DEVA Partisi Kırşehir İl Kadın Çalışmaları Başkanı Doğan kadın şiddetine tepki gösterdi

DEVA Partisi her ilde öldürülen kadın sayısı kadar fidan dikiyor

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Partisi Kırşehir İl Kadın Çalışmaları Başkanı Gizem Doğan, “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” dolayısıyla bir açıklama yaptı ve kadın şiddetine tepki gösterdi.
DEVA Partisi’nin, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında, her ilde öldürülen kadın sayısı kadar fidan dikerek, kadın cinayetlerinin önlenmesini gündeme taşıdığını ifade eden Gizem Doğan, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada şunları ifade etti:
“Bundan 157 yıl önce bir 8 Mart günü, New York' ta tekstil fabrikasında çalışan kadın işçiler; eşit işe eşit ücret, günde sekiz saat çalışma, doğum izni gibi insanca yaşama ve çalışma koşulları için bir eşitlik mücadelesi başlattılar. Çoğu kadın 129 kişi, bu haklı taleplerinin bedelini, atölyelerde çıkarılan yangınlarda boğularak veya yanarak ödedi. Bundan 53 yıl sonra, kadının insan hakları için savaş veren bir başka kadın, Clara Zetkin, 8 Mart'ın Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmasını önererek kadınların mücadelesini tarihin sayfalarına yazdırdı.
“Kadına yönelik ayrımcılık ve bunun uzantısı şiddet bir insan hakları ihlalidir, münferit değil, sistematiktir. Ailenin mahremiyeti içinde olup biten, özel alana ait, hukuk denetimi dışında bir aile içi mesele değildir. Bu nedenle, engellenmesi de ancak sistemli ve etkin bir mücadele ile gerçekleşebilir. Her vesile ile kadının yerinin evi, yegâne görevinin ise çocuk doğurmak olduğunu vurgulayan bir anlayışın ise bu sorunları çözmekte yetersiz kalacağı aşikardır. Kadına yönelik şiddet sadece fiziki şiddet ile son bulmuyor; yaşadığımız pandemi sürecinde kadın akademisyenlerin makaleleri %50 oranında azalırken, erkek akademisyenlerin yayın sayısı aynı oranda artmış, kadınların zaten çok zor buldukları ve adil olmayan maaşlarla çalıştığı iş hayatından ise bu süreçte ağırlaşan ev işlerini ve çocuklarını bırakacak hiçbir alan olmaması sebebiyle ayrılmak zorunda kalmış/zorunda bırakılmıştır.”
Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri  kapsamında, her ilde öldürülen kadın sayısı kadar fidan dikerek, kadın cinayetlerinin önlenmesini gündeme taşıdı.
DEVA Partisi Kırşehir İl Kadın Çalışmaları Başkanı Gizem Doğan, partilerinin kadın çalışmalarından sorumlu diğer il kadın çalışmaları başkanlarıyla birlikte 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında 81 ilde eş zamanlı olarak fidan dikme etkinliği düzenlediklerini bildirdi.
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün, tüm dünyadaki emekçi kadınların toplumdaki yerinin güçlendirilmesi; ailede, ekonomik sistemde ve siyasal alanda emeğinin ve rolünün karşılığını bulması amacıyla daha gür haykırdıkları Mücadele ve Dayanışma Günü olduğunu vurgulayan Doğan, “Toplumsal cinsiyet eşitliğinin içselleştirilmesi, güçlü toplum için zorunludur” dedi.
Kadının eğitim, ekonomik, sosyal durumunun sağlamlaştırılması, her türlü şiddete ve tacize karşı korunmasının önemine dikkati çeken Doğan, şunları kaydetti:
“ Ülkemizin ekonomik kalkınmasını sürdürebilir kılmak için kadınların rolünün çok önemli olduğuna inanıyoruz. Kadının üretime katkısının arttırılması için istihdam modelleri geliştirilmelidir. Kadınların girişimcilik kapasitelerinin geliştirmek için kredi, finansal hizmetler, öz sermaye, pazara erişim konularında destekleyici programlar oluşturulmalıdır. Kadınların ev içinde harcadıkları ücretsiz emeklerinin yok sayılmaması adına mali ve sosyal koruma politikaları geliştirilmelidir.” 
Toplumun yarısını oluşturan kadınların siyasal hayatta yeterince yer alamadığına değinen Doğan, DEVA Partisi olarak kadınların güçlü, üretken ve her alanda söz sahibi konuma getirmek istediklerini, kadının siyasette karar mekanizmalarında güçlü bir şekilde yer alması için yüzde 35 cinsiyet kotası uyguladıklarını, hedeflerinin parite olduğunu bildirdi.
“HER CAN İÇİN BİR FİDAN”
Ülkemizde son yıllarda kadına karşı şiddet ve kadın cinayetlerinin sayısının hızla arttığını kaydeden Doğan, 81 ilde öldürüldüğü tespit edilen 301 kadın için 301 fidan dikerek, Kırşehir’de ise son iki yılda öldürülen kadınlarımız Alev Ergin, Vildan İnce ve İkram Kaplan içinde fidan dikerek adlarını yaşatacaklarını söyledi.
TEMA’ya bağış yaparak aldıkları fidanları öldürülen kadınlar adına dikerek yetiştireceklerini belirten Doğan, “Her can için bir fidan dikiyoruz. Ancak temennimiz bu fidanların ormana dönmemesi, kadınlarımızın yaşamasıdır. Toplumsal bir sorun olan şiddete karşı toplumsal mücadele seferberliği başlatıyoruz. Toplumun her kesiminde şiddeti özendiren yaklaşımlardan uzak durulmasına yönelik kampanya ve tedbirlerin hayata geçirilmesi için çalışacağız. Kadına yönelik fiziki, psikolojik, ekonomik, sosyal anlamda her türlü şiddete karşıyız. Uluslararası anlaşmalar ve Ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesine dair 6284 sayılı Kanunun belirlemiş olduğu yaptırımların etkin bir şekilde uygulanması gerekmektedir. DEVA partisi olarak; kadının eşit ve özgür bir birey olduğu, insan haklarının ihlal edilmediği barış ve özgürlüğün var olduğu bir Türkiye ve Dünya için mücadelemize ve dayanışmamızı sürdüreceğimizi kamuoyuna saygılarımızla paylaşıyoruz” diye konuştu. (HABER: BEYHAN BALLI)