İstanbul’daki Ahi Kültürünü Araştırma ve Eğitim Vakfı’nın Kurucu Başkanlarından Sade Ofsetin sahibi, hayırsever, gerçek bir Ahi esnafı olan, değerli hemşerimiz Galip Demir, aramızdan ayrılalı 13. yıl oldu.
2007 yılında TBMM’nin Üstün Hizmet Ödülü’ne aday gösterilen ve yine aynı sene Kırşehir Valiliği tarafından Ahilik Onur Ödülü verilen Galip Demir ömrünün büyük çoğunluğunu Ahiliğe adayan ve bu konuda çok sayıda kitaplar yayınlayan değerli bir hemşehrimizdi.
Doğduğu kaman ilçemize adını taşıyan bir de okul yaptıran, İstanbul ve Ankara’da düzenlenen Kırşehirliler Gecesi’nin düzenleme komitesi içinde yer alan, maddi ve manevi büyük destekler veren ve 11 Eylül 2007 tarihinde aramızdan ayrılan Galip Demir’in ailesi, sevenleri, yakınları 11 Eylül Cuma günü Zincirlikuyu Mezarlığındaki kabrini ziyaret ederek mezarı başında dualar okuyarak andılar.
Biz de “Kırşehir Çiğdem Gazetesi” olarak Galip Demir’e Allahtan rahmetler diliyoruz. Ruhu şad mekanı cennet olsun.
AHİ GALİP DEMİR KİMDİR?
1938 yılında Kırşehir, Kaman’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamladı. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi’ndeki eğitimine maddi imkansızlıklar nedeniyle ara verdi. Daha sonra Ankara İktisadi ve Siyasi İlimler Akademisi’nin Sanayi Bölümünü bitirdi. Akademide yapılan yurtdışı eğitim bursu imtihanının 2’ncisi oldu.
Georgetown Üniversitesi’nde İngilizce öğrenimini gördü. Prof. Dr. Pierce ile Türkiye’de Antropoloji araştırmalarına katılarak “Life in a Turkish Village” adlı kitabın yayınlanmasına katkıda bulundu. Özel sektördeki yöneticilik görevinden sonra Sade Ofset Matbaacılık şirketini (www.sadeofset.com.tr) kurdu.
1984 yılında kurulan Ahi Kültürünü Araştırma ve Eğitim Vakfı (www.ahilik.net) kurucu üyesiyken, 1987 yılında bu vakfın Genel Başkanlığı’na getirildi. Bu tarihten itibaren Ahilik konusunda yazdığı makaleler kitap ve dergilerde yayınlandı.
Orta öğrenim yıllarında bir yandan okuyup bir yandan matbaada çırak olarak çalışan Demir, mesleğe olan vefasını, 45 yıl sonra Matbaa Çıraklık Merkezi’nin kuruluşunda öncülük ederek gösterdi. 1994 yılında vakıf bünyesinde kurulan “Ahi Evran Teknik Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti” ile birlikte Kırşehir’de Ahi Evran Üniversitesinin kuruluş çalışmalarında bulundu. 1995 yılında Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu’nun daveti üzerine ABD’de tertip edilen toplantılarda Ahilikle ilgili konferanslar verdi.
Uzun yıllar Mas-Sit Matbaacılar Sitesi Başkanlığı görevini yürüten ve Etiket Sanayicileri Derneği kurucularından olan Galip Demir’in basım camiasının yazılı basın organı olan muhtelif süreli yayınlarda da çok sayıda makalesi ve derlemesi yayınlanmıştır.
T.B.M.M’de Tüketici Koruma Kanunu hazırlık çalışmalarında, ilgili komisyona Ahilik – Tüketici ilişkileri konusunda sunduğu rapor kabul gördü. Tüketici Kanunu çerçevesinde kurulan “Tüketici Konseyi’nin vakıf adına asli üyesi seçildi. Tüketicinin Korunması ile ilgili çalışmalarından dolayı 1999 yılında ödüle layık görülerek T.C. Cumhurbaşkanı’ndan hizmet ödülü aldı.
Vakıf bünyesinde kurulan ASKMOD, Ahilik Sistemi Kalkınma Modeli “Düşünce Üretme” çalışmalarına öncülük ederek Kamu Denetçisi (Ombudsman) konusundaki araştırmalara katkıda bulundu.
1998 yılında Türk Kültürü ve Ahilik kitabı yayınlandı. 2000 yılında yayınlanan Osmanlı Devleti’nin Kuruluşu ve Ahilik adındaki kapsamlı eseri, ilk kez bu isimle anılan bir kitap olarak ilgi gördü ve kaynak eser olarak değerlendirildi. ABD Virginia Üniversitesinde ve Japonya’da ilgiyle karşılandı. 2002 yılında Ahilik ve Yükselen Değerler kitabı, 2003 yılında “Ombudsman Aranıyor”, “Ahilik ve Demokrasi” kitapları yayınlandı. Ahilik Hakkında Genel Bilgiler, “Ahilik Hakkında Temel Bilgiler” kitapları da yayına hazır hale getirdi. Ayrıca Ahilik Kültürü haftalarında sunduğu “Tüketici ve Ahilik”, II. Uluslar arası Ahilik sempozyumunda sunduğu “Osmanlı Devleti’nin Kuruluşunda Ahilerin Rolü”, İ.Ü. Tarih Araştırma Merkezi Esnaf ve Ekonomi seminerinde sunulan “Ahilik ve İktisadi Hayat” gibi tebliğler İ.Ü., Kültür Bakanlığı ve diğer kurumlar tarafından yayınlandı.
T.B.M.M. ve Avrupa İnsan Hakları Konseyi’nin birlikte düzenlediği, “Hukuk Devleti’nde Ombudsman’ın Rolü” başlıklı seminerde sunduğu tebliğ daha sonra AB, Slovenia Ombudsmanı Jernej Rovsek tarafından hazırlanan kitapta, Ombudsmanlık tarihine kaynak olarak gösterildi.
“Ombudsman Aranıyor” adlı eserden, Türkiye’de ve yurtdışında Hukuk Fakültelerinde doktora ve yüksek lisans tez çalışmalarında kaynak kitap olarak faydalanılmaktadır.
Ankara, İstanbul ve diğer illerimizde bulunan Üniversitelerin çeşitli, Fakültelerinde ve Yurt dışında düzenlenen sempozyum, panel ve konferans gibi ilmi toplantılara katılarak Ahiliğin değişik yönlerini konu alan tebliğler sundu. Kırşehir Valiliği bilim ve eğitime yaptığı katkılardan dolayı doğum yeri olan Kırşehir İli’nin Kaman İlçesi’nde kendi adına bir ilköğretim okulu yaptırmıştır.
2007 yılında TBMM’nin Üstün Hizmet Ödülü’ne aday gösterilen Galip Demir’e yine aynı sene Kırşehir Valiliği tarafından Ahilik Onur Ödülü verilmiştir.
Galip Demir yakalandığı amansız hastalığına rağmen toplumsal çalışmalarına hiç ara vermedi. Ancak 2004 yılında teşhisi konulan rahatsızlığı sonucu gördüğü tedavi ve ameliyatlar cevap vermemiş ve kendisi 11 Eylül 2007 tarihinde aramızdan ayrılmıştır. 12 Eylül Tarihinde Zincirlikuyu’daki ebedi istirahatgahına defnedilmiştir.
Galip Demir evli ve iki çocuk babasıdır. Galip Demir’in kurduğu Sade Ofset Etiket ve Matbaacılık Ltd.Şti.’nin yönetimini büyük oğlu Murat Demir üstlenmiş olup kardeşi Süleyman Demir de kendisine yardımcı olmaktadır. Merhumun Eşi Nermin Demir ve oğlu Murat ve Süleyman Demir yayına hazır hale getirilen son kitabı “Ahilik Hakkında Temel Bilgiler” isimli eserin yayınlanması için çalışmalarını ve Ahilik Vakfı yönetimindeki etkinliklerini sürdürmektedirler.
Ahiliğin evrensel değerlerinin çağımıza uyarlanması konusunda önemli çalışmalar yapmış olan Galip Demir, bu sayede Türk Ekonomi Tarihi literatürüne girmiştir. (HABER: BEYHAN BALLI)