Engellilere destek vermek ve onların sorunlarını halka göstermek için düzenlenen Engelliler Haftası, geçtiğimiz Pazar günü başladı.

İnsanlığın ortak sorunları arasında yer aldığı için yalnız ülkemizde değil Birleşmiş Milletlere üye 156 ülkede aynı zamanda 10-16 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen çeşitli programlarla kutlanan ve engellilerin yaşadıkları sıkıntılara dikkat çekilerek, mağduriyetleri önündeki engellerin aşılması konusunda neler yapılması gerektiğinin anlatıldığı Engelliler Haftası etkinlikleri bir dizi programla değerlendiriliyor.

Engellilerin sorunlarına dikkat çekmek amacıyla Birleşmiş Milletlere üye ülkelerde her yıl 10-16 Mayıs günleri çeşitli etkinliklerle değerlendirilen "Engelliler Haftası" dolayısıyla yazılı bir basın açıklaması yapan Kırşehir Sağlık İl Müdürü Dr. Selçuk Büyüker de engelli vatandaşların sorunlarına çözüm üretmek ve tüm hizmetlerden eşit bir biçimde yararlanmalarını sağlamanın, çağdaş devlet olmanın en önemli göstergelerinden olduğuna dikkat çekti.

Selçuk büyüker copy
Açıklamasında, “Unutulmamalıdır ki, engelli bireyin yaşadığı sorunlar sadece kendisinin değil, ailelerinin, çevrenin, toplumun, kısacası tüm insanların ortak sorunudur” diyen Sağlık İl Müdürü Dr. Selçuk Büyüker şunları kaydetti:
“Engelliler Haftası 10–16 Mayıs tarihleri arasında ülkemiz ve Birleşmiş Milletlere üye 156 ülkede çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

“Engellilik, kişinin doğuştan veya sonradan meydana gelen bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerinin belli bir kısmını yitirmesiyle oluşur. Engelli kavramı daha çok bedensel eksiklikler için kullanılmakla birlikte, çalışma yaşamı söz konusu olduğunda işlevsel bir yetersizliği ifade etmektedir. Sosyal yaşantının ve fiziksel çevrenin engellilere göre düzenlenmemesi nedeniyle engelli bireyler potansiyellerini yeterince kullanamamakta ve gündelik yaşantıda çeşitli sorunlarla karşılaşmaktadırlar.

“Engelli vatandaşlarımızın sorunlarına çözüm üretmek ve tüm hizmetlerden eşit bir biçimde yararlanmalarını sağlamak, çağdaş devlet olmanın en önemli göstergelerindendir. Yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri, kamu kurum ve kuruluşları, bütün vatandaşlar, Devletimizin yürüttüğü çalışmalara gereken desteği vermelidir. Bu konuda yapılacak çalışmalar, insanımıza ve toplumumuza gösterdiğimiz saygının anlamlı bir ifadesi olacaktır.
“Engelli olduğu için hiç kimse toplumdan dışlanmamalı, aksine engelinden dolayı hiçbir imkândan yoksun kalmamasına özen gösterilmeli, onlara sevgiyle kucak açılmalıdır. Bu yönde atılacak her adım, engellilerimizin yaşamdan tat almalarını ve yaşama daha sıkı bağlanmalarını sağlayacaktır. Engelliler alanındaki gündemin canlı tutulması ve bu konudaki duyarlılıkların artması, ülkemizde son yıllarda yapılan yasal düzenlemelerle kendini göstermiş, engellilerin meselelerinin çözümü anlamında çok önemli gelişmeler yaşanmıştır. Engelli vatandaşların meslek edinip, üretken hale getirilmelerini, kendi kendilerine yetebilen bireyler olmaları ve toplumsal hayata katılmalarını sağlamak öncelikli görevlerimizdendir.
“Unutulmamalıdır ki, engelli bireyin yaşadığı sorunlar sadece kendisinin değil, ailelerinin, çevrenin, toplumun, kısacası tüm insanların ortak sorunudur. Bu nedenle Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Çalışma Örgütü başta olmak üzere uluslararası kuruluşların konuyla ilgili sözleşme ve düzenlemeleri bulunmaktadır.
“Bizler ülkemizin her bireyi gibi engelli insanlarımızı da üretebilir, en azından kendi kendine yetebilir hale getirebilmek için toplum ve birey olarak üzerimize düşeni yapmak zorundayız. Engelli vatandaşların yıllardır dile getirdikleri eğitim, istihdam, sağlık, meslek edindirme, iş sahibi olma, sosyal ve kültürel hayata uyum gibi konularda istenen ve beklenen düzeye ulaşmasını sağlamak önceliğimiz olmalıdır.
“Engellilere sadece bu haftada değil, tüm yaşamları boyunca engin bir sevgiyle sahip çıkmalıyız. Unutmamalıyız ki bizlerde her an engelli olabiliriz. Kendimizi onların yerine koyarak düşünmeliyiz ve her birimiz engelli insanlarımızın daha rahat yaşayabileceği bir dünya kurmak için elimizden geleni yapmalıyız.
“Engelli vatandaşlarımızın, sorunlarını gündeme getirmek, vatandaşlarımızın bu alandaki çalışmalarına katılımını sağlamak amacıyla düzenlenen Engelliler Haftası’nda, engelli vatandaşlarımıza daha sağlıklı ve güvenli bir hayat diliyorum.”