“Bozkırın Tezenesi” Neşet Ertaş’ı vefatının 8. Yıldönümünde özlemle, şükranla anıyoruz.

BÜYÜK USTA İÇİN ”MÜZİKLİ SÖYLEŞİ”

Belediye Başkanı Ekicioğlu: “Büyük Ozanımızı yetiştiği toprakların evlatları olarak, şüphesiz ki türküleriyle de anmaya devam edeceğiz”

25 Eylül 2012 tarihinde aramızdan ayrılan “Bozkırın Tezenesi” Neşet Ertaş, vefatının 8. Yılında yine Kırşehir Belediyesi tarafından düzenlenecek bir etkinlikle anılacak.
Bu yıl 25 Eylül 2020 Neşet Ertaş Anma etkinlikleri, Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu’nun himayelerinde, ağır pandemi koşulları içerisinde doğal olarak kitlesel temasın riskleri göz önünde bulundurularak önermeleri kapsamında ana etkinlik olarak “müzikli söyleşi” olarak netleştirildi.
25 Eylül Cuma günü saat saat 11.00’de Neşet Ertaş’ın Bağbaşı Mezarlığında yer alan Anıt Mezarının ziyaretiyle başlayacak anma etkinliği aynı gün saat 19.00’da Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezinde Araştırmacı Gazeteci- Yazar Adnan Yılmaz’ın moderatörlüğünde “Müzikli söyleşi” ile devam edecek.
700 kişilik salonda seyreltilmiş asgari düzeyde katılım organize edilecek bu etkinliğin içeriği bilgi yönüyle dolu, sahnesi klasik Kırşehir Evi Odası görselliğinde bir dizayn içinde olacak. Bu konuda eserleriyle de ciddi çalışmaları ile tanınan Ahi Evran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı bulunan Prof. Dr. Salahattin Bekki de bu müzikli söyleşide yer alacak. Programın genel olarak akışına ilişkin sunuculuğunu ise Gürsel Seçilmiş yapacak.
Katılımcılarla birlikte Abdal ozanlarımızdan Burhan Ertaş, Birol Ertaş ve Emre Altaş’ın sahne alacağı müzikli söyleşi de aynı anda abdal kültürünün davul efsanesi olarak bilinen bu geleneğin "Yaşayan İnsan Hazinesi" Adem Göçer ve de folklor faaliyetleriyle bilinen Halit Mutlu anı ve anlatımlarıyla katılım gösterecek.
Anma etkinlikleri ile ilgili olarak gazetemiz “Kırşehir Çiğdem”e özel açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu şöyle dedi:

“Bizim abdallarımız; nesilden nesile aktarımlarından kaynaklı “Bozlak” tarzında olağanüstü olmanın yanında yüz yıllık türkülerin bugünlere gelmesinde haklı bir gurura sahiptirler. Bu geleneğin ünlü temsilcisi Neşet Ertaş müzik yaşamı süresince ve de Hakk’a yürüyüşünde ciddî ve köklü bu kültür hazinemize hizmetin ötesinde evrensel boyutlarda ilgi kazandırmış, Anadolu coğrafyasında yüz yılların yaşam kültürüyle yoğrulmuş, sevmeyi sevilmeyi incinsen de incitme düsturu içinde geleneğiyle yaşatmıştır.
“Abdal-Ozan geleneğinin en büyük büyük temsilcisi, Türk Halk Müziğinin büyük kaynak pınarı, Anadolu coğrafyasının hümanizma, Hoşgörü sevgi ve aşk duyguların mütevazı sözcüsü, Bozkırımızın tezenesi Neşet Ertaş’ın aramızdan ayrılışının 8. yıldönümünde de saygı ve özlemle anıyoruz...
“İNSANİ DEĞERLERİ KUTSATTI VE YAŞATTTI”
“Türkülerinde kadını, Ana’yı yâri, aşkı ve insan sevgisini nakış nakış işleyen, makam mevki sınıf farklılıkları her ne olursa insan olabilmeyi öne çıkaran, atalarından kendisine intikal eden insani değerleri kutsayan ve yaşatan büyük ozanımızı yetiştiği toprakların evlatları olarak şüphesiz ki türküleriyle de anmaya devam edeceğiz.
“Bu yıl ağır pandemi koşullarına rağmen kısıtlayarak ama içeriğini boşalmayarak anma etkinliğini boşluğa düşüremezdik. Değerli katılımcılarımızın ve abdal temsilcilerimizin bir arada aynı sahneyi paylaşacağı müzikli söyleşimize maske mesafe ve hijyen koşullarına azami tarzda dikkat göstermemiz nedeniyle bu programımız sosyal medya unsurları vasıtasıyla canlı olarak da izlenebilecektir.
“Bu vesileyle Halk kültürümüze eşsiz değerler katmış ve ebediyete intikal etmiş Neşet Ertaş’a ve abdal ozan sanatçılarımızı rahmetle anıyorum.” (HABER: BEYHAN BALLI)