Kırşehir’de yarım asırdan fazla bir süredir fotoğraf stüdyosu sahibi olan ve nice tarihi fotoğrafların çekimini yapan, fotoğraf sanatçısı Arif Çoban, geçen hafta 84 yaşında hayata gözlerini yuman Kırşehir abdal geleneğinin yaşayan efsanelerinden birisi olan Zurnacı Ayvaz Başaran’ın vefatından büyük üzüntü duyduğunu açıkladı.
Ayvaz Başaran’ın sık sık kendisini ziyarete gelerek fotoğraflarını çektiğini ve kendisiyle nice güzel sohbetler ettiğini ifade eden Stüdyo Aile’nin sahiplerinden Arif Çoban, “Ayvaz Usta da benim gibi Kırşehir’e tarih ve kültürüne hizmet etmiş ender sanatçılarımızdan biriydi. Merhum büyük sanatçımız Neşet Ertaş’la yakın dostluklarını biliyorum ve bunu yıllarca çektiğim fotoğraflarında da tanık oldum. 60 yıldır tanıdığım, düğün ve toplantılarda zaman zaman sohbet ettiğim, ömrünün son yıllarında yine işyerime gelerek fotoğrafını çektiğim Ayvaz Usta, renkli bir kişilikti. Yeri kolay kolay doldurulmayacak Ayvaz Usta’yı hep özlemle, saygıyla ve sevgiyle anacağız. Ruhu şad, mekânı cennet olsun” dedi.
Kırşehir’in yaşayan kültür ilçeleri olan, sazıyla, sözüyle, zurnasıyla önemli hizmetler sunan ustalara Kırşehir’i yönetenlerin her zaman sahip çıkmaları gerektiğini de ifade eden Arif Çoban, “Kırşehirimizin değerli ustaları bizim öz kültürümüzün son temsilcileridir. Bunlara hep çıkıp, işlerini yürütmelerini ve yeni nesiller yetiştirmelerine imkân sağlamayız. Aksi halde bu değerlerimiz ekonomik yetersizliklere boyun eğerek, çok sevdikleri mesleklerini bırakmak zorunda kalacaklardır. Bu da Kırşehir’in önemli bir değerini, tanıtım adacının yok olmasına neden olacaktır” diye konuştu. (HABER: SALİH GÜNER)