İYİ Parti Kırşehir İl Başkanı Müfit Göçen:

“Esnaf ve sanatkârlarımızın 
Ahilik Haftasını kutluyorum”

İYİ Parti Kırşehir İl Başkanı Müfit Göçen, 13-19 Eylül tarihleri arasında kutlanan Ahilik Haftası dolayısıyla bir mesaj yayınladı.
Esnaf ve sanatkârın piri Ahi Evran Veli’nin “Akıl ve ahlâk ile çalışıp bizi geçen bizdendir” düsturuyla ticaret ahlakı, yardımlaşma ve dayanışma gibi ilkelere dayanan felsefesinin günümüzde de esnaf ve sanatkârlara yol gösterip, ticaret erbabına kılavuzluk ettiğine dikkat çeken Başkan Müfit Göçen, yayınladığı kutlama mesajında şunları ifade etti: 
“Aziz milletimizin dünya medeniyetine armağan ettiği birçok değer vardır. Ancak bunlar arasında Kırşehir’imizden doğarak Anadolu'da kök salan, bütün Osmanlı coğrafyasına yayılan Ahilik teşkilatının bizim için ayrı bir önemi vardır. Temelleri 13. yüzyılda Ahi Evran tarafından Kırşehir’imizde atılan Ahilik Teşkilatı; Türk insanının mesleğini, sanatını mertlik, dayanışma ile bütünleştiren, milli birlik ve bütünlük anlayışıyla asırlar boyu toplumda düzeni sağlayan, ilişkisini en iyi şekilde düzenlemeyi başarmıştır.
“Ahilik, esnaf ve sanatkârlar arasında yardımlaşma – dayanışma ruhunu oluşturmuş, bozulmuş olan Anadolu birliğini ve toplumsal yapıyı yeniden toparlamış; Selçuklu ve Osmanlı devletlerinin dayandığı en büyük güç olmuştur. “Cömert, eli açık, yiğit” anlamına gelen “Ahi” sözcüğü, aklı, ahlâkı, bilimi, çalışmayı esas kabul eden bir anlayışa dayanır.
“Ahilik teşkilatı Anadolu’nun Türkleşmesini ve İslamlaşmasını sağlayan askeri ve siyasi güç olmanın yanında, toplumun sosyal, ekonomik, dini, ahlaki ve kültürel hayatına da yön veren bir kurum olmuştur. Bu sayede Türk toplumu gücünü yüzyıllar boyunca devam ettirebilmiştir.
“Ahilik, ticari ve sosyal hayatta güzel ahlak, doğruluk, alçak gönüllülük, kardeşlik, yardımseverlik, herkesin kendi sanatında gelişmesi gibi değerleri esas alan köklü bir müessesedir. Dünyada ilk kez sosyal güvenceyi, ürün kalitesinde standardı sağlayan Ahilik günümüzde bile geçerliliğini koruyan en adil sistemdir. Ahilik işçi-işveren arasında huzurlu çalışmanın yanı sıra üretici-tüketici ilişkilerini de karşılıklı memnuniyet temelinde adaletli bir şekilde çözüme kavuşturmuştur. Ayrıca Ahilik kadına toplumdaki en itibarlı yeri vermiş, onların sosyal hayatta, eğitim ve iş hayatında erkeklerle eşit pay sahibi olmalarına olanak sağlamıştır.
“Esnaf ve sanatkârın piri Ahi Evran Veli’nin “Akıl ve ahlâk ile çalışıp bizi geçen bizdendir” düsturuyla ticaret ahlakı, yardımlaşma ve dayanışma gibi ilkelere dayanan felsefesi günümüzde de esnaf ve sanatkârlarımıza yol göstermekte, ticaret erbabına kılavuzluk etmektedir. 
“Ahi Evran yılı” olarak ilan edilen 2021 yılında da toplumsal yaşamda yer alan tüm kişi ve kurumlar, ticari ve toplumsal ilişkilerde dürüstlük, güvenilirlik, iş ve meslek ahlâkına saygı, hak ve hukuka riayet etme, saygılı, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olma ilkelerini esas alan Ahiliğin temel kurallarını bugün de devam ettirmelidirler. Bu sayede tüm fertler huzurlu ve mutlu bir yaşama kavuşabilir.
Bu yıl ki teması “Meslek Ahlâkı ve Ahilik Kültürü” olan, 13-19 Eylül tarihleri arasında kutlamakta olduğumuz 34. Ahilik Haftası münasebetiyle, Ahi Evran-ı Veli’yi rahmet ve minnetle yâd ederken, medeniyet tarihine Türk kültürünün armağan ettiği bu güçlü mirasın gelecekte de korunmasını temenni ediyorum. Kırşehir’imizde ve tüm yurdumuzda ekonominin bel kemiği olan esnaf ve sanatkârlarımızın Ahilik Haftasını kutluyor, çalışma hayatlarında başarılar diliyorum. Alın terleriyle, helâl kazançlarıyla bizleri besleyip bu günlere getiren, ahirete göçmüş tüm esnaf ve sanatkârlarımıza Tanrı’dan rahmet diliyorum. Mekânları cennet olsun.” (HABER: BEYHAN BALLI)