan abideleridir. 19 Eylül 1921 tarihinde TBMM tarafından Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e Mareşal rütbesi ve Gazilik unvanının verildiği gün olan 19 Eylül Gaziler Günü olarak kabul edilmiştir. Bu duygularla, devletimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere bizlere bu cennet vatanı emanet eden tüm şehitlerimizi rahmetle, kahraman gazilerimizi minnetle anıyor, Gaziler Günü’nü kutluyorum.” şeklinde konuştu.
Buradaki törenin ardından, Vali İbrahim Akın ve beraberindeki protokol Askeri Gazinoda düzenlenen programda gazilerimiz ve aileleri ile bir araya geldi.
Vali İbrahim Akın, 19 Eylül Gaziler Günü ile ilgili yaptığı açıklamada, Türk milletinin, en zor şartlar altında dahi vatanına, bayrağına ve mukaddes değerlerine sahip çıktığını söyledi.
Ecdadımızın, yaşadığımız toprakların ilelebet vatan kalması için şehit ve gazi olma pahasına her türlü fedakârlığı gösterdiğini belirten Vali Akın, “Şehit ve gazilerimiz, bizlere zaferlerle dolu şanlı bir tarih ve üzerinde güven ve huzur içinde yaşayabileceğimiz aydınlık bir gelecek bırakmıştır. Şehitlik ve gazilik, vatan sevgisini her türlü değerin üstünde tutan milletimiz için ulaşılabilecek en ulvi makamlardır. Gazilerimiz bizim gurur kaynağımız, vatanseverliğin ve kahramanlığın yaşayan abideleridir. Onlara en kalbi şükran duygularımızı ifade etmenin yolu bizlere emanet olarak bıraktıkları ülkemize tüm benliğimizle sahip çıkmak ve üzerimize düşen görevi en iyi şekilde yapmaktır.” dedi. (HABER MERKEZİ)