Kırşehir’deki sokak düğünleri mahalle sakinlerini rahatsız ediyor

Düğün bahane, rahatsızlık şahane!

Kırşehir’de Emniyet Müdürlüğü’nce yapılan bir ankette “sokak düğünlerine evet, gürültü kirliliğine hayır” sonucunun ardından Kırşehir’de bazı düğün sahiplerinin cadde ve sokakları trafiğe kapatarak çadır kurup, son ayar müzikle düğün yapmaları vatandaşların tepkilerine neden olmaya başladı.
Kırşehir’de düğünlerde yoğunluk artarken, Emniyet Müdürlüğü ekipleri düğün sahiplerini ve davetlileri silah atılmaması konusunda bilgilendirmeler yapıyor. Ancak maddi durumları elvermediği için salon düğünü yapamayan aileler düğünlerini evlerinin önüne kurdukları çadırda yapıyor. Çadırın içine ve dışına sandalye atıp, masa kuran düğün sahipleri bu da yetmezmiş gibi cadde ve sokağı trafiğe kapatıyor, kurdukları sistemle gürültülü patırtılı müzikle misafirlerini ağırlayıp eğleniyorlar.
Kırşehir’de salonlarda yer bulamayan, ya da maddi durumu buna elvermediği için sokak düğünü yapmak zorunda olanlar, sokak ortasına çadır kurup, masa sandalye atarak, davetlilere burada yemek ikram ediyor, müzik eşliğinde düğünlerini yapıyor.
Bu durumu gören Kırşehirliler tepki göstererek “Biz sokak düğünlerine karşı değiliz. Ama düğün yapıyoruz diye yolun tam ortasına masa sandalye atıp, çadır kurulmasına karşıyız. Bu kadar da olmaz ki! Yolu trafiğe kapatmaya kimsenin hakkı yok. Binlerce insanın yaşadığı mahallelerde müziği son sesine kadar açarak, gece yarılarına kadar başkalarını umursamadan yapılan düğünler bizleri artık rahatsız etmeye başladı. Biz apartman aralarında yapılan davullu, zurnalı, sazlı, sözlü sokak düğünlerine karşı değiliz. Ama her şeyin de bu adabı olmalı. Zira hastasıyla, bebeğiyle, yaşlısıyla, geceleri çalışıp gündüzleri dinlenenleriyle birlikte, binlerce insanın yaşadığı yerleşim birimlerinde müziği son sesine kadar açarak, gece yarılarına kadar başkalarını umursamadan yapılan düğünler, insanlara rahatsızlık vermektedir. Yüksek sesle müzik çalarak çevrede oturan evlerdeki çocukların, yaşlıların ve hastaların, hatta cenazesi olanların durumunu hiç düşünen yok. İlgili yasa ve yönetmelikler, 'çok hassas kullanımları Ayrıca, düğüne katılan araçların konvoy halinde, caddeleri işgal ederek, korna sesleriyle bizleri rahatsız etmeye hakkı olmamalı. Kırşehir’deki sokak düğünlerde en önemli sorun şu an için yolların trafiğe kapatılarak çadır kurulup yapılması” dediler.
Kırşehir’de salonlarda pastalı-meyve sulu düğünlerin 5-6 bin liradan, yemekli düğünlerin de 20-25 bin liradan başladığını gören düğün sahipleri, misafirlerini mecburen evlerinde ağırlamak zorunda kaldıklarını belirterek, “2-3 saatlik düğün için bu kadar para verme şansımız yok. Biz misafirlerimize kendimizin yaptığı yemeklerle en iyi şekilde ve en uygun fiyatla ağırlamak için evimizin önünde yapıyoruz. Müzik çalınca çevreye verdiğimiz rahatsızlığın da farkındayız. Ama ne yapalım mahalle halkımız da bir gün bu rahatsızlığa katlansın” diye konuştular.
DÜĞÜNLER ARTTI, VATANDAŞ SIKINTILI
Düğün sezonunun yoğunlaştığı bugünlerde çiftlerde heyecan başlarken, davetlileri de bir sıkıntı sardı. Altın fiyatlarındaki dalgalanma ve ekonomik belirsizlik nedeniyle düğün yapacak kişilerde alacakları kararlardan önce en az iki kez düşünüyorlar.
Yükselişi bir türlü durdurulamayan altın fiyatları hem düğün sahiplerini, hem de düğüne davet edilecek vatandaşları sıkıntıya itti.
Piyasaların bu kadar dalgalı olması düğün sahiplerini de zorlamaya başladı. Alınacak en kritik kararlardan biri de düğünde takılacak altınların hangi tarihlerde alınacak olması. Uzmanlar, yaz aylarının yaklaşması ile birlikte fiyatlarda azalmanın kesinlikle beklenmediğini, tam tersi yukarı yönlü bir dalgalanma beklendiği açıklandı. Çeyrek altının dahi 300 lirayı geçmesi nedeniyle kara kara düşünmeye başlayan vatandaşlar “Düğünlerde geldi çattı. Her hafta üç-beş düğüne gitmek durumundayız. Altın fiyatlarının artması ile bu düğünlere nasıl gidip geleceğiz?” dediler. (HABER: SALİH GÜNER)