Bu yıl 34.'sü düzenlenen Ahilik Haftası Kutlamaları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Cacabey Meydanında Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından Mehteran Bölüğü konseri ile başlayan Ahilik Haftası programında Ahilikte Kalfalıktan Ustalığa geçişi sembolize eden Şed Kuşatma Töreni gerçekleştirildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2021 UNESCO Ahi Evran Anma Yılı Esnaf Buluşmasında yaptığı konuşmada, Ahilik geleneğinin zamana yenik düşmeyen, rengi solmayan, değerinden bir şey kaybetmeyen, bugünün dünyasının ihtiyaçlarına da derman olacak düsturlarıyla en kıymetli hazinelerimizden birisi olduğunu söyledi.
Modern dünyanın son yüzyılda keşfettiği çarelerin Ahi Ocaklarının Nizamnamelerinde ayrıntısıyla yazılı olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bugünkü teknolojiye, bilime, ekonomik ve sosyal düzene asırlar öncesinden zemin hazırlayanlar olmasaydı kendimizi şu an çok farklı ve dramatik bir yerde bulabilirdik. Dünyanın hiçbir yerinde esnaf ve sanatkâr Türkiye'deki gibi ilim, ahlak ve sanatı birleştiren köklü bir geleneğe, tarihi bir role sahip değil. Bizlere de ecdadın miras bıraktığı Ahilik değerleri ile iftihar ediyoruz. Ahi Evran'ın 850. doğum yılının UNESCO tarafından 2021 yılı programına alınması bu bakımdan çok isabetli olmuştur. Gönül hazinelerimizin, insanlığın manevi şifası için dünyanın dört bir yanında tanınması, günümüz fertleriyle buluşması için 2021 senesini Ahi Evran Yılı olarak ilan ettik.” dedi.
İlmin irfanla, ticaretin ahlakla bütünleştiği Ahilik müessesini tüm dünyaya ve genç nesillere en güzel şekilde tanıtmanın vesilesi haline getirmenin gayreti içinde olduklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ecdadımız dünyada fetih kabiliyeti yanında devlet kurma maharetiyle de maruftur. Bu devletler, sadece kılıçla kurulmadı. Asıl büyük ve kalıcı fetih gönüllerde gerçekleşti. Er meydanlarında şehit ve gazilerimizin fedakârlıklarıyla kazandığımız zaferleri, Yunuslarla, Ahi Evranlarla Hacıbektaşlarla ve daha nice evliyanın sözleri, davetleri ve amelleriyle tahkim ederek kalıcı hale getirdik. Ahi Evran'ın 32 başlık altında sınıflandırdığı ahilik teşkilatı asırlarca bu topraklarda ticaretin ve dayanışmanın bel kemiği olmuştur. Dönemin şahidi tarihçiler özellikle Anadolu'nun ahiler sayesinde sosyal ve iktisadi bakımdan düzenli, mamur bir yer haline geldiğini kaydeder. Kadıları, müderrisleri, ustaları, kalfaları, çıraklarıyla, devlet erkânını ve hatta padişahları da kuşatan bu itibarlı kurumlarımız işte böyle teşekkül etmiştir. Ekonominin, ticaretin, sosyal hayatın, maddi boyutuyla yaşamanın ötesine geçen bir hareket olarak ahiliğin unsurlarını her çağda ve şartta geçerli kılan, onu özü ve fıtratıyla insanı merkeze almasıdır." dedi.
Ahiliğin gücünün bilim, sanat ve ahlakı birleştirip ekonomik ve sosyal hayatta kalitenin ve güvenilirliğin garantisi olan kuralları taviz vermeden uygulamasından kaynaklandığını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün adına toplam kalite yönetimi denen, tüketici haklarının korunması denen yaklaşımlar ahiler tarafından asırlardır uygulanmıştır. Ahiliğin sosyal rolü üreticiyle tüketici arasında olduğu kadar zengin ile fakir, emek ile sermaye arasında kurduğu dengeden gelmektedir. Günümüzün en büyük ihtiyacı olan sosyal adalet ve istikrarın reçetesi işte bu dengededir. Bugünkü büyük şirketlerimizin, sanayicimizin hemen hepsinin de hikâyesi küçük bir dükkândan, atölyeden başlar. Ülkemizin gelişmesinin, büyümesinin, hedeflerine doğru adım adım yol almasının kökleri esnaf çalışkanlığına ve ahlakına uzanır. Bu nedenle esnafımızı, milletimizin emaneti, bu günümüzün ve yarınımızın manevi teminatı olarak görüyoruz. Kapısı 72 millete açık esnafın olduğu yerde din, dil, ırk ayrımı olmaz. 'Rızık Allah'tandır' diyerek dükkânını, atölyesini, ekmek teknesini açan esnaf ve sanatkâr rızkın kimin eliyle geleceğini seçmez. Usta-çırak ilişkisi ile kazanılan kabiliyetler gençleri sadece meslek sahibi yapmakla kalmaz, aynı zamanda onlara vatan ve millet sevgisini, edebi, adabı, saygıyı, dürüstlüğü, tevazuu, kanaati de öğretir. Nitekim bugün de küçükten büyüğe her işletme sahibinin elde ettiği hasılayı, karını çoğaltmanın değil sağladığı istihdamı artırmanın vesilesi olarak görmesiyle iftihar ediyoruz.” şeklinde konuştu.
Geçtiğimiz yıl, şeker pancarı üretiminde 23 Milyon ton üretimle Cumhuriyet tarihinin rekorunun kırıldığını belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen yıl ton fiyatı 336 TL. Olarak açıkladıkları şeker pancarı fiyatını bu yıl % 25 arttırarak ton başına 420 TL’ye çıkardıklarını söyledi.
Ticaret Bakanı Mehmet Muş da Ahi Evran İzinde Esnaf Buluşmasında yaptığı konuşmada, "Sadece ticarette değil, hayatın her alanında paylaşmayı, dürüstlüğü ve işini iyi yapmayı felsefesinin merkezine koyan Ahilik, milletimizin asırlar boyunca birlik ve beraberlik içerisinde yaşamasını sağlayan en önemli etkenlerden biri olmuştur.” dedi.
Ahilik kültür ve felsefesinin ortaya koyduğu değerler ile yalnızca Anadolu'da ticaretle uğraşan Müslüman Türklere değil, tüm dünyaya rehberlik ederek geleceğe ışık tuttuğunu vurgulayan Ticaret Bakanımız Mehmet Muş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Tüketicinin korunmasından kalite standartlarına, mesleki yeterlilikten kooperatifçiliğe, piyasa gözetiminden mesleki örgütlenmeye, bugünün modern iktisadi dünyasında önemli yeri olan değerlerler ve kavramlar Ahilik teşkilatları tarafından yüzyıllar önce benimsenerek uygulanmıştır. Zamanın ötesinde duruşuyla tüm toplumlara ve ticaret ile uğraşan herkese yol gösteren bu değerler bütünü, üretici ile tüketici, emek ile sermaye, zengin ile fakir, halk ile devlet arasında iyi ve sağlam ilişkiler kurarak sosyal adaleti gerçekleştirmiştir. Ahilik sistemine tabi coğrafyalarda hâkim olan doğruluk, hakkaniyet, sevgi ve saygıya dayalı ahenkli çalışma sistemi, işini en iyi şekilde icra eden, birbirine güvenen, adaletli bir toplum meydana getirerek refah seviyesini yükseltmiştir. Sadece ticarette değil, hayatın her alanında paylaşmayı, dürüstlüğü ve işini iyi yapmayı felsefesinin merkezine koyan Ahilik, milletimizin asırlar boyunca birlik ve beraberlik içerisinde yaşamasını sağlayan en önemli etkenlerden biri olmuştur. Ticaret Bakanlığı olarak Ahilik kültürünü ve sistemini tanıtmak ve yaşatmak, Ahilik değerlerini gelecek nesillere aktarmak ve Ahilik kültürünü evrensel bir marka haline getirmek amacıyla çalışmalara devam ediyoruz.”
TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ve TESKOMB Başkanı Abdulkadir Akgül’ün de birer konuşma yaptığı programda, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından Ahi Evran Yılı Resim Yarışması'nda dereceye girenlere ödülleri verildi.
Yine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Yılın Çırağı seçilen Trabzon'dan Yaprak Meral'a, Yılın Kalfası seçilen Antalya'dan Ali Korkmaz'a ve Yılın Ahisi olan Hatay'dan Behzat Böke'ye ödüllerini verdi.
Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un Ahilik Onur Ödülünü takdim ettiği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ahi Evran-ı Veli Türbesini ziyaret ederek dua etti.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Kırşehir İl Merkezi’nin yeni bincasının açılışını yapıp, burada yaptığı görüşmelerin ardından Mersin’i gitmek üzere Kırşehir’den ayrıldı.  
34. Ahilik Haftası Kutlamaları Resmi Törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Maliye Bakanı Lütfi Elvan, 27. T.C Başbakanı Binali Yıldırım,  Vali İbrahim Akın, Milletvekilleri Mustafa Kendirli ve Metin İlhan’ın yanı sıra çok sayıda Milletvekili, üst düzey yöneticiler, Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, TESKOMB Genel Başkanı Abdulkadir Akgül, ilimiz protokolü, esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşu başkan ve temsilcileri ile vatandaşlarımız katıldı. (HABER MERKEZİ)