Kırşehir Merkeze bağlı Çayağzı Köyü’nün meşhur "Cemele Biberi", Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan coğrafi işaret alarak tescillendi.

İnce kabuğu ve kendine has acı tadı ile Kırşehir’den, çevre illerden, hatta yurtdışından yoğun talep gören “Cemele Biberi”, Cemele Biberi Üretim ve Pazarlama Kooperatifi’nin Coğrafi İşaret Tescil Belgesi almak için yaptığı başvuru sonucunda tescillendi.

Çayağzı Köyü Muhtarı ve Cemele Biberi Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı İbrahim Oruç gazetemiz “Kırşehir Çiğdem”e yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

“Türk Patent ve Marka Kurumu’na yaptığımız müracaat sonucu Cemele biberimiz Coğrafi İşaret Tescil Belgesini almıştır. Cemele Biberi bitkisel, fiziksel ve kimyasal özellikleri diğer yerli ve yabancı biberlerden farklıdır. Çayağzı (Cemele) Köyümüzün taşıdığı tohum, toprak ve iklim özellikleri ile burada yetiştirilen biberler incelik ve kendine has lezzetli acı tadı ön plana çıkıyor. Başka bir yere ekilen aynı tohumdan aynı verim alınamıyor. Taze ve kuru hali ile tüketilen biberimiz, gerek Kırşehir’den gerek başka şehirlerden hatta başka ülkelerden yoğun talep görüyor.

“Bizler de Türk Patent ve Marka Kurumu’na Coğrafi İşaret Tescil Belgesi almak için başvurduk. Başvurumuz sonucunda Cemele biberimiz coğrafi işaret alarak tescil edildi. Coğrafi işaret alan ürünler, bilindiği gibi Avrupa'da yüzde 30 daha fazla fiyatlara satılıyor. Bu çalışma ile biberimize olan ilgi daha da artacak. Aldığımız coğrafi işaret ile üreticilerimizin kazancı artacak, Cemele biberimizin bilinirliği ve marka değeri de yükselecek.

Cemele biberimizin marka tesciline öncülük eden Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Serdar Genç, Dr. Öğr. Üyesi Hakan Başak ve Doç. Dr. Mustafa Kan ile Kırşehir Ticaret Borsası Genel Sekreteri Battal Çelik başta olmak üzere, bu süreçte bizlerden desteklerini esirgemeyen Kırşehir İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Kurtuluş Yılmaz,  Genel Sekreter Yardımcısı Alptekin Demir, Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Suat Veyisoğlu’na teşekkür ederiz.

Marka tescilimiz köyümüze ve Kırşehir’imize hayırlı uğurlu olsun"

(HABER: BEYHAN BALLI)