DEVA Partisi Kırşehir İl Başkanlığı: 
“ENGELSİZ HAYATA ERİŞİM 
ÖNCELİĞİMİZ OLACAK…”

Kısa adı DEVA olan Demokrasi ve Atılım Partisi’nin Kırşehir İl başkanlığı 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı
İl Başkanlığını Metin Atabey’in yürüttüğü DEVA Partisi İl Başkanlığı’nı Dünya Engelliler Günü mesajı şöyle:
“3 Aralık 1992 yılında Birleşmiş Milletler tarafından “Dünya Engelliler Günü” kabul edilmiştir. Türkiye’de Ulusal Engelli Veri Tabanına göre engelli birey sayısı yaklaşık 1 milyon 600 bindir. Ancak resmi olmayan rakamlara göre Türkiye’de engelli oranının %13 ve engelli sayısının 9 milyon olduğu düşünülmektedir. Engelli çocukların sayısı ise yaklaşık 3 milyondur.
Engelli bireyler toplum hayatında, sosyalleşmekte zorluk çekmekte, dışlanmaya maruz kalabilmekte, yeterli eğitim imkanlarına kavuşmakta, çalışma hayatına, üretime dahil olmakta güçlükler yaşamaktadır. Engelli birey yoktur, bütün bunları yapması engellenen bireyler vardır.
KIRŞEHİR’DE ENGELLİ BİREYLERİN YAŞADIĞI SIKINTILAR VE BU SIKINTILAR İÇİN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
“Tekerlekli sandalye kullanan engelli bireyler için erişilebilirlik şartlarına uygun olmayan kaldırım yapıları, bozuk rampalar ve kaldırım rampaları ile yol arasındaki kot farkı düzeltilmelidir.
“Kaldırımlarda kullanılan kilit parke ve bozuk betonarme yapılarının standartlara uygun biçimde tekerlekli sandalyeler için uyumlu hale getirilmesi gerekmektedir.
“Özellikle elzem ihtiyaç olan kamu hizmetlerinin sağlıklı bir şekilde yerine getirilebilmesi için Resmi Daire ve Bankalar ile özellikle ATM’lerin rampa eksiklikleri ve bina girişlerindeki sıkıntılar düzenlenmelidir.
“Engelli bireylerin trafikte, kullandıkları araç gereçlere uygunluk göstermesi bakımından yaya geçitlerindeki aksaklıklar düzeltilmelidir.
“Yaya geçitlerindeki refüj boşluklarının genişliği ve pürüzlerinin düzeltilmesi ile trafik ışık sürelerini gösteren işaretlerin yapılması gerekmektedir.
“Belediye Otobüslerinde tekerlekli sandalye kullanan yolcular için gerekli teçhizatın korunması ve kullanılması sorunu için otobüs şoförlerinin bilgilendirilmesi ve gerekli hassasiyeti göstermeleri konusunda bilinçsiz yolcuları ikaz edebilmeleri ve duraklarda inip binme alanlarının engelliler adına özelleştirilebilmesi gerekmektedir.
“Engelliler için ayrılmış park yerlerine ve kaldırım rampa önlerine diğer araç sürücüleri tarafından bilinçsizce park edilmesini önlemek için gerekli cezai işlemlerin uygulanması ve denetlemelerin sağlanması ve trafik polis memurlarının konuyla ilgili hassasiyet göstermeleri ve zamanında müdahale edilebilmesi için engelli ihbarlarına öncelik tanınması gerekmektedir.
Alışveriş merkezleri, kamu binaları ile diğer eğlence sektörü alanlarında binaların kaygan zemin sorununun giderilmesi için kaygan zeminler için kaydırmaz bantların kullanılması gerekmektedir.
“Toplumda engelli bireylere bakış açısının normalize edilememiş olması, yardım etmek yerine acıma duygusu ile muamele edilmesini önlemek adına toplum farkındalığı için çalıştay ve eğitimler düzenlenmesi ve konu ile ilgili kurumların daha fazla inisiyatif alması.
Herhangi bir kamu kuruluşunda istihdam edilemeyen engelli bireylerin verimli bir şekilde hayata katılamamalarının önüne geçmek adına engelli bireylerin hayata katılımları ve sosyalleşebilmelerinin yanında gelir sağlayabilmelerine de olanak sağlayacak alanların açılması gerekmektedir. 
“Engellilik Maaşı, sosyal yardımlar vb. devlet destek ve imkanları ile ilgili bilgilendirilme eksiklikleri giderilmesi için ilgili kurumlarda merak edilen konu hakkında doğrudan bilgi alınabilecek çağrı merkezleri kurulması gerekmektedir.
“DEVA Partisi olarak biz;
“Engelli bireyleri kısıtlayan yaşam şartlarını iyileştirecek ve onların ‘Engellenen Bireyler’ olmalarının önüne geçeceğiz. Engelli vatandaşlarımızın önlerindeki engelleri kaldırmak için çalışmaya, özel gereksinimli çocuklarımızın hayatlarına DEVA ve UMUT olmaya devam edeceğiz...” (HABER: BEYHAN BALLI)