Çalışan Gazeteciler Günü, gazetecilik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için 1961’den beri 10 Ocak günü düzenlenen Türkiye’ye özgü bir kutlama günüdür.
1961-1971 arasında "Çalışan Gazeteciler Bayramı" adıyla kutlanmış; 1971 yılındaki askeri müdahaleden sonra ülkede gazetecilerin bazı haklarının geri alınması üzerine kutlama gününün adı, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" olarak değiştirilmiştir. 4 Ocak 1961’de kabul edilen ve basın çalışanlarının bazı haklar ve yasal güvence sağlayan “212 sayılı kanun” adlı düzenlemenin Resmi gazetede yayınlanışı nedeniyle 10 Ocak günü kutlama günü olmuştur. Söz konusu düzenleme, iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması, sözleşmelere işin türü ve ücret miktarının yazılması gibi gazetecilerin sosyal ve yasal haklarını belirleyen hükümleri içeriyordu. Bu yasa ile kendilerine yüklenen sorumlulukları kabul etmek istemeyen 9 gazete patronu (Akşam, Cumhuriyet, Dünya, Hürriyet, Milliyet, Tercüman, Vatan, Yeni İstanbul ve Yeni Sabah) 212 sayılı yasanın ve Basın İlan Kurumu’nun oluşmasına ilişkin 195 sayılı yasanın mesleki sakıncalar doğuracağını iddia eden bir ortak bildiriye imza atarak gazetelerini 3 gün kapadıklarını duyurmuşlardır.
“Dokuz patron olayı” olarak basın tarihine geçen bu gelişme üzerine gazeteciler, boykot boyunca “Basın” adlı bir gazete yayımlamaya karar vermişlerdir.
Basın gazetesi 11 Ocak günü yayına başladı ve üç günlük boykot sırasında düzenli olarak yayını sürdürdü. Çalışan Gazeteciler Günü, bu olayın bir sonucu olarak ortaya çıktı. 10 Ocak, “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlanmaya başladı ve 1971’de “Çalışan Gazeteciler Günü” halini aldı.
İlimiz Kırşehir’in sorunlarını dile getirmede, seçilmiş ve atanmışların görevlerini yerine getirmelerinde görülen eksiklikler ve yanlışlıkları her zaman dile getiren “Kırşehir Çiğdem” Gazetesi olarak, Kırşehir’de görev yapan tüm yazılı ve görsel basın mensuplarının Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyoruz. (HABER: BEEYHAN BALLI)

Vali Akın’dan Çalışan Gazeteciler Günü" mesajı:

“Basın mensuplarımız sayesinde demokrasi kültürümüz her geçen gün gelişiyor”



KIRŞEHİR Valisi İbrahim Akın, Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.
Mesajında, ahlaki kuralları göz ardı etmeden görevini hakkıyla yerine getiren basın mensupları sayesinde demokrasi kültürünün her geçen gün geliştiğini, farklı görüş ve düşüncelere olan saygı giderek arttığını ifade eden Vali Akın, şunları kaydetti:

“Çağımızın en dinamik mesleklerinden biri olan gazetecilik, dünyada ve ülkemizde yaşanan gelişmeleri anında kamuoyuna aktararak halkımızın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesinde önemli bir rol üstlenmektedir.
“Her mesleğin kendine göre bir zorluğu, saygınlığı ve uyması gereken meslek ilkeleri vardır. Eğer toplumdaki her birey icra ettiği mesleğin getirdiği ilkelere ve kurallara uymak için gerekli hassasiyeti gösterir ve toplumun menfaatlerini gözetirse alınan verim de en üst seviyede olacaktır.
“Nitekim kişi hak ve hürriyetlerini, demokratik değerleri ve mesleğin gerektirdiği ahlaki kuralları göz ardı etmeden görevini hakkıyla yerine getiren basın mensuplarımız sayesinde demokrasi kültürümüz her geçen gün gelişmekte, farklı görüş ve düşüncelere olan saygı giderek artmaktadır.
“Gündemin çok hızlı değiştiği günümüzde bilgi ve habere daha çok ihtiyaç duymaktayız. Gazetecilik, internet haberciliği, televizyonculuk ve radyo yayıncılığının geçmiş yıllara göre daha da yaygınlaşması ve teknolojinin kullanım alanının genişlemesi ile birlikte basın çalışanlarının anında yaptığı paylaşımlar, kamuoyunda kısa sürede karşılık bulmaktadır.
“Bir tarih ve kültür şehri olan Kırşehir ilimizde, halkımızı bilgilendiren, vatandaşlarımızın talep ve beklentilerini yansıtarak kamuoyu oluşturulmasına katkıda bulunan, yerel basınımızın bundan sonra da aynı özveriyle görevini yerine getireceğine inanıyorum.
“Bu duygularla, mesleğin getirdiği tüm zorluklara rağmen, halkımızı haberdar etmek için zaman ve mekân mefhumu gözetmeksizin çalışan tüm basın mensuplarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.” (HABER MERKEZİ)

Milletvekili Mustafa Kendirli:
“Topluma hizmet eden basın mensuplarının gününü kutluyorum”



AK Parti Kırşehir Milletvekili Mustafa Kendirli, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınlayarak tüm çalışan gazetecilerin gününü kutladı.
Milletvekili Kendirli, mesajında şunları söyledi:
“Kamuoyunun aydınlatılması ve Bireyin haber alma hakkını kullanmasına aracılık eden, kişilik haklarına saygılı, doğru ve tarafsız bir görev anlayışıyla kamuoyunu bilgilendiren, en doğru haber ve görüntüler için can güvenliklerini hiçe sayarak görev yapan ve mesleğin yıpratıcı ve zor şartlarına rağmen üstün bir çabayla topluma hizmet eden siz değerli basın mensuplarının Çalışan Gazeteciler Gününü kutluyorum.
“Demokratik bir hukuk devletinin olmazsa olmazları arasında olan tüm basın mensuplarımız, ülkedeki fikir ve düşünce özgürlüğünün geliştirilmesinde de etkin bir role sahiptirler.
“Bu vesileyle Kırşehirimizin ve hemşehrilerimizin doğru ve ilkeli haber almasına gönül veren siz çok değerli basın mensuplarımızı, objektif gazetecilik ilkesinden ayrılmadan, haber alma özgürlüğüne sunduğu katkı ve Kırşehirimizin sorunlarına ışık tutmadaki gayretli çalışmalarınızdan dolayı teşekkür ediyor çalışmalarınızda başarılar diliyorum.” (HABER MERKEZİ)

Milletvekili İlhan, çalışan gazetecilerin gününü kutladı



CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınlayarak tüm çalışan gazetecilerin gününü kutladı.
Toplumun aydınlatılması, gerçek habere ulaşması için tüm yasaklara, haksızlıklara, adaletsizliklere ve baskılara karşı koyarak mesleğini icra etmeye çalışan basın emekçilerinin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutlayan Milletvekili İlhan, yayınladığı mesajında şunları ifade etti:
“10 Ocak, yansız, objektif haber anlayışının üzerinin örtülmeye çalışıldığı ülkemizde; tüm yasaklama ve yargılamalara karşı direnerek, özgür iradesiyle halkın gerçek ve net bilgiler ışığında habere ulaşması için mesleğini icra etmeye çalışan basın emekçilerinin günüdür.
“Ülkemizde, haberin kaynağına, aslına ulaşarak toplumun aydınlanması, doğru olanı görmesi için çalışma şartlarının zorluk ve güçlüklerine rağmen ayakta kalarak mesleklerini bütün şeffaflığıyla ortaya koymaya çalışan gazetecilerin, tüm medya organlarında hala özgür bir şekilde haber yapması engellenmek istenmekte ve düşüncelerini tarafsız bir şekilde ifade edebilmelerinin önü, haksız yargılamalarla kesilmeye çalışılmaktadır.
“Gazetecilik; tarafsız, şeffaf, doğru ve ilkeli haber anlayışıyla icra edilen bir meslektir. Ancak mesleğini özgür bir şekilde ortaya koyarak gerçekleştirmek isteyen, farklı görüşlere sahip olsalar bile omuz omuza sahada çalışmalar yapan gazeteciler de uzunca bir süreden beri kendi meslektaşları ile karşı karşıya getirilmişler ve taraf olmak durumunda bırakılmışlardır.
“Toplumun aydınlatılması, gerçek habere ulaşması için tüm yasaklara, haksızlıklara, adaletsizliklere ve baskılara karşı koyarak mesleğini icra etmeye çalışan basın emekçilerinin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyorum.” (HABER MERKEZİ)